Keten Tohumu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Keten Tohumu Hakkında Bilinmesi Gerekenler
05.02.2022 16:30
Günümüzde sağlıklı bir hayat için insanlar doğal yollara başvurmaktadır. Bunlar; bitkiler, tohumlar doğal yağlar gibi yollardır. Sıklıkla kullanılan tohumlar arasında tercih edilenlerden biri de keten tohumudur. Keten tohumunun vücudumuza olan faydaları çok fazladır.

Keten tohumu günümüzde genellikle kilo verme amacıyla yenildiği bilinir. Bu noktada belirtmek isteriz ki kilo vermek dışında da oldukça büyük faydaları bulunur. Keten tohumu çiğ olarak, yoğurt, salata ve yemeklerde kullanıldığı gibi çay olarak demleyip tüketilmektedir. Keten tohumunun hakkında bilinmesi gereken en önemli şeyler faydalarıdır. Keten tohumu sindirimi ve hazmı kolaylaştırır. Düzenli olarak tüketildiğinde kabızlık sorununu ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Kan şekerimizi dengelememizde yardımcı olmaktadır.Menopoz belirtilerini azaltır.Yumurtalık disfonksiyonunu azaltır. Diyabeti tedavi eder. Kolesterolü düşürür. Tansiyonu düşürür. Bunlarla dışında yemekler ile tüketildiğinde kansere karşı önlem almış oluruz.

Keten Tohumu Alerji Yapar Mı?

Keten tohumu alerji yapar mı oldukça merak edilen sorulardan biridir. Bu noktada şunu belirtmek isteriz ki her besin için geçerli olduğu gibi keten tohumunun da haddinden fazlası vücudumuzda alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Fazla miktarda keten tohumu yediğimizde alerjiye bağlı şişkinlik, kaşıntı, kızarma, gaz, ishal, mide rahatsızlıkları ve aynı zamanda aşırı tüketimi anormal hormonal değişikliklere sebep olur.

Keten Tohumu Bayatlar Mı?

Keten tohumu bayatlar mı oldukça merak edilen sorulardan biridir. Keten tohumu oldukça dayanıklı bir tohumdur. Öğütülmemiş bir keten tohumu oda sıcaklığında yaklaşık olarak bir yıl tazeliğini koruyabiliyorken öğütülmüş keten tohumu ise dayanıksızdır. Bu sebeple öğütülmüş keten tohumu koyu renkli ve hava geçirmez kaplarda en fazla bir ay muhafaza edilmelidir. Aksi takdirde keten tohumunuz bayatlayacaktır.

Keten Tohumu Ekilir Mi?

Keten tohumunun ekilip ekilmeyeceği oldukça tartışılan ve merak uyandıran bir konudur. Keten bitkisi her çeşit toprakta yetişebilmektedir. Keten tohumu adı üstünde bir tohum olduğu için ekilebilir bir yapıya sahiptir. Anadolu’da keten bitkisi yazlık ve kışlık olarak ekilmektedir. Ağustos-Eylül aylarında kışlık tohumlar, Mart-Nisan aylarında yazlık keten tohumları ekilir.

Keten Tohumu Glüten İçerir Mi?

Günümüzde birçok besin glüten içerir. Bu durumda akıllara keten tohumu glüten içerir mi sorusu gelmektedir. Bu noktada şunu belirtmek isteriz ki birçok besinin aksine keten tohumu glüten içermemektedir.

Keten Tohumu Nasıl Islatılır?

Keten tohumu nasıl ıslatılır oldukça merak edilen konulardan biridir. Bu konuda belirtmek isteriz ki keten tohumunu ıslatmak keten tohumunun filizlenmesine yol açar. Bu filizlenme ile beraber fitik asit ortaya çıkar ve mineral emilimi artar. Keten tohumunun filizlendiği formu en sağlıklı ve en önerilen tüketim şeklidir. Keten tohumu yaklaşık 10 dakika boyunca ılık suda veya 2 saat boyunca soğuk suda bekletilerek ıslatılır. Genellikle filizlenmiş keten tohumu mısır gevreklerinde kullanılmaktadır.

 


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir