Küsme Çiçeği İle İlgili En Çok Merak Edilenler Nelerdir?

Küsme Çiçeği İle İlgili En Çok Merak Edilenler Nelerdir?
13.08.2022 13:12
Boyu çok uzun olmasa da göze hitap eden çeşitlilik ve renklere sahip olan küsme çiçeği; bakımı, çoğaltılması ve sulanması ile ilgili sıklıkla araştırılan özelliklere sahiptir. Peki, küsme çiçeği saksı değişimi nasıl yapılır, çiçek açar mı?

Küsme çiçeği ile ilgili merak edilen çeşitli konular mevcuttur. Küsme çiçeği sadece 15-50 cm boyunda büyür, ancak diğer bitki örtüsü ile desteklendiğinde 1 m veya daha fazla yüksekliğe ulaşabilir. Küsme çiçeği, baklagil bitkisi ailesinin (Leguminosae) uyaranlara tepki olarak hareket eden tek üyesi değildir. Diğer baklagiller, örneğin Neptunia, Acacia, Albizia ve Samanea cinsinin bazı üyeleri, doğal ortamlarında 'uyku hareketleri' (nyctinasty) göstererek daha az derecede tepki verirler. Bu, gün batımından birkaç saat önce yaprakların kapanmasını ve şafaktan birkaç saat önce yaprakların yeniden açılmasını içerir. Bu 'uyku hareketlerinin' otçullara karşı savunmanın yanı sıra suyun korunmasına da yardımcı olduğu düşünülmektedir. Hassas bitki, normalde 50-70 cm boyunda büyüyen (ancak 1 m'ye kadar uzayabilen) bir yıllık veya uzun ömürlü (çok yıllık) bir bitkidir ve genellikle dağınık dikenli bir alt çalı şeklini alır. Sapları 2-2,5 mm uzunluğunda seyrek dikenlere sahiptir veya bazen kıllıdır veya neredeyse tüysüz de olabilir. Yapraklar sıralı, çift bileşikli (bipinnat),dikensi olmayan ve dokunmaya karşı çok hassastır. Rachis (bileşik yaprağın ekseni) 1.5-5.5 cm uzunluğundadır ve kulak kepçesi (bileşik yaprağın birincil bölümleri) alt basamaklıdır (neredeyse parmak benzeri çıkıntılar). Her pinnada 6-15 x 1.2-3 mm boyutlarında ve lineer dikdörtgen şeklinde 10-26 çift (yaprakların en küçük segmentleri) yaprakçık bulunur. Çiçekler leylak veya pembedir (esas olarak ercik filamentlerinin rengi) ve 1-1.3 x 0.6-1 cm boyutlarında oval, saplı başlarda tutulur. Yaprak axilinde 1-5 çiçek başlı bir küme bulunur. Kaliks dakikadır, yaklaşık 0.2 mm uzunluğundadır. Corolla 2-2.3 mm uzunluğundadır ve dört organ içerir.

Küsme Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?

