Doğum Yapan İneğin İlk Sütünden Ne Yapılır?

Doğum Yapan İneğin İlk Sütünden Ne Yapılır?
15.12.2022 23:27
Doğum yapan ineğin ilk sütünden ne yapılır, ilk sütü içilir mi? Doğum yapan inek neden süt vermez? Doğum yapan inek ne zaman tohumlanır, ne zaman sağılır? Doğum yapan ineğin memesi neden şişer? Doğum yapan inek hakkında pek çok merak edilen soru bulunuyor. Sorulara ait tüm yanıtları bu yazımızda derledik...

Kolostrum sütü olarak da adlandırılmaktadır. Normalden farklıdır ve sarımsı renkte oluşmuştur. Hafif tuzlu ve tatlı bir tadı bulunur. Normal sütle karıştırılmaması gerekmektedir. Ağız sütünün bileşiminde yüksek miktarda protein ve immünoglobulin gözlemlenmiştir.

Doğum Yapan İneğin İlk Sütü İçilir Mi?

Kural olarak doğumdan sonraki yarım saat içinde ağız sütünün buzağıya verilmesi gerekir. Ağız sütündeki bağışıklık maddeleri sindirim organlarının duvarlarından alınarak dolaşım sistemine girdiği bilinmektedir. Doğumdan 6 saat sonra bu giriş 1/3 oranında azalış göstermektedir.

Kolostrum hem faydalı bağırsak bakterileri (probiyotik) açısından zengin, hem de sindirim sisteminin yapısına destek verdiği bilinmektedir. Araştırmalara göre sporcularda sık rastlanan bağırsak geçirgenliğini dengeleyerek, diyare (ishal) ataklarını en aza indirdiği gözlemlenmiştir.

Doğum Yapan İnek Neden Süt Vermez?

İlk doğumunu yapan düvelerde doğumu izleyen ilk birkaç günde sütün indirilmemesi sorununa daha sık rastlanan problemler arasında yer almaktadır. Bu durumun en önemli nedeni, oksitosin salınımındaki problemden meydana gelmesidir.

Sütün indirilmesi sinirsel ve hormonsal bir refleks olarak bilinmektedir. Memenin yıkanıp temizlenmesi, meme başlarına yapılan masaj, buzağının sağım yerinde oluşu, sağım kovasının veya sağım makinesinin sesi gibi faktörlerle meme uyarılarak sütün indirilmesine yardımcı olan çözüm yöntemleri arasında yer almaktadır.

Doğum Yapan İnek Ne Zaman Tohumlanır?

Normal doğum yapan bir inek, doğumdan 2-4 hafta sonra ilk kızgınlığını göstermiş olacaktır. Bu süre ineğin yaşı, ırkı, mevsim, beslenme düzeyi ve doğumun normal veya problemli olmasına bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. İneğin, yeni bir gebeliğe hazırlanma sürecinin tamamlanması açısından 2. veya 3. kızgınlığında tohumlanma gerçekleştirmesi gerekir.

Genellikle 1.5 yaşını tamamlamış düveler ve doğumu takip eden 2. aydan sonra kızgınlık belirtisi gösterirler ve inekler kızgınlık gösterdikleri andan itibaren 24 saat içerisinde tohumlanmalı veya boğaya verilmesi gerekmektedir. Kızgınlık görüldükten 12 saat sonra yapılan tohumlama en güzel ve uygun tohumlama zamanıdır.

Doğum Yapan İnek Ne Zaman Sağılır?

İneğin doğumu takiben hemen sağılması sonun düşmesine engel olabileceği gibi, aynı zamanda doğum felcine sebebiyet verebilmektedir. Eğer hayvan yattığı yerden kalkamıyorsa veteriner hekimin yardımı sağlanmalıdır. Bu nedenle 3-4 gün ineğin sütü tamamen bitecek şekilde sağılmaması gerekir.

Doğum Yapan İneğin Memesi Neden Şişer?

Uzun süren kuru dönem geçirilmesinden sonra doğum yapan ineklerde meme ödemi görülmesi sıklıkla karşılaşılan bir durum olarak bilinmektedir. Çok verimli ineklerde görüldüğü belirtilse de kalıtımla ilgili yönleri olduğu da söylenmektedir. En önemli etken sodyum ve potasyum fazlalığı olarak bilinmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir