Kokoreç Nasıl Yapılır?

Kokoreç Nasıl Yapılır?
21.02.2022 11:00
Kokoreç, ülkemizde çok sevilen ve tercih edilen sokak yemeklerinden birisidir. Ancak bazı insanlar hijyeni konusunda tereddüt ettiğinden dolayı kokoreç yemeyi tercih etmemektedir. Çünkü kokoreç bilindiği üzere hayvanların bağırsaklarından yapılmaktadır. Kokoreç, kuzu ve dana kokoreç olarak bulunmaktadır. İnce bağırsaktan, bumbardan yapılmaktadır. Genellikle ekmek arası satılan kokoreçi kokoreç yapan asıl şey içine koyulan baharatlarıdır.

İnsanların bazıları meraktan, bazıları ise denemek için kokoreçin nasıl yapıldığını merak etmektedir. Kokoreç evde de işletmelerde de yapılabilen bir sokak yemeğidir. İşletmelerde öncelikle şişe bumbar geçirilir, daha sonra ise ince bağırsaklar şişin etrafına sarılır ve aralara da ince yağ tabakaları koyulur. Daha sonra hazırladıkları kokoreçi 1-2 saat boyunca ateşte yavaş yavaş pişirirler. Tabi ki bunları yapmadan önce kullanılan malzemeler güzelce temizlenmektedir. Mangalda kokoreç yapmak isteyenler de aynı şekilde önceden çözülmüş kokoreçi 1-1.5 saat boyunca çevire çevire pişirmelidir. Evde kokoreç yapılırken dikkat edilmesi gereken nokta ise kokoreçi gereğinden fazla kavurmamaktır. Çünkü bu onun kurumasına yol açar.

Kokoreç Neyden Yapılır?

İnsanlar çok sevilen sokak yemeği kokoreçin neyden yapıldığını çokça merak etmektedir. Bu lezzetli sokak yemeği, büyükbaş veya küçükbaş hayvanların bağırsaklarından yapılmaktadır. Ancak insanlar kokoreçi, daha lezzetli olduğundan dolayı süt kuzusundan yapmayı tercih ederler. Bağırsakların içi ve dışı güzelce temizlenir ve kokoreçin iç tarafı bumbardan, dış tarafı ise ince bağırsaktan yapılır. Öncelikle şişe bumbarlar geçirilir, ondan sonra da ince bağırsaklar bitene kadar şişin etrafında dolandırılır. Aralarına ise ince ince yağ tabakaları koyulur.

Kokoreç Faydaları Nelerdir?

İnsanlar bu lezzetli sokak yemeğinin faydaları var mıdır ve varsa nelerdir diye düşünmektedirler. Kokoreçin birden çok faydası bulunmaktadır. Bunlardan ilki mutluluk vermesidir. Mutluluk hormonu olan serotonin, vücudumuza dinçlik, pozitiflik vermektedir. Kokoreçin mutluluk vermesinin sebebi ise bağırsaklarda bulunan yoğun serotonin miktarıdır. İkinci faydası ise alerjiye, romatizmaya ve otizme iyi gelmesidir. Bu hastalıklarının kaynağı, bozulan bağırsak floralarıdır.

Kokoreç ise bu floralı korumak için harika bir yemektir. Bu hastalıklar kuzu florasının vücudumuza aktarılmasıyla azabilmekte, hatta bitebilmektedir. Üçüncü faydası ise bağırsaklara iyi gelmesidir. Bunun sebebi ise kokoreç yedikçe vücudumuzda aktarılan floraların bağırsaklarımıza daha iyi çalışmasında oldukça yardımcı olmalarıdır. Dördüncü faydası ise aktardığı floralar sayesinde kilo vermeye yardımcı olmasıdır. İçince bolca protein, A vitamini, demir, folik asit, fosfor ve potasyum bulundurur.

Kokoreçin Besin Değeri Kaçtır?

Bu lezzetli sokak yemeğini tüketmek isteyen insanlar doğal olarak yedikleri yemeğin içinde hangi besin değerlerinin olduğunu da merak etmektedir. 100 gram kokoreçte %4.3 yani 86 kalori, %0.7 yani 2 g karbonhidrat, %3.4 yani 0.8 g lif, %28.6 yani 14.3 g protein, %3.4 yani 2.2 g yağ, %93.0 yani 279.0 g kolesterol, %7.5 yani 376.0 IU A vitamini, %52.5 yani 31.5 mg C vitamini, %6.7 yani 236.0 mg potasyum, %2.2 yani 22.0 mg kalsiyum, %32.7 yani 5.9 mg demir bulunmaktadır. Görüldüğü üzere kokoreç besin değeri açısından zengin bir yiyecektir.

 


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir