Erguvan Ağacı Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Erguvan Ağacı Hakkında Merak Edilen Bilgiler
04.09.2021 15:30
Tek gövdeli, yaprak döken, 10 metreye kadar boy atabilen, baklagiller familyasından ve çalı görünümündeki ağaçlardır. Bizler de erguvan tarihteki yeri, erguvan ağacı diğer dillerdeki karşılığı, erguvan Ankara’da yetişir mi?, erguvan ağacı özellikleri, erguvan faydaları, erguvan dikim zamanı, erguvan fidanı nasıl dikilir? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

Tek gövdeli, yaprak döken, 10 metreye kadar boy atabilen, baklagiller familyasından ve çalı görünümündeki ağaçlardır. Çiçekleri yaklaşık 1,5-2 cm uzunluğunda kırmızı ve mor renklerden 3-6 tanesi yaprağın bir araya gelmesiyle oluşur. Işık ağacı olarak bilinirler. Anavatanı Batı Asya ve Güney Avrupa’dır. Türkiye’de özellikle Ege ve Marmara bölgelerinde oldukça yaygındır. Tohum ve çelik sayesinde üretilir ve kabuklarındaki sertlikten dolayı çimlenme engelleri bulunmaktadır. Tohumla birlikte ilkbahar dönemlerinde, çelikle Temmuz-Ağustos aylarında ekilirler ve kışın don olaylarından etkilenmektedirler. Yapraklanmadan önce Mayıs ayı başında sadece birkaç haftalığına morumsu pembe renkte çiçek açarlar. Bu renkte olmaları baharın müjdesi olarak kabul edilmektedir. İsa’nın ihanet eden havarisi olan Yahuda bazı Hristiyan inancına göre kendini bu ağaca asmıştır. Bu olaydan önce beyaz olan erguvanlar efsaneye göre bu olaydan sonra utanç ve kandan dolayı kırmızıya dönüşmüştür.

Erguvan Tarihteki Yeri Nedir?

Özellikle bahar aylarında İstanbul ve İstanbul boğazını kendine has olan mor renge bürümektedir. Hristiyanlığın ve Bizans’ın önemli imgelerinden biri olarak kabul edilir. Bizans hükümdarları kıyafetlerinde genellikle Erguvan morunu kullanmıştır. Bir zenginlik ve güç belirtisi olan ve doğal şekilde üretilen zor bir renk olduğu için İmparator dışında kimsenin mor pelerin takmasına izin verilmezdi. Bursa şehrinin simgelerinden biri olan Erguvan her yıl açma mevsiminde Emir Sultan nedeniyle düzenlenen şenlikleriyle bir gelenek haline gelmiştir ve yüzyıllar boyunca sürdürülmüştür.

Erguvan Ağacı Diğer Dillerdeki Karşılığı Nedir?

Pembe ve özellikle mor çiçekleri sayesinde ünlenen Erguvan ağacının her dilde karşılığı bulunmaktadır. Hristiyan inanışında önemli bir yere sahip olduğu düşünülen bu çiçeğin en yaygın bilinen adları arasında şunlar yer almaktadır;

·        Almanca – Judasbaume

·        İngilizce – Judas Tree, Redbud

·        Latince – Cercis Siliquastrum

·        Fransızca – Arbre de Jude

·        Yöresel – Gelin yemişi, Zazalak

Erguvan Ankara’da Yetişir Mi?

Ege ve Marmara bölgesinde Akdeniz iklimi bitkisi olan Erguvan Ankara’da yetiştirilebilmektedir. Erguvan’ın ortaya çıkış süreci olan Nisan ayının ortasına doğru ortaya çıkmaktadırlar. Yapraklanmadan önce açan çiçekleri morumsu renkli olmasıyla oldukça dikkat çekicidir. Ankara’da ortaya çıkan Erguvanlar son dönemlerde azalsa da pek çok noktasında hala açmaktadırlar: Çankaya’da Köşkü protokol yolu, Büyükelçilikler, Pembe Köşk, Kuğulu Park, Yeşil Vadi, Güvenpark, Gül Bahçesi Parkı bu noktalardan en çok bilinen ve ziyaret edilenleridir.

Erguvan Ağacı Özellikleri Nelerdir?

·        Sıcağa ve soğuğa karşı dayanıklıdır.

·        Toprağa azot bağlar.

·        Hava kirliliğinden etkilenmez.

·        Taze, kireçli balçıklı ve kuru toprak sever.

·        Çiçekleri yapraklarından önce açar.

·        Hermafrodit özelliğine sahiptir.

·        Güneşi sever ve güneşli ortamda daha çabuk büyür.

·        Yapraklarını açmadan önce pembe ve mor renklere bürünür.

·        Yetiştirilmek için isteği yok denebilecek kadar azdır.

Erguvan Faydaları Nelerdir?

Erguvan ağacı bilindik ve popüler olmasının yanı sıra faydaları olan bir ağaçtır. En önemli faydası olarak havadaki azotu bağlaması ve diğer ağaçlara azot kullanımı sağlaması örnek verilebilir. Erguvan kabukları ve yapraklarından yapılan çayın idrar söktürücü özelliği vardır. Erguvan çayının düzenli tüketilmesi sonucu bol bol idrar ve terleme ile vücuda zararlı maddelerin atılmasına fayda sağlamaktadır. Hazmı kolaylaştırarak sindirim sistemine iyi gelir ve bu sebeple ishal tedavisinde de kullanılır. Aynı zamanda kas ağrıları ve romatizma ağrılarına iyi gelmektedir.

Erguvan Dikim Zamanı Nedir?

Erguvan fidanının dikimi için belirli bir tarih yoktur. Erguvan ağacı 12 ay dikilebilir bir fidandır. Güneşli ortamları seven ve güneşte hızlı büyüyen bir tür olması sebebiyle Akdeniz iklimi görülen yerde yetiştirilmesi uygun görülmektedir. Uygun şartlarda 6 yıl içerisinde ortalama 10 metreye kadar büyüyebilir ve budama dışında bir bakım gerektirmez.

Erguvan Fidanı Nasıl Dikilir?

Fidanın dikimi için öncelikle 60 cm derinliğinde çukurlar açılmalıdır. Fidan düz şekilde çukuru yerleştirildikten sonra 5-10 litre kadar can suyu eklenir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir