Kelebek Hastalığı İlaçlarını Devlet Karşılıyor Mu?

Kelebek Hastalığı İlaçlarını Devlet Karşılıyor Mu?
12.01.2023 17:58
Kelebek hastalığı ilaçlarını devlet karşılıyor mu? Kelebek hastalığı olan hayvanın eti yenir mi? Kelebek hastalığı kaşıntı yapar mı, kimlerde görülür? Kelebek hastalığı tedavisi var mı? Kelebek hastalığı nasıl başlar? Kelebek hastalığı nadir görülmekte olan deri hastalığı olarak bilinmekte ve karşımıza çıkmaktadır. Kelebek hastalığı hakkında pek çok merak edilen sorunun cevabını bu yazımızda okuyucularımız için derledik.

Verilere göre dünyada 50 bin, Türkiye'de ise 400 kişide görülen deri hastalığı vatandaşlarca araştırılmaktadır. Her yeni doğan 1 milyon bebekten 7 ile 50'si arasında vakaya rastlanan kelebek hastalığı bulaşıcı olmayan bir hastalık olarak karşımıza çıkılmaktadır.

Hastalıkta kullanılmak üzere ilaçlar ve malzemeler, 2015’te SGK’nin yaptığı değişiklikle SGK tarafından karşılanmaktadır ancak bu konuda birçok hasta büyük mağduriyetler de yaşamaktadır. Malzeme alımları ihale usulü ya da doğrudan temin olmak üzere yapıldığından, en ucuz olanının alınması hastaların mağduriyetlerinin sebepleri arasındadır.

Kelebek Hastalığı Olan Hayvanın Eti Yenir Mi?

Tüberküloz varsa o et mutlaka kavurma yapılmalıdır, şap hastalığı varsa et çiğ olarak 24 saat asitleşerek olgunlaşması sağlanması gerekmektedir. Fakat kelebek hastalığı olan bir hayvanın eti yenip yenmeyeceği henüz bilinmemektedir.

Bir hayvanda eğer şap hastalığı olduğunu düşünürsek, hayvanın eti 24 saat serin bir yerde, dondurulmadan bekletmek gerekmektedir. Etlerin asitleşerek olgunlaşması bu şekilde sağlanır. Bundan sonra ise asitleşen ette, şap virüsü kalmayacaktır ve insan sağlığını tehdit edici bir durum oluşmaz.

Kelebek Hastalığı Kaşıntı Yapar Mı?

Kelebek hastalığı beraberinde,

·            Yorgunluk,

·            Halsizlik,

·            Cilt değişiklikleri ve kaşıntı,

·            Damarlarda iltihaplanmaya bağlı bulgular,

·            Saçlarla ilişkili bulgular,

·            Parmak uçlarında soğukta ortaya çıkan beyaz ve mor renk değişiminin olduğu raynaud sendromu,

·            Eklem bulguları,

·            Kas tutulumu, gibi çeşitli bulguları getirebilmektedir.

Kelebek Hastalığı Kimlerde Görülür?

Kırılgan cilt ile karakterize olan ve bir genetik hastalık olan kelebek hastalığı, vücutta enfeksiyon ve yaraları beraberinde getirebilir. Doğumdan veya yaşamın ilk yılından sonra ortaya çıkmakta ve genellikle genetik olarak meydana geldiği gözlemlenmiştir. Kelebek hastalığı her ırk ve cinsiyette aynı sıklıkta seyredebilmesiyle bilinmektedir.

Kelebek Hastalığı Tedavisi Var Mı?

Kelebek hastalığının kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Tedavi hastalığın ilerlemesini durdurmak için uygulanmaktadır. Ayrıca hayati komplikasyonları önlemek ve belirtileri hafifletmek için de uygulanmaktadır. Bu sebepten dolayı da erken tanı büyük önem arz etmektedir. Çünkü ilerlemiş hastalığı geri döndürmek pek mümkün olmaz.

Kelebek Hastalığı Nasıl Başlar?

Hastalığın nedeni kesin olarak tespit edilebilmiş değildir. Hastalığın oluşumunun gerçekleştirilmesinde genetik, çevresel faktörler ve hormonların rolü bulunuyor. Yoğun derecede stres, ultraviyole ışınlar, enfeksiyonlar ve bazı ilaçların hastalığı tetiklediği gözlemlendiği bilinenler arasında yer almaktadır. Kelebek hastalığı aynı zamanda kadın hormonlarından östrojen hastalığın oluşumunu artırır, testosteron azaltmaktadır.

Ciltlerindeki mevcut olan ağır yaralar nedeniyle zamanla elleri kapanan bu hastalar, kendi ihtiyaçlarını karşılayamadıkları da bilinmektedir. Hastalık kalıtsal olduğu için kişinin yaşamı boyunca sürmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir