Kurumlar Vergisi Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Kurumlar Vergisi Hakkında Merak Edilen Bilgiler
24.08.2021 20:30
Kurumlar vergisi ülkemizde vergi olarak bilinen zorunlu ödeneğin bir parçası olarak kabul edilir. Kurumlar vergisi nasıl bir vergidir, kaç ayda bir ödenir, zamanında verilmezse ne olur, kurumlar vergisi ile geçici vergi arasındaki fark nedir? Kurumlar vergisi ile gelir vergisi arasındaki fark nedir?

Kurumlar vergisi ülkemizde vergi olarak bilinen zorunlu ödeneğin bir parçası olarak kabul edilir. Bu verginin mükelleflerinin işletme sahipleri olduğu bilinmekle birlikte, işletme sahiplerinin kazançları üzerinden bir vergilendirmeye tabi tutuldukları bilinir. Söz konusu kanunun birinci maddesinde yer alan kurumlar vergisine şirketleri kooperatifler, vakıflar ve iktisadi işletmeler tabidir. Devletimizin bir numaralı gelir kaynaklarından olan kurumlar vergisi, özellikle halka hizmet sunulurken kullanılan ana kaynak olarak gösterilmektedir. Kurumlar vergisinin tüzel kişilerce verildiği bilinmektedir. Serbest meslek kazançlarının, menkul sermaye iradının, ticari kazançların ve zirai kazançların bu vergi türü ile vergilendirildiği bilinmelidir. Kurumlar vergisi söz konusu olduğunda tam mükellefiyet ve dar mükellefiyet kavramları da akıllarda yer etmelidir. Devletin önemli bir gelir kalemi olarak gösterilen kurumlar vergisi hakkında tüm merak edilenler sizlerle…

Kurumlar Vergisi Nasıl Bir Vergidir?

Kurumlar vergisi, her bir zirai, ticari, sermaye ya da serbest meslek erbaplarından kazançları oranında alınması gereken dolaysız bir vergidir. Devletin halka hizmet götürebilmesinde oldukça iyi gelir kaynağı olarak gösterilen kurumlar vergisi kurum kazançları üzerinden mükellefler adına alınmaktadır. Anonim ve limited şirketler, kooperatifler, iş ortaklıkları ve iktisadi kamu kuruluşlarının mükellefi olduğu bilinen bu vergi türü, her yıl alınması gereken bir vergi türü olarak bilinir. 2021 yılı ile birlikte kurumların safi kazançlarının %21,4’ü bu vergiden etkilenir.

Kurumlar Vergisi Kaç Ayda Bir Ödenir?

Kurumlar vergisi, her üç ya da bir ödenerek geçici vergilerle birlikte senkronize olarak alınan bir vergi türüdür. Bilindiği üzere geçici vergiler mart, haziran, eylül ve aralık aylarında verilir. Yılda üç ayda bir ve yılda toplamda dört kez ödenen bu vergilerin totaline bakılır ve yıl sonunda ödenmesi gereken kurumlar vergisinden bu güne değin ödenmiş olan geçici vergilerin toplam tutarı düşülerek bu verginin ödenmesi gerektiği bilinir.

Kurumlar Vergisi Zamanında Verilmezse Ne Olur?

Kurumlar vergisinin belirlenen süre zarfında mükellefler tarafından ödenmesi şarttır. Bunun için ilk olarak Gelir İdaresi Başkanlığı’na gelir beyannamesi verilmek zorundadır. Mükelleflerin beyanname vermemesi ve akabinde günü gününe ödeme yapmaması hem vergi faizi alınmasına hem de vergilere zaman uygulanmasına sebebiyet verir. Özellikle beyanname verilmeyen durumlarda usulsüzlük cezası adı altında ödenmesi gereken miktara oranla iki kat ceza uygulanmaktadır.

Kurumlar Vergisi İle Geçici Vergi Arasındaki Fark Nedir?

Kurumlar vergisi ve geçici vergi birbirlerinden bağımsız olarak ele alınan vergi türü değildir. Geçici vergi kişilerin bir yıllık kazançlarının parça parça olarak yılda dört kez üçer ay ara ile alınması esasına dayanır. Dolayısı ile üç aydan üç aya bu vergiyi ödeyen mükellefler bir yandan da kurumlar vergisini ödemekte olurlar. Yıl sonunda verilen vergilerin total tutarına bakılır ve arada oluşan fark mükelleften istenir. Kısacası kurumlar vergisi ve geçici vergiler birbirleri ile iç içe geçmiş ilki vergi kavramıdır.

Kurumlar Vergisi İle Gelir Vergisi Arasındaki Fark Nedir?

Kurumlar vergisi ve gelir vergisi birbirilerinden ayrı olarak iki seferde ele alınmaktaydı. Fakat yapılan yeni düzenlemelere göre bu iki vergi türü birbirleri ile bağdaştırılarak tek çatı altında toplanmaya başlamıştır. Kısacası bakıldığında kurumlar vergisinin bir diğer ismi gelir vergisidir. İkisinin ayrı ayrı isimlerle anılması kafalarda soru işareti oluşmasına neden olsa da aslında farklı farklı iki kavram olarak bilinmemelidir.

Kurumlar Vergisi Ertelenecek Mi?

Kurumlar vergisi beyannamede geçtiği üzere elde edilmesi öngörülen kazanç elde edilmediğinde ne ertelenebilir ne de devredilebilir. Beyannamede verilen miktar ne ise mükellefler söz konusu bu ücreti vermekle yükümlü haldedir. Dolayısı ile bu verginin ertelenmediği belirtilmelidir. Fakat 2021 yılına mahsus olarak verilmesi gereken bu verginin nisan ayı sonuna ertelendiği bilinir. Buna gerekçe olarak ise pandemi süreci gösterilmiştir.

Kurumlar Vergisi Ne Kadar Oldu?

Kurumlar vergisinin 2021’de ne kadar olduğu konusunda pek çok mükellefin kafasında soru işaretleri oluşmuştur. Edinilen bilgilere bu yıl ki verginin yüzdelik oranı %21.4’tür. Önümüzdeki yıl içinde alınması gereke vergi yüzdesinin yüzde 25 olduğuna ilişkin bilgiler dolaşmaktadır.

Kurumlar Vergisi Tek Taksit Mi Ödenir?

Geçici vergi ile iç içe geçmiş halde olan kurumlar vergisinin aslında bir yıl içinde parça parça halde verildiği bilinir. Bu yıla mahsus olmak üzere yıl sonunda alınması planlanan kurumlar vergisinin kalan tutarı nisan ayının son günlerine ötelenmiştir. Erteleme dolayısı ile mükelleflerin nisan ayında tek parça halinde ödemesi gerekmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir