Kundalini Yoga Faydaları

Kundalini Yoga Faydaları
22.08.2022 20:28
Kundalini yoga, son zamanlarda oldukça popüler olmakta ve insanların yapmaktan keyif aldığı yoga türlerinden bir tanesidir. Bu anlamda, kundalini yogası hakkında merak edilenler ve sıkça sorulan soruları, yeni yazımızda sizler için derledik.

Yoga, insanların bir tür huzur ve rahatlama sağladığı, aynı zamanda sağlığa da pozitif yönde katkı sağlayan bir tür aktivitelerden bir tanesidir. Bu anlamda, birçok farklı yoga çeşidi bulunmaktadır. Yoga türleri, birçok farklı gelişimin öncüsü olabilmekte ve insanın kendisini bulabilmesinde öncü uygulamalardan biri olabilmektedir. Yoga türleri, kendi içinde bulunan uygulamaları ile birlikte, farklılık gösterebilmektedir. Genel anlamda yoga, stresi azaltmak, sağlıklı olmak, enerji toplamak, kasların esnekliğini arttırmak için yapılmaktadır. Bununla birlikte kundalini yoga, omurganın altında yer alan shakti enerjisini harekete geçirmek için kullanılmaktadır. Sahkti enerjisi, omurganın tabanında yer almaktadır ve shakti enerjisi harekete geçtiğinde ego ile ilgili durumlar, ortadan kalkmaktadır. Ego ise, insanın kendisini büyük görmesi ve ulaşılamaz olduğu düşüncesi ile ilintilidir. Bu anlamda ego, bencillik anlamına da gelmektedir. Kundalini yogası ile ilgili olarak ise, ego ile bağlantılı bir yoga türü olmasından ötürü, kundailini adından farklı olarak, “farkındalık yogası” adı verilmektedir. Kundailini yogasının faydaları ise, sıkça araştırılmakta ve merak edilen konular arasında yer almaktadır. Bu anlamda, kundalini yogasının faydalarını, şu şekilde sıralayabiliriz; stres ve kaygı bozukluklarını düzenler, bilişsel işlevleri geliştirmede oldukça etkilidir, benlik duygusunun farkına vardırır, empati duygusunu arttırır, yaratıcılığı arttırır, enerjiyi yükseltir ve iç huzur sağlamada oldukça etkin bit yogadır. Bu anlamda kundalini yogasının faydaları, kişisel gelişim ve huzur anlamında, oldukça fazladır. Kundalini yogası, diğer yogalardan farklı olarak, içerisinde müzikal tınıları fazla olan bir yogadır. Bununla birlikte, vücut hareketleri ve kasların gelişmesinden çok, kişinin iç huzuruna ve maneviyatına yönelmekte olan yogalar arasındadır. Kundalini yogasını diğer yogalardan ayıran en büyük nokta ise, nefes egzersizlerinin daha fazla olmasıdır. Kundalini yogasında temel duruşları ise, şu şekilde sıralayabiliriz; lotus duruşu, kobra duruşu, okçu duruşu. Kundalini yogasında, şarkı ve ilahi söyleme gibi uygulamaların bulunması, diğer yoga türlerinden ayrışmasına neden olmaktadır.

Kundalini Yoga Tehlikeli Mi?

Yoga türleri, yoga sırasında değişen uygulamalar ile birlikte, farklılık gösterebilmektedir. Bu anlamda, kundalini yoganın tehlikeli olup olmadığı, sıkça sorulmakta ve araştırılmakta olan yoga türleri arasında bulunmaktadır. Kundalini yogası, nefes egzersizlerinin sık olmasından dolayı, hamileler için komplikasyonlara neden olabilmektedir. Bununla birlikte, kundalini yogasına başlamadan önce bir doktor onayı alınması, sürecin daha sağlıklı geçmesini sağlayacaktır.

Kundalini Yoga Psikolojisi

Kundalini yoga psikolojisi, Carl Gustav Jung’un verdiği seminerler ile birlikte derlenmektedir. Bu anlamda, batı psikolojisinin altında yatan doğu psikolojisini anlamada, oldukça etkilidir. Doğu ve batı çatışmasını, insanların algısı ile ilgili söylemleri, günlük yaşamda kişiyi geliştirecek ve belli bir bilince sahip olmasını sağlayacak kadar önemlidir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir