Kemençe dize koyularak çalınan bir çalgıdır. Kemençede 3 nota bulunmaktadır. Kemençeyi öğrenmek sizin kabiliyetinize göre en kısa 3 hafta veya en fazla 2 aydır. Fasıl Kemençesi Osmanlıdan bu yana günümüzde hala kullanılan bir enstrümandır. Osmanlı zamanındaki adı ise armudi kemençesi ve fasıl kemençesidir. Günümüzde ise klasik kemençe veya Karadeniz kemençesi olarak geçmektedir.
İyi Bir Kemençe Nasıl Olmalıdır?
İyi bir kemençe ardıç veya erik ağacından yapılır. Bu iki ağaçtan yapılan kemençelerin sesleri daha gür ve tok olur. Yaş ağaçtan ise kemençe yapılamaz ağacın kuru olması kesinlikle önemlidir. El emeği ile yapılan kemençeler her daim daha kıymetlidir. İlk önce keseceğiniz ağacı seçersiniz ondan sonra seçtiğiniz ağacı kesersiniz sonra bıçak, keser, hızar ile birlikte kestiğiniz ağacı bir güzel işlersiniz, işlendikten sonra ise Karadeniz yöresinin en sevdiği alet olan kemençeyi hayata geçirmiş olursunuz.
Kemençe Ne Kadar Sürede Öğrenilir?
Kemençe, Karadeniz yöresinin asla vazgeçilemeyen her düğünde,sünnette karşımıza çıkan geçmişi Osmanlı’ya dayanan bir alettir. Kemençesiz bir Karadeniz düğünü düşünmek mümkün değildir. Öylesine yaygındır ki nerdeyse Karadeniz’de doğan bebek kemençe çalmayı biliyor desek abartmış olmayız. Kemençeyi kursa giderek çok kısa bir sürede sizin de çabanızla öğrenebilirsiniz. Gideceğiniz kursta size ses çıkarma tekniklerini öğretecekler, stil ve gam eğitimlerinden geçeceksiniz. Eğitim de en az 3 hafta veya en fazla 2 ayda istediğiniz parçayı çalabilecek duruma gelebilirsiniz. Kemençe çalmayı meslek edinmek istiyorsanız, tutuş pozisyonu, dize ve gam çalışmalarını öğrenerek geniş alana kemençe çalabilirsiniz. Kemençe kursuna katılmak için bir yaş sınırı yoktur. Kemençe genellikle çok kısa bir sürede öğrenilebilir. Kursa gitmeden önce kemençe almak istiyorsanız kesinlikle bir müzisyenden tavsiye almalısınız.
Kemençe Kursları Ne Kadar Sürüyor?
Kemençe eğitimi maksimum 2 aydır. İlk 3 hafta temel teknik dersleri verildikten sonra 4. Haftada ise türküleri çalmayı öğreniyorsunuz. Bu sürede sizin de kabiliyetiniz var ise kemençeyi kolaylıkla hemen öğrenebilirsiniz. Bazı kişiler kemençe kursuna başlamak istemesine rağmen kemençe çalmak zor olabilir düşüncesine kapılabiliyor ve kursa başlamakta kararsız kalıyorlar. Kemençe planlı ve istekli bir şekilde çalışıldığında kısa bir sürede öğrenilebilir.
Kemençe Çeşitleri Nelerdir?
Kemençe 8 çeşitten oluşur. Kemençe sözcüğü Farsçadan gelmektedir. Farsçada kemen keman demektir Türkçe ‘’çe’’ eki getirilerek kemençe adını almıştır. Türkiye’de ise 3 çeşit kemençe türü bulunur. Bunlar: Lavta Almanca ve Arapça bir kelimedir, köçekçe klasik kemençedir ve armudi kemençesidir. En eski kemençeler ise Ermenistan kemençesi, Gürcü kemençesi, armudi kemençesi ve klasik kemençedir. Ülkemizde en çok kemençenin üretildiği şehir Giresun’dur. Giresun’un Görele ilçesinde hem üretim hem de kemençeci yetiştirilmektedir. Bir kemençe 40-41 santim boyunda genişliği ise 14-15 santim olan bir çalgıdır. Kemençe tip olarak armudu andırır. Kapalı epri biçimindeki şekli oyularak ve yontularak yapılmaktadır.