Küsme çiçeği, sıkıştırılmış veya ıslak toprağın neden olduğu kök çürümesini önlemek için iyi havalandırma ve drenaj sağlarken sürekli olarak nemli kalması için yeterli suyu tutabilen toprağa ihtiyaç duyar. Kendi hassas bitki saksı toprağınızı yapmak istiyorsanız, iki kısım tınlı toprak, iki kısım turba yosunu ve bir kısım yapıcı kum veya perlit kullanarak iyi bir karışım oluşturabilirsiniz. Veya benzer oranlara sahip ticari bir saksı toprağı arayabilirsiniz. Bu bitkiler, kökleri biraz sınırlı olduğunda en iyisini yapar, bu nedenle bitkinin boyutuna uyan bir saksı seçin. Fideler için 3 inçlik (8 cm) küçük bir saksı kullanın ve iyice yerleştikten sonra 5 inçlik (13 cm) bir saksıya koyun. Hassas bitki saksı karışımını her zaman nemli tutmayı sevdiği için kendi kendine sulanan saksılarda yetiştirmek için uygun bir bitkidir. Hassas bitkiler bol miktarda parlak ışığa ihtiyaç duyar. Bitki yeteri kadar ışık almaz ise yaprakları kapanacak ve çiçek açmayacaktır. Bitkinizi doğrudan güneş ışığı alan bir pencereye yerleştirmeniz onun için en iyisi olacaktır. Sabah güneş ışığını alan doğuya bakan bir pencere, Küsme çiçeği bitkileri için idealdir. En iyi ışık kaynağı batıya bakan bir pencere ise, bitkiyi pencereden 1-3 fit (30-90 cm) geri yerleştirmek en iyisidir, bitkiyi güneye bakan bir pencereye (Güneyde kuzeye bakan) Yarım küre) yaklaşık 5 fit (1,5 metre) geri ayarlanmalıdır. Hassas tesis için uygun aydınlatmayı sağlamanın bir başka yolu, 300 fit mumdan fazla ışık sağlayan tam spektrumlu floresan yetiştirme aydınlatması kullanmaktır. Hassas bitkiler çimlenmek, sağlıklı büyümeyi sürdürmek ve çiçek üretmek için 60-85 F (16-30 C) sıcaklık aralığına ihtiyaç duyar. Bu aralık, çoğu iç mekan ortamında bulunan tipik sıcaklıklarla eşleşir, bu nedenle tesisiniz için doğru miktarda sıcaklık sağlamak sorun olmaz. Pencere kenarına kurulmuş bir bitkinin gece sıcaklığında, bitkiyi zayıflatabilecek ve çiçeklenmesini engelleyebilecek bir düşüş yaşayabileceğini unutmayın.

Küsme Çiçeği Çeşitleri Nelerdir?

Küsme çiçeğinin çeşitlerinin ne olduğu araştırılmaktadır. Küsme çiçeğinin çeşitleri mevcut değildir küsme çiçeği tek bir çeşittir.

Küsme Çiçeği Çiçek Açar Mı?

Küme çiçeğinin çiçek açıp açmadığı araştırılan bir konu olmuştur. Küsme çiçeği çiçek açmaktadır ve açtığı çiçekler mor ve pembe renkte olmaktadırlar.

Küsme Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Küsme çiçeğini çoğaltmak isteyenler nasıl yapmaları gerektiklerini bilmek isterler. Küstüm çiçeğini tohum ekerek veya çiçeğin bir dalını toprağa ekerek çoğaltılabilmektedir.

Küsme Çiçeğinin Ekimi Nasıl Yapılır?

Çiçek tohumundan küsme çiçeği yetiştirmek zor değildir. Tohumların 24 saat suda bekletilmesi tavsiye edilir. Küsme çiçeği tohumlarını toprağa bastırın ve 1/8 inç toprakla hafif bir şekilde örtün. Çiçek tohumunu çimlenene kadar nemli tutun. Tencereyi şeffaf plastikle kaplamak nemi tutmaya yardımcı olabilir, ancak plastiği filizlenir filizlenmez çıkarın.

Küsme Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Küsme çiçeğinin özellikleri merak edilir. Küsme çiçeği; nemli ve sıcak iklimleri seven, yaprakları dokunulduktan sonra kapanan, pembe ve mor çiçekler açan, boyu 1.5 metreye kadar ulaşabilen Brezilya kökenli bir çiçek olarak karşımıza çıkmaktadır.

Küsme Çiçeğinin Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

Küsme çiçeğinin saksısının değişiminin nasıl yapılması gerektiği öğrenilmek istenen bir konu olmuştur. Çok gerekmedikçe küsme çiçeğinin saksısının değiştirilmemesi önerilmektedir. Eğer küsme çiçeğinizin saksısını kesinlikle değiştirmeniz gerekiyor ise de bunu ilkbahar aylarında yapmanız doğru olacaktır.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir