Kedilerde Burun Akıntısı Neden Olur?

Kedilerde Burun Akıntısı Neden Olur?
03.11.2021 20:00
Kedilerde görebileceğimiz en sık rastlanan durumlardan biri de burun akıntısıdır. Kedilerde burun akıntısı tedavisi nedir, nasıl anlaşılır? Kedilerde burun akıntısı için hangi ilaç kullanılır ve nasıl geçer? Tüm bu soruların cevaplarını derledik.

Tabii ki bu kedi bakanlar için ‘’acaba kedim hasta mı oldu?’’ endişesine sebebiyet verebilir fakat kedilerde nezle çok sık görülen ve bağışıklık sisteminin düştüğüne işaret eden bir durumdur. Kedi bakan kişiler, bu durumu erken fark edip erken teşhis ve tedavi ile kedisini eski sağlıklı günlerine kavuşturabilirler. Bağışıklık sisteminin zayıflamasından kaynaklı bu durum yavru kedilerde biraz daha önem kazanabilir. Yavru kedilerde nezle ve burun akıntısı daha özenli bir bakımla tedavi edilir.

Kedilerde Burun Akıntısı Tedavisi Nedir?

Burun akıntısı belirtisi ile kediler bir veteriner hekime götürülüp muayene edildikten sonra veteriner hekimin koyduğu tanı üzerine tedaviye başlanır. Varsa yaşanan ek semptomlar da veteriner hekime bildirilmelidir. Tedavi uygulamada burun akıntısının hangi sebeple olduğu çok önemlidir. Akıntının sebebi burun boşluğuna kaçan yabancı bir cisim ya da tedavi gerektiren bir hastalıkta olması mümkündür.

Burun akıntısının tedavisinde eğer akıntı bir enfeksiyon sebebiyle ise antibiyotik tedavisi uygulanır. Eğer alerjenler sebebiyle bir akıntı varsa o halde alerjiye sebebiyet veren durumları ortadan kaldırmak burun akıntısının durmasına yardımcı olur.

Kedilerde Burun Akıntısı Nasıl Anlaşılır?

Kedilerdeburun akıntısı öncesinde ağızdan nefes alma, nefes almakta güçlük çekimi, seste boğuklaşma, ateş, burun tıkanıklığı, salya akıtma, iştah azalması, ağız ülserleri ve hapşırma gibi belirtilerin sonrasında burunda oluşan mukozanın burun dışına çıkması ile anlaşılır.

Kedilerde Burun Akıntısı İçin İlaç Önerileri Nelerdir?

Kedinizin burun akıntısının iyileşmesi için öncelikle hem kedinin kendisi hem de temas ettiği alanlar iyice dezenfekte edilmelidir. Kedi de bir nezle durumu varsa hızlı bulaşabileceğinden dezenfekte bu süreçte çok önemlidir. Kedi bağışıklığını güçlendirecek mama ve vitaminler kullanılmalıdır. Bütün bunların yanı sıra bir veteriner hekim denetiminde hekimin verdiği reçete doğrultusunda tedavi uygulanmalıdır. 

Kedilerde Burun Akıntısı Nasıl Geçer?

Kedilerde burun akıntısına sebebiyet veren birçok sebep olabilir. Bu sebeplerin bazıları basit sorunlarken bazıları ölümcül olabilir. Kedilerde burun akıntısına neden olan hastalıkları belirlemekle tedavi süreci başlar. Bu hastalıkların bazıları şunlardır;

Alerjiler: Alerjenlerin sebep olduğu burun akıntısı burunda kızarıklık ve hapşırığa neden olabilir.

Kedi Gribi:  Kedi gribi başta yavru kediler olmak üzere tüm kedileri etkileyen viral bir hastalıktır. Grip insanlarda basit bir hastalıkken kedi ve kedi türlerinde ölümcül sonuçlara sebebiyet verebilir.

Burun Boşluğundaki Mantar Enfeksiyonları: Kedilerde burun boşluğunda oluşan mantar enfeksiyonları burun akıntısına neden olabilir. Mantar enfeksiyonları arasında özellikle aspergilloz isimli mantar enfeksiyonu burun akıntısının en belirgin sebebi olabilir. Aspergillozun burun akıntısının yanı sıra burun iltihaplanması, burun kanaması, hapşırma ve sesli nefes alma gibi belirtileri de olabilir. Ayrıca şiddetli enfeksiyonda tamamen göz kaybına da sebebiyet verdiği görülmüştür.

Burun Boşluğuna Kaçan Yabancı Cisimler: Kedilerde sıklıkla olmasa da burun deliğine kaçan yabancı cisimler burun akıntısına sebep olabilir.

Bütün bu süreçlerin tedavisi için veteriner hekimin kedinin burun akıntısının altında yatan sebepleri araştırıp. Hekimin uyguladığı tedavi doğrultusunda tedavisi gerçekleştirilmelidir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir