Kedilerde görülen vajinal iltihaplarda kediler bu durumdan rahatsız oldukları için genelde bazı belirtiler ve tepkiler göstereceklerdir. Bu dönemde kedilerde görülen belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
· Kedinin cinsel bölgesini sürekli olarak yalama isteği
· Cinsel bölgesinden beyaz veya sarı akıntılar şeklinde akıntılar gelmesi hatta kanlı akıntıların da belirti göstermesi
· İştahsızlık ve kilo kaybının başlangıcı
· Uzun süre hareketsizlik ve halsiz tavırlar
· Yüksek ateş oluşumu
· Karın bölgesinde fazlaca şişlik görünmesi
Gibi başlıca nedenler kedinize görülmeye başladıysa, kedinizde rahim iltihabı oluşabildiğinin yani pyometra olmadığı anlamına gelmektedir. Bu yüzden veterinerlerden destek alarak tedavi sürecini yönlenmeniz en doğrusu olacaktır.
Kedilerde Vajinal Enfeksiyon Neden Olur?
Kedilerde oluşan rahim iltihabı özellikle çiftleşme dönemlerinde bazı enfeksiyon belirtileri taşıyan erkek kedilerin çiftleşme sonrası bulaştırdığı enfeksiyonun rahme yerleşmesinden kaynaklanır. Tabii bunun dışında hormon sistemlerindeki değişimlerde rahim iltihabına yol açabilmektedir. Kedilerde vajinal iltihaplar genelde rahim duvarında meydana gelen kalınlaşmadan dolayı rahim içinde iltihap birikmesi sonucu kendini göstermektedir. Rahim iltihabı oluşmaya başladığı zaman rahim hacminde artışı gerçekleşirken yaklaşık olarak 10-12 kat civarında bir büyüme gözlemlenir. Bu da kedilerde ciddi olarak rahatsızlıklara sebep olabileceğinden kediniz böyle bir durumda genelde size bazı tepkiler verebilir. Genel olarak kedilerin kızgınlık evresine girdiklerinde 14-35 gün sonralarında görülebilen rahim iltihabı kızgınlık döneminde oluşan bakterilerin rahim ağzının kapanmasından dolayı içeride enfeksiyon oluşturmasından ileri gelir. Ayrıca kızgınlık dönemlerinde kedilerde stresi yatıştırabilmek için kullanılan hormon hapları da enfeksiyon oluşumunda başlıca nedenler arasında yer almaktadır.
Kedilerde Vajinal Akıntı Tedavisi Nasıl Olur?
Kedilerde oluşan vajinal iltihap durumları çok dikkate alınmayan bir durum olsa da aslında tedavi edilmediği süreçte rahimin sürekli olarak gerginleşip patlamasına sebep olabildiğinden bu durumlarda acilen tedavi sürecine başvurmak gerekir. Kedilerde rahim iltihabının tedavi edilebilmesi için veterinerlerden destek alarak OVH operasyonları gerçekleştirerek kısırlaştırma işlemleri yapılır. Ne kadar erkek kedilerde kısırlaştırma tedavisi olumsuz olarak görülse de kedilerinizin iyiliği için önemli olmaktadır. Çünkü ilerleyen dönemlerde kontrolsüz doğumun gerçekleşmesi ile yüksek oranda sorunlar yaşayacağından kedinizin daha fazla bu olumsuzluklardan zarar görmemesi adına bu tedavi sürecine başvurulmalıdır. Tabii eğer veterinerimiz başka tedavi yöntemleri ile önerirse öncelikle o tedavi yöntemlerini başvurmanız daha doğru olur.
Vajinal Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?
Kedilerde vajinal enfeksiyon durumları gerçekleştiği zaman genelde veterinerler bu enfeksiyonu önleyebilmek adına bazı antibiyotikler ya da OVH tedavisi önerebilir. Bu noktada eğer ciddi bir durum yoksa antibiyotiklerle vajinal enfeksiyonlar tedavi edilebileceğinden öncelikle veteriner hekimin kontrolünü sağlamanız gerekir. Bu durumda kedilerde antibiyotik tedavisi Amoxicillin, Cephalexin, Clindamycin, Enrofloxacin, Metronidazole gibi antibiyotler vajinal enfeksiyon döneminde kullanılabilir fakat bu antibiyotikleri kesinlikle doktor kontrolü altında kullanmanız gerektiğinden yanlış durumlarda antibiyotik vermeniz halinde antibiyotiklerin bu enfeksiyonları direnç kazanmasına sebep olabilirsiniz.