Kokoreç Hakkında Merak Edilenler

Kokoreç Hakkında Merak Edilenler
21.02.2022 10:30
Kokoreç, ülkemizde ve diğer bazı ülkelerde kuzunun ince bağırsağından ve mumbardan elde edilen ve kor ateşte pişirilen bir sokak yemeğidir. Ekmek arası satılır ve içine tercihen domates, biber, baharat eklenir. Bazı insanlar çok severken bazı insanlar bağırsaktan yapıldığından dolayı tercih etmemektedir.

Lezzetli bir sokak yemeği olan kokoreçin üç çeşidi vardır. Uykuluklu Çözlü Yağlı, Sadece Çözlü Yağlı ve Mumbarlı dana eti ve kuzulardan elde edilebilir. Ancak kokoreçi iyi yerden yediğinizden emin olmalısınız. Kokoreç yemeyi tercih etmeyen insanlar hijyen ve sağlık konusundan dolayı kokoreçten uzak durmaktadırlar. Kurallara uygun, hijyenik bir şekilde üretilen kokoreçleri gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Kuzu kokoreç daha yaygın olarak üretilmektedir ancak som yıllarda dana kokoreç de yaygınlaşmaya başlamıştır.

Kokoreç Yemek Caiz Mi?

Kokoreç yemenin caiz olup olmadığı da insanların aklına takılan sorulardan biridir. Etinin yenilmesi helal olan hayvanlardan yapılan sakatatların yenmesi caizdir. Ancak eti yenilen hayvanlardan olsa bile kan, erkeklik aleti, yumurtaları, dişilik aleti, idrar kesesi kokoreç etinin içine karışmışsa onu yemek caiz değildir. Bazı yerler kokoreçin içine koç yumurtası da koyduğunu belirtmektedir ve bu dinimizde caiz değildir. Caiz olması için diğer şart ise bağırsakların iyice temizlenip arındırılmasıdır. Bunu yapmanın yolu da kaynatmaktan geçmektedir. Eğer bir kokoreç yapım aşamasında temizlendikten sonra kaynatılmamışsa onu yemek de caiz olmaz.

Kokoreç Isıtılır Mı?

Soğuyan kokoreçin ısıtıp ısıtılmayacağı insanlar arasında merak konusu olmaktadır. Önceden alıp yiyemediğimiz, dolaba koyduğumuz kokoreci sonradan ısıtıp yemek isteyen insanlar bunun doğru olup olmadığını düşünmektedirler. Önceden aldığınız ve soğuyan kokoreçi ısıtmakta hiçbir sorun yoktur. Bazı yemekler tekrar ısıtılmaya uygun olmasa da kokoreç bunların arasında değildir.

Kokoreç Zararlı Mıdır?

Kokoreç yapıldığı et nedeniyle içerisinde çeşitli mikroplar barındırır. Bu sebeple insanlar kokoreç yemek istediklerinde akıllarına bu sokak yemeğinin zararlı olup olmadığı sorusu düşer. Sakatatlar vücudumuz için oldukça yararlı besinlerdir. Ancak kokoreçin direkt ateşe yakın temasta pişmesi maalesef ki kokoreçte kanserojen bir etki yaratabilir. Bunun dışında kokoreç yüksek yağlı bir yemek olduğundan dolayı sağlık sorunları yaşayan insanlar için çok yenildiğinde zararlı bir hale gelebilir. Ayrıca kokoreçe koyulan baharatların oranı düzgün ayarlanmazsa bu da kokoreçi zararlı bir hale getirebilmektedir.

Evde Kokoreç Tarifi

Malzemeler

-250g yuvarlak kokoreç

-2 adet domates

-5 adet sivri biber

-1 tatlı kaşığı kimyon

-1 tatlı kaşığı kekik

-1 tatlı kaşığı acı pul biber

-1 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı

Güvendiğimiz bir kasaptan temin ettiğimiz kokoreçimizi yaklaşık iki parmak kalınlığında yuvarlak bir şekilde alıp tavamıza atıyoruz.2 dakika geçtikten sonra ateşimizi kısıyoruz. Yavaş bir şekilde her tarafını kendi yağında 7-8 dakika pişmeye bırakıyoruz. Daha sonra kokoreçlerimizi alıp tavada yağ kalmamışsa yağ ekliyoruz.(1 yemek kaşığı yeterli olacaktır.) Altını kıstığımız ocağın ateşini normal haline getirip küp küp kesilmiş biberlerimizi ve domateslerimizi yağda çeviriyoruz. Onlar sotelenirken kokoreçlerimizi tahtanın üzerinde güzelce kıyıyoruz. Domateslerimiz ve biberlerimiz pişip suyunu çektikten sonra tavaya kokoreçimizi ekleyip kavurmaya başlıyoruz. Ancak kokoreçlerim kurumaması için kavurma süresini uzum tutmamaya dikkat ediyoruz. Yeterince kavrulduğuna emin olduktan sonra kokoreçe baharatlarımızı da ekleyip yemeğimizi tamamlıyoruz.

 

 

 


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir