Aslanağzı Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Aslanağzı Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?
15.06.2022 10:55
Aslanağzı çiçeği çiçek severlerin ilgisini çekmeyi başarmıştır. Bundan dolayı çiçek hakkında çeşit çeşit merak edilen konular türemiştir. Biz de yazımızda Aslanağzı çiçeğinin özelliklerinden, ne zaman açacağından ve daha pek çok konudan sizler için bahsettik.

Aslanağzı çiçeğinin özelliklerinin neler olduğu çiçek severlerin merak ettiği bir konu haline gelmiştir. Aslanağzı, ilginç bir görünüme ve güzel renkli çiçeklere sahip popüler bir bahçe bitkisidir. Çiçekler yanlara hafifçe bastırıldığında, yaprakları kükreyen bir aslan gibi açar, dişi taç ortada bir dil gibi görünür. Adı bu özellikten türetilmiştir. Sıracagiller familyasına aittir. Anavatanı Akdeniz havzası ülkeleri olan Aslanağzıları, kuzey yarım kürenin birçok bölgesinde yetiştirilmektedir. Aslanağzılar, düz büyüyebilen ve 1,5 m yüksekliğe kadar çıkabilen sürgünleri olan bir veya iki yaşında otsu bir bitkidir. Cüce, orta veya büyük türlerden birçok melez elde edilmiştir. Yaz aylarında sarı, turuncu, kırmızı, pembe, mor ve bu renklerin eşit tonlarında gelen ve 40'tan fazla tonla açan, uzun hoş, eriyen yaprakları ve hafif ama güzel kokulu çiçekleri vardır. Besin yönünden zengin, geçirgen, kumlu ve hafif tınlı toprakları tercih eder. Kısmi gölgeyi de tolere edebilen Aslanağzılar orta derecede sulanır. Bitkilerin orijinal tohum ve aynı boyda çoğalabilmesi için tohumların 12 hafta buzdolabında 24 santigrat derecede soğutulması gerekir.

Aslanağzı Ne Zaman Çiçek Açar?

Aslanağzının ne zaman çiçek açtığı insanlarımızın araştırdığı bir konu olmuştur. Aslanağzı eğer bulunduğu iklim soğuk ise yaz aylarında, bulunduğu iklim ılıman ise kış boyunca da çiçek açmaktadırlar.

Aslanağzı Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Aslanağzı çiçeğinin nasıl çoğaltılması gerektiği merak edilmektedir. Aslanağzı çiçekleri Eylül ve Mart aylarında tohumlanarak çoğaltılır. Dikildiği yıldan itibaren çiçek açan, hızlı büyüyen bir bitkidir. Düzenli olarak bakımı yapılır ve budanırsa sürekli çiçek açar.

Aslanağzı Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?

Aslanağzından yapılan çayın solunum yolları için birçok faydası vardır. Aslanağzı çiçeğinin yapraklarından kolaylıkla çay yapabilirsiniz. Çay balgamı gidermeye yardımcı olur. Akciğerlerin rahatlamasında büyük rol oynar. Astımla mücadelede çok faydalıdır. Bronşitten kurtulmaya ve yardımcı olur. Aslanağzı çayı nefesi rahatlatmakta ve göğsü yumuşatma fayda sağlamaktadır. Ayrıca çocuklarda ishalin kesilmesinde de yardımcı olmaktadır.

Aslanağzı Çiçeği Ne Zaman Ekilir?

Serin, genellikle çok sıcak olmayan, ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde bahçeleri renklendirmek için yıllık olarak ekilmektedirler. Daha ılıman iklimlerde ise, kış aylarında da aslanağzı yetiştirilebilir.

Aslanağzı Çiçeği Evde Yetişir Mi?

Aslanağzı çiçeğini evde yetiştirmek için saksı toprağı kullanabilirsiniz. Tohumları toprak yüzeyine sıkıca bastırmanız gerekmektedir. Aslanağzı tohumlarının çimlenmesi için çok fazla ışığa ihtiyacı vardır. Bu nedenle iç mekan çimlenmesi için yapay ışık desteği de gerekli olabilir. Işıkları günde 16 saat açık bırakmanız gerekmektedir.

Aslanağzı Çiçeği Nasıl Ekilir?

Doğru toprağı seçtikten ve aslanağzı tohumları satın aldıktan sonra ekime başlayabilirsiniz. Bahçenizi doğrudan dikim için kullanmak yerine "şaşırtma" olarak bilinen yöntemi önce küçük bir saksıya dikip daha sonra çiçeklerinizi kalıcı olarak bahçenize veya başka bitkilere, daha büyük saksılara aktararak uygulayabilirsiniz.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir