Bebeklerin Saç Rengi Neden Küçükken Sarışın Olur?

Bebeklerin Saç Rengi Neden Küçükken Sarışın Olur?
02.09.2022 16:03
Bebeklerin saç rengi ebeveynler tarafından merak edilen bir konu olmuştur. Peki bebeklerin saç rengi neden küçükken sarışın olur, bebeklerin saç rengi nasıl oluşur? Detayları ile haberimizde..

Hormonlar, büyüme faktörleri dediğimiz şeydir. Hücrelerde DNA ekspresyonunu indüklerler, böylece hücreler spesifik genler üretir. Bir çocuk elbette birçok hormondan hormonal uyaranlara sahiptir, ancak seks hormonları henüz çok aktif değildir. Ergenliğe gelindiğinde seks hormonları daha yüksek ve daha yüksek konsantrasyonlarda üretilecektir. Ve elbette vücuttaki büyümeyi ve değişimi işaret edecekler. Cinsiyet hormonları ayrıca saç üreten hücreleri de etkiler ve bu, diğerlerinin yanı sıra saç hücrelerindeki melanin üretimini arttırır ve böylece saç rengini değiştirir.

Bebeklerin Saç Rengi Nasıl Oluşur? 

Bebeklerin saç renginin nasıl oluştuğu insanları meraklandırmaktadır. Bu gerçek birçok kişiyi şaşırtabilir, ancak bebeğin saç rengi döllenme anından itibaren belirlenir. Sperm ve yumurta, her bir ebeveynin genetik yapısının kopyalarını taşır. Bu, her ebeveynden 23 kromozom gelmesi demektir. Yumurta ve sperm bir araya geldiğinde birleşerek bir zigot oluştururlar. Zigot, Yunanca "bağlı" veya "birleşmiş" anlamına gelir ve yeni bir hücrenin döllenmesi ve oluşumu anlamına gelir. Bu mikroskobik yeni hücre, bilgisayar yazılımı gibidir. Ebeveynlerden gelen genetik bilgiyi tutar. Toplamda 46 kromozom kopyası vardır. Bu kromozomların her birinin bir rolü vardır. Bazı genler cinsiyeti belirler. Diğerleri ise göz ve saç rengini, kişilik özellikleri gibi faktörleri belirlemektedir. Bizi benzersiz yapan her şey bu kadar erken kilitlenir ve sabitlenir. Her gen grubu bireyselleştirilmiştir. Bu, ilk bebeğinizin sizin küçük bir versiyonunuz gibi görünebileceği, ancak ikinci bebeğinizin daha çok eşiniz gibi görünebileceği anlamına gelir. Ya da ikinizin bir karışımı olabilirler! Ama genler dünyasının biraz daha derinlerine inelim. Genlerimiz, bebeğimizin görünümünü belirleyen en baskın faktördür. Ancak tüm olası kombinasyonları düşünmek için şunu düşünün: Uzmanlar, bir insanın 46 kromozomunda yaklaşık 100.000 gen taşıdığına inanıyor. Neyse ki, bu kadar çok çocuğa sahip olmak mümkün değil. Ancak bu, çocuklarınızın her birinin diğerlerinden farklı görüneceği anlamına gelir! Bebeğinizin DNA'sı alel paketleri halinde gelir. Bunlar ya “baskın” ya da “çekinik”tir. Saç rengi oluşumunda baskın aleller daha koyu tonların üretimine sebep olurken çekinik olanlar daha açık tonları oluşturmaktadır. Bebeklerinin eşleri gibi koyu renkli saçlara sahip olacağını düşünen anneler, kendilerinden daha açık saç bukleleri miras aldıklarını gördüklerinde genellikle şaşırırlar. Geçmişte, araştırmalar baskın alellerin saç rengini belirlediğini öne sürüyordu. Ancak, bundan biraz daha karmaşık. Özelliklerimizin çoğu poligeniktir yani birçok gen, benzersiz bir birey yaratmak için birlikte hareket eder. Dolayısıyla konu saç rengine geldiğinde genetiğimiz kırmızı, sarı, siyah veya kahverengi saçtan çok daha fazlasını üretebilir. Açık kahverengi, koyu kahverengi veya çilek sarısı gibi birçok ton vardır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir