Kıyma Hakkında Bilinmesi Gereken Püf Noktalar

Kıyma Hakkında Bilinmesi Gereken Püf Noktalar
20.02.2022 15:00
Kıyma haşlanır mı, kıyma nasıl hızlı çözülür, bozulduğu nasıl anlaşılır, neden kararır ve nasıl saklanır? Kıyma ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik.

-Çiğ kıymanızı kavurmak istiyorsanız tava tercihinizi yapışmaz ve yanmaz olanlardan yapmalısınız.

-Kıymanıza pişirirken değil, işlem bittikten sonra tuz eklemelisiniz. Pişme esnasında eklerseniz bu pişme süresini uzatabilir.

-Kıymanızı yağlı aldıysanız tavaya daha az yağ koymalısınız.

-Kavurduğunuz kıymanıza kimyon eklerseniz et kokusunu kolayca bastırabilirsiniz.

-Kıymayı kavurmak için kullanacağınız yağı önceden kızdırın ve kıymaları koyduktan sonra karıştırıp birbirine yapışmasını önleyin.

Kıyma Haşlanır Mı?

Çoğu insan kıymayı kavurarak kullanmayı tercih etse de kıyma haşlanarak da yemeklerde kullanılabilmektedir. Özellikle çorbalarda ve bebekler için yapılan yemeklerde kıyma, dişe gelmemesi için haşlama olarak tercih edilmektedir. Ancak insanlar pide, lahmacun, börek vb. yemeklerde kıymayı kavurarak kullanmayı tercih etmektedirler.

Kıyma Nasıl Hızlı Çözülür?

Kıymayı hızlı bir şekilde çözebilmek için birçok bulunmaktadır. Bu yollardan ilki: Buzluktan çıkan donmuş kıymayı mikrodalga fırına yerleştirdikten sonra buz çözdürme modunu seçip 2-3 dakika bekletince kıymamız çözülmüş ve yemekte kullanılmak için hazır bir şekilde elimizde olacaktır. İkinci yol ise buzdolabında çözdürmektir. Bu yöntem hem kıymanın besin değerini düşürmeyecek hem de etin içinde bakteri oluşmasının önüne geçecektir. Kıymayı kullanmadan bir gün önce buzluktan çıkarıp buzdolabına koyarak daha sağlıklı bir şekilde kıymanızı çözdürebilirsiniz. Üçüncüsü ise tencerede çözdürme yöntemidir. Bu yöntemi yapmak için gereken şeyler iki çelik tencere ve sudur. Tencereyi ters bir şekilde yerleştirip üzerine kıymayı koyun.

Diğer tencereye de oda sıcaklığında yaklaşık 1-5., 2 litre su doldurun. Su doldurduğunuz tencereyi kıymanın üstüne koyun ve beş dakika kadar bekleyin. Kıymanızın mucizevî bir şekilde çözüldüğünü görmüş olacaksınız. Ancak kıymanın kalınlığı arttıkça çözülme süresi de artabilmektedir. Dördüncü ve son yöntem ise soğuk su yöntemidir. Kıymayı poşetin içine yerleştirip sıkıca bağladıktan sonra soğuk su kabında bekletin ve kıyma çözülene kadar su ısınacağından dolayı suyu yarım saatte bir değiştirin.

Kıymanın Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Kıyma önceden alınıp bekletilen bir ürün olduğu için zaman zaman bozulması kaçınılmaz olmaktadır. Kıymanın bozulduğunu anlamanın birçok yolu vardır. Birincisi kıymanın rengini kontrol etmektir. Eğer kıymanın rengi grileşmeye başlamışsa bu o kıymayı kullanmamanız gerektiğinin belirtisidir. İkinci yöntem ise yapışkanlığını test etmektir. Ellerinizi güzelce temizledikten sonra kıymadan küçük bir parça alın ve elinizle baskı uygulayın. Ellerinizi ayırdığınızda elinizdeki kıyma yapışkan olduysa ve renksiz bir kalıntı kaldıysa bu kıymanın bozulduğunun işaretidir. Üçüncü yol ise kokusunu kontrol etmektir. Kıymanız ekşimsi, normalden farklı ve buzdolabı kokusu bu bozulduğunun işaretidir.

Kıyma Neden Kararır?

Kıymanın kararmasının sebebi tazeliğinin azalması, doğru bir şekilde saklanmamış olması ve havayla gereğinden fazla temas etmiş olmasıdır. Bunlar olunca kıymanın üzerinde bakteri oluşumu gerçekleşir ve kararmaya başlar. Kıyma buzdolabında bir gün, buzlukta ise en fazla 3 ay durmalıdır. Yoksa kararma ve bozulma başlar.

Kıyma Nasıl Saklanır?

Aldığı kıymayı sonra kullanmak isteyen veya kıyması artan insanlar bu kıymayı en doğru şekilde nasıl saklayacaklarını merak etmektedirler. Kıyma hava ile ne kadar çok temas ederse bozulma olasılığı o kadar artar. Çiğ kıymayı buzdolabında en fazla 1-2 gün boyunca tutabilirsiniz. Bakteri üretmemesi için en sağlıklı saklama yöntemi kıymayı dondurmak olacaktır. Buzlukta kıymanızı 3 aya kadar rahatlıkla saklayabilirsiniz. Pişmiş kıyma ise buzdolabında maksimum 3-4 gün durmalıdır. Daha uzun süre kalırsa bakteri üretimi artar ve sağlıksız bir besin haline gelir.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir