Lale Bakımı Nasıl Yapılır?

Lale Bakımı Nasıl Yapılır?
08.04.2022 13:30
Lale, geçmişten günümüze insanlarımızın çok sevdiği çiçeklerden birisidir. Lale ile ilgili insanların aklında çeşitli sorular bulunmaktadır. Biz de yazımızda lale bakımının nasıl yapıldığından, ters lale bakımının nasıl yapıldığından ve daha pek çok konudan sizler için bahsettik.

Lale çiçeği bol ışık seven bitkilerden birisidir. Ancak direkt güneş ışığı almaması gerekmektedir. Haftada bir kez lanenin yönü ışık alan tarafın tersine döndürülmelidir. Bunun yapılmasının sebebi ise lalemizin her iki tarafının da eşit olmasını sağlamak içindir. Kış aylarında lale on beş derecenin altında olan bir ortamda durmamalıdır. Lale yeteri kadar ışık alamaz ise beslenemeyeceğinden dolayı yaprakları sararır ve çiçekleri ölür. Lale çiçeği, yaz aylarında haftada iki kez yani pazartesi ve perşembe günleri üstten sulanmalıdır. Saksının dibinde biriken su dökülmelidir. Bu işlem çiçeğinizin toprağında oluşabilecek koku ve haşereleri önleyecektir. Eğer sulama gününde toprağa batırdığınızda toprak hala kuru değilse sulama işlemini bir gün erteleyebilirsiniz.

Lale çiçeği rüzgarı sevmediğinden dolayı rüzgar akımı olan yerde tutulmamalıdır. Çünkü rüzgar, bitkinin sapında oynama yapmaktadır ve toprağın köküne hava girmesine sebep olmaktadır. Lale çiçeğine kesinlikle budama yapılmamalıdır. Eğer lalenizin toprağını değiştirmeniz gerekiyor ise bu işlemi Nisan ayında yapmanız doğru olacaktır. Eğer laleniz solmuş veya solmaya yakın ise mağazalarda satışa sunulan çiçek bakımı için vitaminlerini sulama yardımı ile lalenize verebilirsiniz. Lale gün ışığı az alıyorsa kesinlikle bu yapay ışıklar ile desteklenmelidir. Çünkü karanlıkta kalan çiçekler yapraklarını dökmekte, sararıp solmaktadır.

Ters Lale Bakımı Nasıl Yapılır?

Ters lale de normal lale çiçeği gibi ışığı sevmektedir. Günde altı ila sekiz saat arası güneş ışığı alması gerekmektedir. Ters lale, çeşitli toprak tiplerinde büyüyebilmektedir. Bu bitkiyi ekmeniz gereken derinlik 15 ila 20 cm arası olmalıdır. Daha sonra toprağın üstünde kalan yirmi santimetrelik yeri çıkarıp onun yerine beş santimetrelik organik gübre katmanız gerekmektedir. En üst kısma da kum tabakası eklemek çiçeğin yararına olacaktır. Ters lalenizi yalnız ilkbahar aylarında büyüdükleri zaman sulamanız gerekmektedir. Haftalık olarak 2.5 santim su onlar için yeterli olacaktır. Toprağın ilk on beş santimetrelik kısmını nemli tutmaya özen gösterin. Ters lale aşırı su istemez ve kuraklığa dayanıklılığı ile bilinir.

Şeker Lale Bakımı Nasıl Yapılır?

Şeker laleler, sabah güneşini çok sevmektedirler. Güneş gittikten sonra da ne çok aydınlık ne de çok karanlık yerde durması gerekmektedir. Her tarafının güneş alması için saksıyı çevirmeniz önemlidir. Kullanacağınız saksı çok büyük olmamalıdır. Eğer saksı değiştirmek istiyorsanız bunu ilkbahar aylarında yapmalısınız. Suyu severler ancak fazlası onları soldurabilir. Dibinde biriken suyun düzenli olarak boşaltılması şarttır.

Suda Lale Bakımı Nasıl Olunur?

Eğer lalenize bir vazoda bakmayı tercih ediyor iseniz, vazonuzun yaklaşık dörtte üçünü su ile doldurmanız gerekmektedir. Güneş ışığı alan bir yerde durması lalenizin ömrünün uzamasına olanak sağlayacaktır.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir