Lösemi Şüphesi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Lösemi Şüphesi İçin Hangi Doktora Gidilir?
23.08.2022 10:18
Günümüzde pek çok insanın lösemi hastalığına yakalanmaktadır. Biz de yazımızda lösemi şüphesi için hangi doktora gidileceğinden, löseminin saç döküp dökmediğinden, löseminin zayıflatıp zayıflatmadığından ve löseminin çocuğa geçip geçmediğinden bahsettik.

Lösemi şüphesi için hangi doktora gidilmesi gerektiği insanlarımızın merak ettiği bir konu olmayı başarmıştır. Lösemi şüphesi için hematoloji bölümünde uzmanlaşmış olan bir hematolog doktoruna gidilmektedir.

Lösemi Saç Döker Mi?

Löseminin saç döküp dökmediği merak edilip araştırılan bir konu haline gelmiştir. Kanser hücrelerine zarar veren veya yok eden ilaçlar normal hücreleri de etkiler. Kıl folikülü hücreleri gibi hızla bölünen hücreler en çok etkilenenlerdir. Bu nedenle saç dökülmesi (alopesi) kemoterapinin yaygın bir yan etkisidir. Saç dökülmesi, seyrelmeden kelliğe kadar değişebilir. Ani veya yavaş olabilir. Ayrıca kirpik ve kaş gibi vücudunuzun diğer bölgelerindeki tüyleri de kaybedebilirsiniz. Saçlar genellikle tedavi bittikten sonra tekrar uzar. Tekrar uzadığında saçın kalınlığı, dokusu veya rengi farklı olabilir. Yan etkiler her zaman olmaz ve ilaca/ilaçlara, ilacın miktarına, tedavi süresine, her hastanın nasıl tepki verdiğine ve diğer sağlık sorunlarının varlığına bağlı olarak her hasta için farklı olabilir.

Lösemi Zayıflatır Mı?

Löseminin zayıflatıp zayıflatmadığı da insanların aklına takılan bir konudur. Kan kanserleri, kilo kaybı gibi diğer durumlardan da kaynaklanabilecek bazı genel semptomlara neden olabilir. Kan kanserleri, hastalığın erken bir belirtisi olarak kilo kaybına neden olduğunda, genellikle beklenmedik kilo kaybı veya kilo vermeye çalışmadan ortaya çıkan kilo kaybıdır. Kanserli kişilerin (tüm kanser türleri) tahminen %40'ı, ilk teşhis edildiklerinde açıklanamayan kilo kaybı yaşarlar. Kan kanseri, kanserli hücreler vücudun enerji kaynaklarının çoğunu kullandığından kilo kaybına neden olabilir. Kanserli hücreler, vücudun normal işlevlerini etkileyerek hızla büyüyebilir. Bazı kanser hücreleri, vücudun yenen yiyeceklerden (metabolizma) enerji üretme şeklini değiştiren maddeler de üretebilir.

Lösemi Çocuğa Geçer Mi?

Löseminin çocuğa geçip geçmediği insanlarımızı endişelendiren bir konu haline gelmiştir. Lösemi genel olarak ailelerde görülmemektedir, bu sebep ile çoğu durumda kalıtsal olmamaktadır. Ve bazı insanlar risklerini artıran genetik özellikleri miras alsalar da bu, durumu geliştirecekleri anlamına gelmez. Bilim adamları, genetik değişikliklerin lösemi gelişiminde rol oynadığını biliyorlar, ancak tüm genetik özellikler kalıtsal değildir. Bazen bir kişi biyolojik ebeveynlerinden miras almadığı genetik bir özellik ile doğar. Bu özellik, gebe kaldıktan sonra ancak doğumdan önce gelişmiştir. Bu tür özellikler lösemi riskini artırabilir. Çevresel ve yaşam tarzı faktörleri de birinin genlerini etkileyebilir ve risklerini artırabilir. Bu faktörler toksik kimyasallara maruz kalmayı ve sigara içmeyi içerir. Bu tür genetik değişiklikler, bir kişinin yaşamı boyunca meydana gelir ve doktorlar bunları edinilmiş genetik değişiklikler olarak adlandırır. Bilim adamları, lösemi ile ortaya çıkan hem edinilmiş hem de kalıtsal genetik özellikleri tanımlarken, hastalığa neden olan herhangi bir kalıtsal gen tanımlamadılar. Çoğu durumda löseminin neden oluştuğunu bilmek mümkün değildir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir