Kıdem Tazminatı Çalışırken Alınır Mı?

Kıdem Tazminatı Çalışırken Alınır Mı?
26.01.2023 21:40
Belirli bir süre çalışma hayatı bulunan işçiye uygun şartları sağlaması halinde ödenen toplu paraya kıdem tazminatı denilmektedir. Kıdem tazminatı ile ilgili merak edilenlere birlikte bakalım. Kıdem tazminatı çalışırken alınır mı, emekli alabilir mi, çalışan işçiye ödenir mi? Kıdem tazminatı davası nasıl açılır, edinilmiş mal mıdır, gelir vergisine tabi mi? Cevaplar yazımızda.

Kıdem tazminatı bir iş yerinde en az 1 sene boyunca sigorta primi yatmış olan işçiye ödenen bir hukuki ödenektir. Kıdem tazminatı alabilmek için öncelikli şart işten çıkarılmaktır. Bir işçi çalışma hayatına devam ediyorsa kıdem tazminatı alamaz. Ya da iş sözleşmesi sonlandırılmış gibi gösterilen işçiye de aynı şekilde kıdem tazminatı ödenemez.

Çalışan Emekli Kıdem Tazminatı Alabilir Mi?

1475 sayılı İş Kanunu 14.maddesince düzenlenen yönetmeliğe göre, emekli çalışan belirli bir sebep göstererek bağlı bulunduğu iş yerinden istifa edebilir. Yani iş sözleşmesini feshedebilir. Emeklilik ya da yaşlılık gibi sebeplerle işten ayrılma talebinde bulunan emeklilik hakkı kazanmış işçinin kıdem tazminatı ödenir.

Çalışan İşçiye Kıdem Tazminatı Ödenir Mi?

1475 sayılı kanunda kıdem tazminatının hangi hallerde ödeneceğine yönelik kanun düzenlemesi bulunmaktadır. Buna göre bir işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için işten çıkarılmış ve en az 1 sene iş yerinde sigorta primi ödenmiş olmalıdır. Ancak çalışmaya devam eden işçiye kıdem tazminatı ödenemez.

Kıdem Tazminatı Davası Nasıl Açılır?

İşçi tarafından hak edilmiş tazminat iş akdinin sonlanmasından sonra işveren tarafından ödenmezse işçi kıdem tazminatı davası açmaya hak kazanır. Gerekli incelemeler ve hukuksal süreçten sonra eğer mahkeme işçiyi haklı görürse belirlenen zaman içerisinde işçiye kıdem tazminatı ödenmesine yapılmasına hükmeder. Kıdem tazminatı davaları yetkili ve ilgili mahkemelere dilekçe ile başvurarak gerçekleşmektedir.

Kıdem Tazminatı Edinilmiş Mal Mıdır?

Fiziksel ya da zihinsel olarak hak edilmiş olan gelir ve varlıklara hak edilmiş mal denilmektedir. Bir işçinin işten çıkarılması ve diğer şartları sağlaması taktirde hak ettiği toplu paraya tazminat denilmektedir. Kıdem tazminatının edinilmiş mal olarak kabul edilebilmesi için kişinin bu hakkı elde etmiş ve kıdem tazminatının kendisine tahsil edilmiş olması şartı bulunmaktadır. Çünkü bir gelirin edinişmiş mal olabilmesi için çalışarak kazanılmış olma şartı bulunmaktadır. Kanunlarımıza göre de tazminat hak edilmiş bir kazanımdır.

Kıdem Tazminatı Gelir Vergisine Tabi Mi?

Gelir vergisi ilgililerin yıllık kazançlarının yılda iki kez hesaplanmasına denilmektedir. Bu kural Gelir Vergisi Kanunu’na göre düzenlenmiştir. Gelir vergisi vermekle yükümlü olan kişinin vergi ödemesi o yıl ne kadar kazanç elde ettiği ile ilintili bir ödemedir. Kıdem tazminatı hesaplanırken tavan kısım hesaplanır. Bu tavan kısım olarak adlandırılan kısıma kadar gelir vergisi hesaplanmaz. İhbar ve kıdem tazminatı belli bir oranı aşmıyorsa gelir vergisine dahil edilmez ve istisna uygulanır. Yani kıdem tazminatı vergi ödemesinin dışında kabul edilir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir