Hastanın yaşam kalitesini oldukça düşüren ve aynı zamanda sık sık tekrarlayan atakları ile hastayı oldukça zorlaştıran bir hastalık olduğundan söz edilir. Duman soluma, sigara içme, alerjenler ve çeşitli uyaranlarla hava yolunda yer alan düz kasların kasılması söz konusu olabilir. Hırıltılı solunum ve nefes alıp verirken güçlük yaşama gibi pek çok sorunu da beraberinde getiren astım özellikle hava şartları en kötü olan illerde istatistik olarak çok daha fazla görülür. Genelde Kocaeli gibi sanayi kentlerinde bu hastalığa yakalanma riski çok daha sıklaşır. Hava kirliliğinin yanı sıra genetik faktörlerin de etkili olabildiği astıma neden olabilecek pek çok şey gösterilir Bunlar arasında en bilinenleri ise çeşitli ilaç kullanımları, bazı enfeksiyon hastalıkları, stres faktörü, polenler, evcil hayvanlar, duman ve aşırı sıcak ya da soğuk havalar ve reflü gibi hastalıklarının varlığı gösterilir. Bazı belirtilerin varlığı ile hekime başvurulduğunda alerji testi, görüntüleme teknikleri ve metakolin testi yapılarak hastaya astım teşhisi konur. Akabinde ise hastaya düzenli kullanım için bazı ilaçlar reçete edilebilir.
Astım Belirtileri Nelerdir?
Tıkayıcı üst solunum yolu hastalığı olarak bilinen ve toplumda bir hayli sık görülen astımın pek çok spesifik özelliği bulunur. Öyle ki şikayetler ve tetikleyici unsurlar belirtildiğinde gerekli testler yapıldıktan sonra kolaylıkla teşhisi konulabilen bir hastalıktır. Genelde nefes darlığı ile hastaları tesiri altına alan bu solunum yolu hastalığının belirtileri arasında nefes darlığından sonra görülen en spesifik belirti öksürük oluyor. Öyle ki bu öksürükler krizler halinde gelerek uzun süre devam ediyor. Öte yandan Uykudan uyandıracak kadar ve tüm gece boyunca sürecek kadar etkili olabiliyor. Astımın diğer belirtileri arasında ise nefes alıp verirken duyulan ıslık sesi ve göğüste tıkanıklık yer alıyor.
Astım Şüphesi İçin Hangi Doktora Gidilir?
Uzun süreden beri gece uykudan uyandıran kuru öksürük sorunu yaşanıyorsa, sigara ya da kötü hava koşullarına maruz kalındığında astımdan ciddi ölçüde şüphe duymak gerekir. Bu durum ister sizin ister ailenizin isterseniz de bebeğinizin başına gelmesi fark etmeksizin dikkatli ve öngörülü davranmakta yarar vardır. Ciddi bir tıkayıcılık söz konusu olduğundan dolayı astımdan şüphe etmek erken tedaviyi de beraberinde getirecektir. Bu açıdan bakıldığında astımdan şüphe duyan kişilerin gitmesi gereken uzmanlıklar arasında göğüs hastalıkları, alerji kliniği ve çocuk hastalığı gibi bölümler olmalıdır.
Astım Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Astım tıkayıcı bir hastalık olduğundan dolayı ivedilikle tedavi edilmesi gereklidir. Astım tedavi edilmediğinde ya da tedavisi ertelendiğinde çok daha kötü sonuçlar meydana gelecektir. Astımın tedavi edilmediği durumlarda hastaların karşılaşabileceği sorunlar arasında ise genelde balgam çıkaramama yer almaktadır. Buna bağlı olarak zatürre gelişebilir ve akciğerlerde geri dönüşü mümkün olmayan hasarlar meydana gelebilir.