Köyceğiz Gölü İle İlgili Merak Edilenler

Köyceğiz Gölü İle İlgili Merak Edilenler
17.08.2022 17:32
Köyceğiz gölü, doğası ve coğrafi yapısı ile birçok insanın gezmek için tercih ettiği göllerden biridir. Köyceğiz Gölü nerede, efsanesi nedir, derinliği nedir, tuzlu mu, Köyceğiz Gölü’ne nasıl gidilir? Köyceğiz gölü ve hakkında merak edilenleri, bu yazımızda sizler için derledik.

Türkiye’de bulunan göller, coğrafi yapıları gereği, oldukça verimli topraklar üzerinde var olmaktadır. Doğal yapısı ve çevresinde bulunan ormanlar ile, oksijen kaynağıdırlar da. Göller, aynı zamanda turizm kaynakları açısından oldukça verimlidirler. Köyceğiz Gölü, Muğla bölgesinde ve Muğla bölgesinin Güneydoğusunda yer almaktadır. Köyceğiz gölünün jeolojik yapısı ve özelliği ise, Alüvyon set gölü olmasıdır. Alüvyonların geldiği yer ise Dalaman çayıdır. Bu anlamda, Dalaman çayı ve Köyceğiz gölü, birbiri ile bağlantılıdır.

Köyceğiz Gölü Nerede?

Ülkemizde, birçok göl ve dere bulunmaktadır. Hepsinin hemen hemen ortak özelliği ise, çevresinin oldukça güzel ve verimli olmasıdır. Toprakların verimliliği ve ormanlıklar, oksijen ve turizm açısından oldukça önemlidir. Köyceğiz Gölünün nerede olduğu, özellikle gitmek isteyenlerin sıkça sorduğu ve arattığı bir konudur. Köyceğiz Gölü, Menteşe yöresinde bulunmaktadır ve Muğla iline bağlıdır. Muğla’nın 13 ilçesinden biri sayılan Menteşe, coğrafi güzellikleri ile, özellikle turistler için vazgeçilmez bölgelerden biridir.

Köyceğiz Gölü Efsanesi Nedir?

Zamanında kurutan bey, göçebe kabilesi ile bir ovaya yerleşmiştir. Fakat bu ovada, su sıkıntısı çekilmektedir. Hayvanlar çelimsiz, insanlar ise hastalıklıdır. Su olmadığı için insanlar ölmeye başlamış ve kıtlık baş göstermiş. Kurutan kabilesinin lideri kurutan bey ise, bulundukları ödemiş dağından kimseyi çıkartmıyormuş. Eğer ödemiş dağının arkasına geçen olursa ve dağın arkasına giden olursa, başlarına türlü belaların geleceğini ve öleceklerini buyurmuş. Kurutan beyliğinde bulunan halk ise, kurutan beyine saygı duydukları için, onun sözlerinden çıkmazlar ve itaat ederlermiş. Halbuki hepsi ya hastalanıp ölüyor ya da susuzluktan ölüyormuş. Günün birinde, kurutan beyinin 2. Bir erkek çocuğu dünyaya gelmiş. Beylikte su olmadığı için, sadece yağmur suları ve fırtınanın getirdiği yağmurlardan beslendikleri için, kurutan beyinin çocuğu fazla gelişememiş. Boyu kısa ve vücudu çelimsiz kalmış. Kurutan beyi, çocuğunun adını ise sulak koymuş. Sulak çelimsiz ve kısa boylu olmasına karşın, oldukça zeki ve akıllıymış. Günün birinde, susuz arazide hastalıkların ve kaosun sürüp gittiği bu ödemiş dağı ile çevrili yerde canına tak etmiş. Babasının karşısına çıkıp, dağın öbür tarafına geçip sulak bir yer bulacağını söylemiş. Sulak, uzun arayışlar sonucu göllü bir ova bulmuş. Hemen obasına dönüp insanların bulduğu yere göçmesine vesile olmuş. Kurutan beyi ise bunun üzerine, hastalanacaklarını ve kötü olaylar ile karşılaşacaklarını söylemiş. Sulak ise, burada kuruyup gitmekten her yer daha hayırlıdır demiş. Bunun üzerine kurutan beyi, Göreceğiz demiş. Yeni yerde halk, mutlu mesut yaşarken babası ise ödemiş dağının arkasında kuruyarak can vermiş. Babasının Göreceğiz sözü de Köyceğiz olarak bölgeye ismini vermiştir.

Köyceğiz Gölü Türkiye'nin Kaçıncı Büyük Gölü

Köyceğiz Gölü, Türkiye’nin 16. Büyük göllerinden biridir.

Köyceğiz Gölüne Nasıl Gidilir?

 Köyceğiz gölüne, İstanbul baz alınarak şu şekilde gidilmektedir; İstanbul’dan, Bursa yolu üzerinden yaklaşık 8 saat 20 dakikada gidilmektedir.

Köyceğiz Gölü Derinliği Ne Kadar?

 Gölün derinliği, Güneyde 32 Metre Kuzeyde ise, 25 Metredir.

Köyceğiz Gölü Tuzlu Mu?

Köyceğiz gölü tuzlu olmakla birlikte, bu oran oldukça azdır.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir