Katma Değer Vergisi ile ilgili bilinmeyen pek çok bilgi bulunuyor. Adına son derece aşina olduğumuz ancak hakkında kısıtlı bilgiye sahip olduğumuz KDV ile ilgili bilinmeyenler araştırılıyor. Katma Değer Vergisi bilinen adı ile KDV; yapılmakta olan mal ve hizmet teslimlerinde, mal ve hizmeti teslim edenlerin ödediği ancak teslim alana yüklenen harcama vergisidir. KDV %1 oranından %18 oranına kadar farklılık göstermektedir. Her işleve göre farklı vergi türleri çıkarılmıştır. Devlet tarafından alınan KDV ücreti karşılığında topluma her türlü hizmet yapılarak geri ödemekle yüküm bulunmaktadır. KDV çoğu ülkede vardır ve yüzde oranları her ülkede farklılık göstermektedir. Harcamalar üzerinden alınan vergiler, yapılan harcamaların vergilendirilmesini ifade etmektedir.
KDV Alınmayan Ürünler Hangileridir?
KDV alınmayan ürünlerin hangileri olduğu vatandaşlar tarafından araştırma konusu olmuştur. KDV alınmayan ürün skalası ülkemizde bulunmamaktadır. Ancak KDV oranının %1 olarak uygulandığı ürünler mevcuttur. KDV oranı %1 olan ürünler; temel gıda olarak sıralanmıştır. Temel gıdalar arasında pirinç, makarna, et, balık, süt ve süt ürünleri gibi ürünler bulunmaktadır.
KDV Caiz Mi?
KDV uygulamasının caiz olup olmadığı Müslümanlar tarafından sıklıkla araştırılıyor. KDV bir tür vergi uygulaması olduğu ve ödenen ücret doğrudan Devlet bünyesine aktarıldığı için, KDV uygulamasının caiz olduğu belirtiliyor.
KDV Çıkarma Nasıl Yapılır?
KDV çıkarma işlemini yapmak, KDV dahil oranını hesaplamaktan farklılık gösteriyor. KDV çıkarma yapmak için, KDV dahil ürünün fiyatı bölü KDV oranı yapabilirsiniz. Örneğin; 1.180 TL’lik bir ürün aldığınızı düşünün. %18 KDV oranı olan bir ürün için 1.180 / 1,18 işlemini uygulamanız yeterli olacaktır.
KDV Çıkmaması İçin Ne Yapılır?
KDV çıkmaması için yapabileceğiniz ve yapamayacağınız şeyler var. KDV şayet alınan bir ürün için ödeniyorsa, o KDV tutarını ödemek ile yükümlüsünüz. Ancak şirket ya da şahsi olarak KDV oranı için çıkacak tutardan kaçınmanız mümkün. Alınan fatura bedellerinin muhasebeci tarafından bildirilmesi ile KDV tutarının bir kısmından düşebilirsiniz. Ancak her durumunda bir miktar KDV ödemekle yükümlüsünüz. KDV çıkmaması için yapabileceğiniz özel bir şey bulunmuyor.
KDV Ne Zaman Çıktı?
KDV ne zaman çıktığı da vatandaşlar tarafından aktif anlamda araştırılıyor. KDV; BYKP’dan 1984 yılına kadar devam eden çalışmalar sonucunda, 25 Ekim 1984 tarihinde kabul edilmiş 3065 sayılı yasa ile 1 Ocak 1985 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu bakımdan KDV 1 Ocak 1985 tarihinde çıktı diyebiliyoruz.
KDV Ne Zaman Ödenir?
KDV tutarının ne zaman ödeneceği aktif vergi yükümlüleri tarafından merak ve araştırma konusu olmuştur. KDV tutarı her vatandaşın ödemek zorunda olduğu bir sistem olarak belirtiliyor. Doğrudan Devlet bünyesine aktarılan KDV oranları her vatandaş için bir sorumluluk olarak nitelendiriliyor. KDV ödemelerinin her ayın 26’sı olacak şekilde düzenlendiği biliniyor. Ancak bazı KDV türlerinde bu günler farklılık gösterebiliyor.