Kıyamet, insanların yaşadığı devrenin sonunu, evrenin ve insanın fani olduğunun bir göstergesi ve dünya hayatının tüm canlılar için sona ermesi olarak ifade edilebilir. Kıyamet bir defa olacaktır ve sonrasında ebedi bir ahiret hayatı başlayacaktır. Kıyametin sözlük anlamına bakacak olursak; kalkmak, dirilmek, ayaklanmak ifadeleri ile karşılaşırız. Kıyamet tüm dinlerde kabul edilen ayrıca bilim insanları tarafından da doğrulanan bir kavramdır. Evrenin bozulması, her şeyin alt üst edilerek yok olması, ölenlerin dirilmesi ve mahşere yönelmesi şeklinde de açıklanan kıyamet genel bir ölümden sonra genel bir dirilişi kapsamaktadır. Kıyametin ne zaman kopacağı sadece yüce yaratıcı tarafından bilinir ve bizlere yalnızca bazı mesajlar verilmektedir. Kutsal kitaplarda sürekli bahsedilen kıyamet insanlar için bir yok oluşu ifade etse de Kuran'da uyanma ve gerçek hayata adım atma şeklinde tasvir edilir. Ayrıca bazı din adamları tarafından her insanın ölümünün kendi kıyameti olarak belirtilir.
Kıyamet Kuran'da Ne Diye Geçer?
Kıyamet Kuran'da pek çok yerde bahsedilmekte. Bazı ayetlerde doğrudan kıyamet kelimesi ile anlatılırken birçok yerde farklı kelimeler kullanılmıştır. Vaat edilen gün, size tehdit edilen gün, hüküm günü ifadeleri kıyamet için kullanılan kelimelerin başında yer almaktadır. Ayrıca Vakıa suresinde de vak'a şeklinde anlatılmaktadır.
Kuran'a Göre Kıyamet Alametleri Nelerdir?
Kuran-ı Kerim'de kıyametin kesinlikle kopacağı ve bundan hiç kimsenin kuşku duymaması gerektiği anlatılmaktadır. Kıyametin ne zaman ve nasıl kopacağı biz canlılar tarafından bilinmemektedir bu durum da insanlarda merak uyandırmaktadır. Yüce kitabımız bu durumu bize aydınlatmıştır ve kıyamet alametlerini ayetlerle bize açıklamıştır. Göz kamaştığı, ay tutulduğu, güneşle ay bir araya getirildiği zaman kıyametin kopacağının anlaşılması gerektiği Kuran'da ifade edilir ve insanların kaçacak yer bulamayacağı belirtilir. Gökyüzünün daralması, yıldızların dökülmesi, denizlerin birbirine karışması, kabirlerin içindekilerin dışarı çıkması da Kuran'da geçen kıyamet alametleridir. Ayrıca güneşin batıdan doğması, Mehdi'nin ortaya çıkması, Deccal'in doğması ve Sur'a üflenmesi de kıyamet alametleri arasında yer almaktadır.
Kıyamete Kadar Azabı Kaldıran Dua Hangisidir?
Ölen kişilerin kabirlerinde kıyamete kadar işledikleri günahlar için bir azap çekeceği bilinmektedir. Kabir ziyaretlerimizde sevdiklerimiz ya da ölmüş kişiler için bazı duaları yaparak onların azabını hafifletebileceğimiz özellikle hadislerde belirtilmiştir. Kabir ziyaretlerinde Bakara suresinin başı ve sonu, Yasin-i Şerif, Tebareke, İhlas-Fatiha ya da Tekasür okunup mevtaların ruhuna bağışlanarak kabir azaplarını hafifletebiliriz.
Ayrıca ''Allahümme inni es'elüke-bi-hurmet-i Muhammed alleyhisselam en la tü'azzibe hazelmeyyit'' duası kabir ziyaretlerinde okunduğu takdirde ölülerin azabı kıyamete kadar kaldırılacağı şeklinde ifade edilmektedir.