Normal Doğum Dikişleri Alınır Mı?

Normal Doğum Dikişleri Alınır Mı?
02.12.2022 22:36
Doğum, kadınlara verilen en büyük mucizelerden biridir. Mucizesi ve verdiği mutluluk kadar aynı zamanda annelerin psikolojik ve fizyolojik olarak verdiği bir sınavdır. Peki normal doğum dikişleri alınır mı, dikişlerin açılması nasıl anlaşılır, batikon nasıl kullanılır? Normal doğum dikişleri neden batar, en geç ne zaman düşer, enfeksiyon kaparsa ne olur? İşte detaylar.

Doğum süreci ve özellikle sonrası, kadınların psikolojik ve fiziksel olarak en çok yıprandığı ve ayrıca hayatlarının en güzel dönüm noktalarından biri olan, enteresan bir süreçtir. Doğum gerçekleştikten sonra vajinanın girişindeki alt bölgeye uygulanan kesi dikilir. Dikim için, vücut tarafından emilim özelliği olan sütür denilen cerrahi bir ip kullanılmaktadır. Bu ip kendiliğinden erime özelliği olduğu için, dikişlerin ayrıca alınması gerekmemektedir. 4-6 hafta sonunda vajina yavaş yavaş kendisini toparlayacaktır. Bölgede eve geldikten sonra devam eden çok yoğun şişlik ve yanma hissi için buz kompresi uygulayabilirsiniz.

Normal Doğum Dikişlerinin Açılması Nasıl Anlaşılır?

Normal doğum, enfeksiyon riskinin daha az olması ve süt hormonlarının hemen çalışması için, en çok tavsiye edilen doğum şeklidir. Doğumdan sonra atılan dikişler bir sebepten açılır ya da iltihap kaparsa bölgede yoğun bir ağrısıyla kendisini gösterir. Eve geçtiğiniz de hala çok ağrıyorsa, bölgedeki şişlik inmemişse, dikiş atılan bölgede renk değişimi olmuşsa dikişler açılmış olabilir. Ağrı kesici almanıza rağmen ağrıda bir azalma olmamışsa, enfeksiyonun rahime ulaşmaması için hemen doktora görünmelisiniz.

Normal Doğum Dikişleri İçin Batikon Nasıl Kullanılır?

Batikon, hayvanlarda ve insanlarda oluşan açık yara kaynaklı enfeksiyonların tedavisinde kullanılan çok güçlü bir solüsyondur.  Deri antiseptiği olarak kullanılan, cilt yüzeyindeki tahrişlerin ve tahribat oluşmuş dokuların tedavisinde kullanılmaktadır.

Normal doğum sonrasında vajinanın alt girişine atılan kesi kaynaklı, dikilen derinin iyileşmesini ve yenilenmesini batikon ile sağlayabilirsiniz. 2-3 litre kadar suyun içine 2 kapak batikon konularak karıştırılır ve 5-10 dk kadar batikonlu suyun içinde oturulur.

Batikonun krem şeklindeki versiyonunu da kullanabilirsiniz. Kremden bir miktar parmağınıza alın ve hafifçe dikişli bölgeye masaj yaparak yedirin.

Normal Doğum Dikişleri Neden Batar?

Doğum sonrasında yapılan dikiş işleminden sonra bölgenin bakımı çok önemlidir. Çok yumuşak bir yere oturmamak, yoğun egzersiz yapmamak, ağır kaldırmamak gibi hareketlere dikkat etmeniz gerekmektedir.  Ayrıca vücudunuzu uzun süre susuz bırakmamak bölgenin daima nemli kalarak teninize batmamasını da sağlayacaktır. Steril bez ile ve ılık su ile bölgenin temizliğini yapabilirsiniz.

Normal Doğum Dikişleri En Geç Ne Zaman Düşer?

Uygulanan cerrahi dikişlerde 2 tip ip kullanılmaktadır. Biri normal ip dediğimiz ameliyat sonralarında ve açık yarayı kapatmak veya doğum sonrasında vajina kesiğini örtmek için kullanılan klasik ip, diğeri ise emilebilen yani eriyen sütür denilen cerrahi ipliktir. Eriyen iplik kullanılırsa 7-10 gün içerisinde vücut tarafından emilerek kendiliğinden kaybolur. Klasik ip ise, 4 ya da 6 hafta sonunda düşmektedir.

Normal Doğum Dikişleri Enfeksiyon Kaparsa Ne Olur?

Doğum sonrası vajinal dikiş yerinin temizliği çok önemlidir. Doğumdan sonra eve gelindiği zaman, eğer dikiş bölgesinde hala yoğun bir şişlik, rahatsız edici yoğun bir ağrı varsa, bölgede renk değişimi, kötü bir koku olmuşsa dikiş yeri enfeksiyon kapmış olabilir. Bunun sonucunda vajinada bollaşma, sarkma gibi sonuçlar doğurabilir. Vajinada yaşanan enfeksiyonun rahime ulaşmaması için mutlaka doktorunuza görünmelisiniz.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir