Köpeklerde Bronşit Tedavisi Nedir?

Köpeklerde Bronşit Tedavisi Nedir?
22.01.2022 16:00
Köpeklerin akciğerlerinde bulunan bronşiyal tüplerin iltihaplanması olan bronşit köpeklerin nefes almasını zorlaştırır ve şiddetli öksürüklere neden olur. Ciddi bir hastalık olmayan bronşit köpeklerin yaşam kalitesini düşürdüğü için tedavi edilmesi gerekebilir. Bronşit köpeklerde tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır ancak önlem alınmazsa ilerleyen zaman içinde kronikleşebilir. Köpeklerde bronşit belirtileri nelerdir, nasıl geçer, ne iyi gelir? Köpeklerde bronşit aşısı yan etkileri nelerdir, aşısı nasıl yapılır? Köpeklerde bronşit tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derleyip cevapladık.

Köpeklerde oluşan bronşit akut ve kronik olarak ikiye ayrılır tedavi yöntemlerinde de farklılıklar vardır. Akut bronşit tedavisinde köpeklere genel olarak antibiyotik uygulanmaktadır. Antibiyotiğin yanı sıra bronkodilatör ve antienflamatuar gibi ilaçlar da veteriner tarafından köpeklere verilmektedir. Ayrıca oluşabilecek enfeksiyon ve iltihapların önüne geçmek için de ayrı bir tedavinin uygulanması gerekebilir. Kronik bronşit tedavisi ise zordur ve zaman alıcı olabilir. Öksürük baskılayıcı ilaçlar, antibiyotik ilaçların yanında obez olan köpekler için diyet programı oluşturulabilir. Çünkü obezite köpeklerin bronşit yollarını etkilemektedir. Ayrıca bronşit sorunu olan köpeklerin duman, kimyasal, parfüm gibi etkenlerden uzak tutulması gerekir.

Köpeklerde Bronşit Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde bronşiti temel belirtisi fiziksel aktivite ile kötüleşen sert, kuru, inatçı bir öksürük oluşumudur. Bu belirtiler diğer köpek hastalıklarında da belirtisi olabileceğini unutmayarak bir veterinere danışmanız önerilir. Köpeklerde bronşitin yaygın belirtileri arasında ateş oluşumu, öğürme, kusmayla karışık köpüklü tükürme ve aşırı mukus oluşumu yer almaktadır. Ayrıca köpeğin nefes almasında güçlük çekmesi de belirtiler arasındadır. Artan nefes alma hızının değişmesi, hapşırma, burun akıntısı, anoreksi, letarji, beyindeki oksijen yetersizliğine bağlı olarak yaşanan geçici bilinç kaybı da bronşit belirtilerindendir.

Köpeklerde Bronşit Nasıl Geçer?

Köpeğinizde oluşan bronşit için bir veterinere danışmanız gerekir. Köpeğinizin yaşına ve ırkına uygun bir antibiyotik tedavi bronşitte yaygın olarak uygulanmaktadır. Bronşit köpeklerde hava yolu ile bulaşır. Enfekte olan bir köpek ile temas eden ya da enfekte olan köpeğin mama kabından, su kabından beslenen köpeklerde bronşit oluşumu meydana gelebilir. Ayrıca alerjik bir sorunu olan köpeklerde kronik bronşit oluşur. Bunun temel nedeni ise köpeğinizin parfüm, duman ya da kimyasal içerikli ürünlere karşı hassas olmasıdır.

Köpeklerde Bronşit Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?

Köpeklerde seyrek de olsa aşı sonrası bazı olumsuz etkiler ortaya çıkabilir. Bunların en riskli olanı ise alerjik reaksiyon göstermektir. Bazı köpekler yapıları gereği bronşit aşına karşı aşırı hassas olabilir ve alerji oluşumu gözlenebilir. Nefes almada zorluk, kusma, kaşıntı ve şişlik oluşumu da bronşit aşılarının yan etkileri arasındadır.

Köpeklerde Bronşit Aşısı Nasıl Yapılır?

Köpeklerde bronşit aşısı yavru dönemlerde yapılmaktadır. İlk bronşit ve öksürük aşısı 9. haftada uygulanmaktadır ve ikinci aşı 14. haftada yapılmaktadır. Bu aşı ile bağışıklık sistemi henüz gelişmemiş köpeklerin tedavi edilmesi ve vücut sistemlerinin kontrol altına alınması amaçlanır. Köpeklerin sağlığını koruyan önemli bir aşıdır. İlerleyen dönemlerde yaptırılan karma aşılarda da bronşit önleyici içerikler yer almaktadır.

Köpeklerde Bronşite Ne İyi Gelir?

Köpeğinizin aşılarını düzenli ve zamanında yaptırarak bronşiti önleyebilirsiniz. Ayrıca bazı doğal yöntemlerle de bronşitin önüne geçebilir ve oluşan bronşiti iyileştirebilirsiniz. Hindistan cevizi yağını suda seyreltip köpeğinize verebilirsiniz. Kokulu olduğu köpekler bu suyu içmeyebilir ancak içine biraz bal koyabilirsiniz. Ancak bu ilacı uygulamadan önce veterinerinize danışmanızı öneririz. Çünkü her köpeğin biyolojik yapısı olmadığından bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Ayrıca veterinerinizin önerdiği antibiyotikleri de köpeğinize vermelisiniz.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir