Kefir Mayası Buzdolabında Kaç Gün Saklanır?

Kefir Mayası Buzdolabında Kaç Gün Saklanır?
29.12.2022 21:35
Kefir mayası hafif ekşimsi bir tada sahip olan fermente bir süt ürünüdür. Kefir mayası buzdolabında kaç gün saklanır, bozulduğu nasıl anlaşılır? Buzluktan çıkan kefir mayası nasıl canlanır? Bozuk kefir mayası nasıl anlaşılır? Kefir mayası caiz mi? Canlı kefir mayası nerede bulunur, nasıl saklanır? Gibi kefir mayası hakkında merak edilen soruları siz değerli okuyucularımız için araştırdık ve cevapladık.

Ev yapımı kefir buzdolabında 14 güne kadar saklanabilir. Tek ihtiyacınız olan, sıkıca kapatmak için kapağı olan cam veya plastik bir kaptır. Fermantasyon süresi için fermantasyondan farklı olarak, depolama için kapağın gevşek bırakılması gerektiğinde kapağın sıkıca kapatılması daha iyidir. Bu, hava erişimini sınırlayacak ve depolama süresini artıracaktır. Ev yapımı süt kefirinin tadı zamanla değişecektir. Süt kefiri buzdolabında saklandığında kıvamı ve tadı zamanla yavaş yavaş değişir. Süt kefir daha ekşi olur ve peynir altı suyunun ayrılması artar. Bu tür kefir hala içmek için iyidir veya yemek pişirmek için kullanılabilir.

Kefir Mayası Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Kefir mayanız bozulabilir ve bozulduğunda bunu tadından anlayabilirsiniz. Kötü bir tat oluşur ve bu kötü tadın yanı sıra kötü bir koku da oluşmaktadır. Maya tanelerinde anormal görünüm olması, tanelerin yuvarlak görünümünün düzleşmesi, maya tanelerinde aşırı yüksek miktarda yapışkanlık, rahatsızlık veren bir kokunun olması kefir mayasının bozulduğuna işaret olabilir.

Buzluktan Çıkan Kefir Mayası Nasıl Canlanır?

Daha önce buzlukta saklamak için kefir mayanızı dondurmuş olabilirsiniz. Dondurduğunuz kefir mayasının tanelerinin yeniden aktif hale gelebilmesi için bir bardak soğuk suda birkaç dakika bekletilmelidir. Tanelerin buzu çözüldükten sonra süzgece alınarak suyun altına tutulmalıdır.

Bozuk Kefir Mayası Nasıl Anlaşılır?

Kefir mayası bozulduğunda kötü bir tat ve koku oluşur. Ayrıca Maya tanelerinde anormal görünüm olması, tanelerin yuvarlak görünümünün düzleşmesi, maya tanelerinde aşırı yüksek miktarda yapışkanlık, rahatsızlık veren bir kokunun olması size kefir mayasının bozulmuş olduğunu gösterecektir.

Kefir Mayası Caiz Mi?

İslam dininde sarhoşluk verecek derecede mayalanmamış içeceklerin içilmesi caizdir. Ancak sarhoşluk verecek derecede mayalanmış içeceklerin içilmesi de haramdır. Kefirin mayalanması kısa sürmektedir. Mayalanması kısa süren kefir alkolsüzdür ve sarhoş etmez. Ayrıca besleyici ve birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Böyle bir içeceğin içilmesinde dinen hiçbir sakınca bulunmamaktadır.

Canlı Kefir Mayası Nerede Bulunur?

Kefir mayasını bazı üniversitelerin ziraat fakültelerinde bulunabilir ve buradan alabilirsiniz. İnternette bulunan kefircimarket adlı siteden de temin edebilirsiniz. Bunların yanı sıra aktarlarda ve marketlerde de kefir mayasına ulaşabilirsiniz.

Canlı Kefir Mayası Nasıl Saklanır?

Kefir mayasını saklamanın 3 yolu vardır:

·        Kefir mayasını kurutarak saklayabilirsiniz. Bu yöntem en uzun süreli kefir mayası saklama yöntemidir.

·        Derin dondurucuda saklamak ise ikinci bir seçenektir. Derin dondurucuda yaklaşık 2 ay boyunca kefir mayasını saklayabilirsiniz.

·        Bir diğer seçenek ve en kısa ömürlü olan seçenek ise buzdolabında cam kavanoz içinde saklamaktır. 8-10 gün boyunca buzdolabında +4 derecede saklayabilirsiniz.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir