Polikistik Over Hamile Kalmak İçin Ne Yapmalı?

Polikistik Over Hamile Kalmak İçin Ne Yapmalı?
16.09.2022 21:50
Polikistik over, kadınların başa çıkmak zorunda kaldığı hastalıklardan birisidir. Biz de bu hastalık hakkında merak edilen; polikistik over hamile kalmak için ne yapmalı, yumurtlama nasıl anlaşılır, yumurtlama olur mu, olan adet olur mu, ilerlerse ne olur,, kaç yaşında başlar, ameliyat gerektirir mi, iyileşir mi? Sorularını yanıtladık.

PCOS'un değerlendirilmesi ve yönetimi için uluslararası kanıta dayalı kılavuza göre, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, sağlıklı kilo aralığında olmak, sigara içmemek, alkolü azaltmak, sağlıklı beslenmek, bol miktarda düzenli egzersiz yapmak ve yeterli uyku bir kadının hamile kalma ve sağlıklı bir bebek sahibi olma şansını artırmak için yapılması gereken ilk şeydir. Doğru türde tavsiye ve destek almak için, hamile kalmayı planlayan kadınların pratisyen hekimleriyle gebelik öncesi sağlık kontrolünden geçmeleri gerekir. Bu aynı zamanda PCOS'un doğurganlık sorunlarına neden olması durumunda bir eylem planını tartışmak için bir fırsattır. Fazla kilolu veya obez olan PKOS'lu kadınlar için, mütevazı bir kilo kaybı bazen daha düzenli yumurtlama ile sonuçlanır ve bu da hamilelik şansını artırır. Yumurtladıklarını bilenler için, "verimli pencere" sırasında (yumurtlamadan önceki beş gün) seks yapmak, gebe kalma şansını artırır.

Polikistik Overde Yumurtlama Nasıl Anlaşılır?

Progesteron, yumurtlamadan sonra salınan bir hormondur ve genellikle adet döngüsünün  21. gününde kandaki seviyeleri belirli bir seviyenin üzerine çıktığında yumurtlamanın açık bir işaretidir. Bir çanta. Folikül takibi olarak da adlandırılan folikül ölçümü, adet döngüsü boyunca bu değişikliklerin izlenmesini sağlamak için ultrason kullanan bir yöntemdir. Adet döngüsünün başlangıcında yumurtalıklardan birinde görünmeye başlayan bir folikül günlük olarak büyür ve bu büyüme izlenir. Belli bir çapa (18-22 mm) ulaştıktan sonra bu folikülün çapının küçüldüğü, küçüldüğü ve genellikle adet döngüsünün ortasında "kaybolduğu" gözlenir. Bu aşamada rahim arkasında iç sıvı serbest sıvı olarak gözlenir. Bu değişiklik kesin bir yumurtlama işareti olarak alınabilir. İdrar LH kiti (Medismart, Clearblue ve Predictor gibi yumurtlama monitörleri adı verilen cihazlar),  LH (luteinize edici hormon),yumurtlamadan önce ve sonra keskin bir şekilde artan ve sonra  keskin bir şekilde azalan bir hormondur. Kandaki bu değişiklikler idrara da yansır ve idrar seviyelerini ölçen LH kitleri adı verilen test şeritleri bu değişiklikleri gösterir ve yumurtlama hakkında önemli ipuçları verir.

Polikistik Over Sendromunda Yumurtlama Olur Mu?

Bir kadında her ay  bir folikül seçilir, büyür ve yumurtlar. Polikistik over sendromlu kadınlarda bu folikül seçilemez, bu nedenle her ay yumurtlama olmaz. Ultrason muayenesi sırasında yumurtalıklar olgunlaşmamış yumurta hücreleri, yani çok sayıda kist içeren çok sayıda kese şeklinde görülebilir.

Polikistik Over Olan Adet Olur Mu?

Polikistik over sendromunun en sık görülen semptomu adetin gecikmesi veya olmamasıdır. Menstrüasyonun olmadığı uzun bir süre, rahim zarının (endometriyum) kalınlaşmasına neden olarak endometriyal kanser riskini artırır. Bu kadınlar yılda sekizden fazla adet görmezler.

Polikistik Over Sendromu İlerlerse Ne Olur?

Ciddi bir durum olan polikistik over sendromu, uzun süre tedavi edilmezse aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi önemli soruna yol açabilir: Yağlı karaciğer, diyabet, hipertansiyon, metabolik sendrom, kısırlık, depresyon ve anksiyete bozuklukları, hipertansiyon, uyku apnesi. Bu nedenle bu hastalığı olan kişilerde hızlı kilo kaybı ve hormon düzeylerinin kontrol altına alınması için tedaviye hemen başlanmalıdır.

Polikistik Over Kaç Yaşında Başlar?

13-19 yaşları arasında kıl uzamasında artış ve akne sorunları ortaya çıkar. Gecikmiş adet görme veya düzensiz adet görme ile de kendini göstermeye devam eder.

Polikistik Over Sendromu Ameliyat Gerektirir Mi?

Laparoskopik cerrahi, polikistik yumurtalıkları ameliyat etmek için kullanılır. Bu yöntemde hastanın karnında veya göbek deliğinin içinden 1 mm'lik bir kesi yapılır. Bu kesikler yumurtanın alt tarafında 6-8 küçük delik açacaktır. Bu delikler cerrahi yöntemlerle yumurtlamayı sağlamak için tasarlanmıştır.

Polikistik Over Sendromu İyileşir Mi?

Ne yazık ki, polikistik over sendromu  tamamen kaybolmaz. Ancak düzenli, dengeli beslenme, fazlalık olan kiloları verme, ilaç tedavisi veya ameliyatla tedavi edilebilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir