Lisyantus Nasıl Yetiştirilir?

Lisyantus Nasıl Yetiştirilir?
12.04.2022 14:30
Lisyantus çiçeği pembe, mor ya da mavi renklerin çeşitli tonlarında olabilen dekoratif çiçeklerden birisidir. Tropikal kökenli olan bu çiçek, yıllık olarak yetiştirilmektedir. Güzellikleri ile büyüleyen lisyantus çiçekleri nasıl yetiştirilir, nasıl kurutulur? Yetiştirmek isteyenler için tohum fiyatları nedir?

Lisyantus çiçeği oldukça hızlı büyüyen bir çiçek türüdür. Düzgün bir bakım ve doğru ekim tarihi ile birkaç ay içerisinde çiçeklerini açması mümkündür. Lisyantus çiçeklerinin boyları yaklaşık 45 – 60 cm civarına erişebilmektedir. Çiçeklerinin çapı 4 – 5 cm’ye kadar ulaşabilir ve bu büyüklükleri ile harika bir görünüme sahiptirler.

Lisyantus çiçeği, sadakati ve sevgiyi temsil eder bu sebeple insanların sevdiklerine bu çiçeği vermesi harika bir tercihtir. Birbirinden farklı renkte olabilen bu çiçeklerin ton renkleri de başka anlamlara gelir. Örneğin sevdiğiniz kişiden özür dilemek istiyorsanız, pembe lisyantus çiçeğini hediye edebilirsiniz.

Hediye edilen bu lisyantus çiçek bakımında ise dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır. Sağlıklı büyüyebilmesi için bu çiçeklerin doğrudan güneş ışığı almaması gerekir. Aydınlık bir yerde olması onun için yeterli olacaktır. Eğer bahçede yetiştirecekseniz, gölge alabileceği zaman dilimlerinin olmasına da dikkat etmelisiniz.

Tropikal bir bitki olduğu için sevdiği sıcaklık aralığı 20 – 30 derece arasıdır. Düzgün ve sağlıklı büyüyebilmesi için toprağın iyi bir drenaja sahip olması gerekir. Suyu seven bir çiçek olduğu için lisyantus çiçeğinin sulamasına dikkat etmelisiniz fakat su içerisinde bırakmamaya da özen göstermelisiniz. Yaz aylarında haftada 4 – 5 kez sulamak gerekir. Çiçekleri değil, dibini sulamaya da bu süreçte özen göstermelisiniz.

Ekim için en uygun zaman ilkbaharın başlangıcıdır. Dikim zamanında hava sıcaklığının 16 dereceden daha sıcak olmasına dikkat etmelisiniz.

Lisyantus Nasıl Kurutulur?

Listanyus çiçeklerini kurutmak isteyenler için bazı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler:

·        Hava ile kurutma: Hiçbir kimyasal kullanılmadan, nemsiz ortamda herhangi bir yere değmemesine özen göstererek kurutma yöntemidir. Eğer bir yere serdiyseniz, kısa aralıklarla kuruyana dek çevirmeniz önerilir. Çiçekler ne kadar hızlı kurursa o kadar rengini kaybetmeden kuruyabilir.

·        Presleyerek kurutma: Kurutma kağıdına yerleştirilen çiçeklerin üzerine preslemesi için ağır ve düz bir cisim yerleştirilir ve kuru bir yerde muhafaza edilir.

·      Borax ile kurutma: Bir kutu içerisine çiçeği gömecek kadar borax eklerseniz, 10 gün içerisinde şekilleri bozulmadan, güzelliklerini koruyarak kurutabilirsiniz.

Bu ve bunun gibi birçok kurutma yöntemi daha bulunmaktadır. Fakat bu üçü lisyantus için en güzel kurutma yöntemleri arasındadır.

Lisyantus Canlı Çiçek Mi?

Evet. Listanyus canlı bir çiçektir.

Lisyantus Çiçeği Kokulu Mu?

Zarif görünümlü lisyantus çiçeği, oldukça hoş bir kokuya sahiptir.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir