Kredi Kartı Kullanmak Caiz Mi?

Kredi Kartı Kullanmak Caiz Mi?
24.10.2022 21:04
Dini inancımıza göre caiz olma durumu, yapılmasında veya yaptırılmasında dini yönden bir sakınca bulunmaması manası taşımaktadır. Peki, kredi kartı, katılım bankaları, kâr payı, kur korumalı mevduat caiz mi? Kira sertifikası, lens takmak, kokoreç, kaparo caiz mi? Cevaplarına birlikte bakalım.

En çok Kullanılan ve başvurulan ödeme şekli kredi kartlarıdır. Bir malı ederinden daha pahalıya almak caizdir. Zorunlu hallerde kredi kartı kullanılmasında dinen bir sakınca yoktur.

Fakat zorunlu olmayıp keyfi harcamalar için, daha sonrasında ödeme sözü verilerek kredi kartları kullanmak kesinlikle caiz değildir.

Gıda, elektrik, su, yakacak, ihtiyaç kadar kıyafet gibi insan hayatının devamlılığında temel ihtiyaç olan ürünleri karşılayacak bir nakit paramız yoksa, kredi kartı ile alışveriş yapılabilir.

Kredi kartı ödemelerini keyfi yere geciktirmek de dini yönden sakıncalı bulunmaktadır. Fakat zorluğa düşülmüş veya unutulmuşsa kişi günah işlemiz sayılmamaktadır.

Katılım Bankaları Caiz Mi?

İslamiyet’te ticaretin çok büyük bir önemi vardır. İnsanlara rızkınızı ticarette arayınız öğüdü verilmektedir. Katılım bankaları da bu ticaret şekline bir örnektir.

Katılım bankalarında kesinlikle faiz işlenmemektedir. Hatta faiz yasağı bulunmaktadır. Faiz yasağı ile belirsizlik, yüksek risk ve spekülasyon yasağı da bulunmaktadır.

Katılım bankalarında işlemlerinizi rahatlıkla yapabilirsiniz. İslami yönden katılım bankaları, sadece ticaret geliri elde ederek faizsiz çalıştıkları için bir sakınca teşkil etmemektedir.

Kar Payı Caiz Midir?

Kâr payı tıpkı katılım bankalarının iş prensiplerine benzemektedir. Yapılan ticarete göre kâr payı ile para kazanılmaktadır. Alınacak kar, yapılacak işin büyüklüğü veya küçüklüğü ile aynı oranda olacaktır.

Herhangi bir faiz işlemediği için kâr payı dinen sakıncalı değildir.

Kur Korumalı Mevduat Caiz Midir?

Kur korumalı mevduat hesapları kişiye fazladan bir para verme prensibinde çalışıyor. Bu durumda faiz işletmiş oluyor.

Faiz İslamiyet inancına göre caiz değildir. Haram olduğundan, kur korumalı mevduat dinen sakıncalıdır.

Kira Sertifikaları Caiz Mi?

%10 stopaj üzerinden kâr payı elde edilerek yapılan bir tür yasal belgedir. Yatırımcısına piyasa durumuna göre kazanç sağlayan bir sistemdir. Kar sağlamaya yönelik olduğu için, faiz işlemez caiz bir ticaret yöntemidir.

Lens Takmak Caiz Midir?

Lens gözün merceğine yerleştirilen bir tür suni maddedir. Lensler hangi amaca hizmet ettiğine göre değişmektedir.

Eğer göz rahatsızlıklarında tedavi amacıyla, daha iyi görmek amacıyla uygulanmışsa tıbbi kabul edilerek dini yönden herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

Gözlük takmak rahatsız ediyorsa alternatif olarak lens kullanılabilir caizdir.

Fakat göz rengini değiştirmek veya kendinden başka bir şeye benzemek amacıyla takılan lensler hem sağlıksız hem de dibi yönden sakıncalıdır.

Kokoreç Caiz Mi?

Dinimizde haram ve helal etler vardır. Dinimizce eti kabul görmüş hayvanların iç organları da iyi temizlendiği sürece yenilebilir.

Kokoreç büyük ve küçükbaş hayvanlardan elde edildiği için, iyi yıkanıp temizlendiği sürece dinen caizdir.

Kaparo Caiz Mi?

Kaparo iki kişi arasındaki bir sözleşmedir. Eğer alıcı vazgeçmişse ya da beklenen süreyi aşmışsa, beklemenin karşılığında mal sahibinin zararını karşılamalıdır.

Fakat kaparo herhangi bir şeye karşılık gelmeyip sadece kaparo adı altında hak edilmemiş bir paraysa, dinen caiz bulunmamaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir