Kardeş Kıskançlığı Nasıl Önlenir?

Kardeş Kıskançlığı Nasıl Önlenir?
08.11.2022 15:39
Kardeş kıskançlığı, çoğu zaman küçük yaşlarda başlayan bir durumdur. Çoğu zaman ilerleyen yaşlarda geçen kardeş kıskançlığı ciddi sorunlara yol açmaktadır. Kardeş kıskançlığı nasıl önlenir, belirtileri nelerdir, hasta eder mi ve nasıl çözülür?

Kardeş kıskançlıkları, ilk çocuktan sonra doğan çocuk ile, ilk çocuk arasında sıkça görülebilen bir durumdur. Kardeş kıskançlıkları, genellikle çocuklar büyüdükçe geçer ve herhangi bir soruna yol açmamaktadır. Küçük yaşlarda başlayan kardeş kıskançlığı ise, zaman zaman kavgaların çıkması ile sonuçlanabilmektedir. Bu gibi durumlarda, ebeveynlerin tutumları oldukça önemlidir. Anne ve baba, birbirlerini kıskanmakta olan kardeşler arasında, birer köprü görevi görmelidirler. Bu anlamda, kardeşlerin iletişimi, birbirine olan saygıları, sevgileri, anne ve baba tarafından dengelenmelidir. Bu anlamda, kardeş kıskançlığının nasıl önleneceği, sıkça sorulan ve araştırılan bir konudur. Ebeveynler, kardeş kıskançlıklarını çoğu zaman önemsemez ve üstünde durmazlar. Bu durum, ileride yaşanabilecek ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Kardeş kıskançlığının önlenmesi ise, küçük yaşlarda sağlanmalıdır. Küçük yaştaki çocuklar, öğrenmeye daha hevesli ve meyillidirler. Bu anlamda, birbirlerini kıskanan kardeşlerin, birlikte geçireceği zaman oldukça önemlidir. Ebeveynler, birbirlerini kıskanan çocukları için, zaman yaratmalı ve birlikte aktiviteler düzenlemelidirler. Alışverişler ve yemeğe çıkmak dışında, özellikle birlikte oynanan kutu oyunları, iletişimi kuvvetlendirecek ve iki kardeş üzerinde oluşan gerginliği alacaktır. Bunun dışında, eğer küçük kardeşe mama veya yemek hazırlanacak ise, bu eylemi, kıskançlık gösteren kardeş ile yapmak, buzları eritecektir. Onun sadece kardeşi olduğunu, kendisi için kötülüğünü istemeyeceğini, ebeveynlerin sık sık telkin etmesi gereklidir. Bir başka telkin edilecek konu ise, kıskanan çocuğa sevgi sözcükleri söylemektir. Kıskanan çocuk, kardeşini değil, ona verilen ilgiyi kıskanmaktadır. Bu durumla birlikte, kıskançlığı önlemenin en etkili yolu, ilgi göstermek ve iletişim kurmaktır.

Kardeş Kıskançlığı Belirtileri Nelerdir?

Kardeş kıskançlığı, çoğu zaman küçük yaşlarda baş göstermektedir. Bununla birlikte, kıskançlıkların belirtileri oldukça fazladır. Kıskanan çocuk, iletişim kurmaz ve kendi haline olmak istemektedir. Bunun dışında ise, kıskançlık durumları şiddete dönüşebilmektedir. Çocukların gözetim altında tutulması, herhangi bir şiddet olayını engellemede, önemli bir rol oynayacaktır. Kıskançlık gösteren çocuk, sinirli ve asabidir. Ebeveynlerine ve çevresine karşı, yüksek sesle ve sitemkâr bir ses tonu ile konuşmaktadır. Kardeş kıskançlığı belirtileri, şu şekilde de baş gösterebilmektedir; bebek gibi konuşma, emekleme, biberonla yeme isteği, alta kaçırma, tırnak yemek, parmak emmek gibi belirtileri de bulunmaktadır.

Kardeş Kıskançlığı Nasıl Çözülür?

Kardeş kıskançlıkları, çoğu zaman büyüme ile birlikte azalmakta ve geçmektedir. Bunun dışında ise, kıskanan çocuğa ilgi verilmesi, birlikte aktiviteler düzenlenmesi, kardeş kıskançlıklarının çözümünde, önemli bir rol oynamaktadır.

Kardeş Kıskançlığı Hasta Eder Mi?

Kardeş kıskançlıklarının, hasta edip etmediği, ebeveynler tarafından sıkça sorulmakta ve araştırılmaktadır. Bu anlamda, kıskançlık gösteren çocukta baş ağrısı, mide bulantısı ve bazı durumlarda ateş gibi ciddi sonuçlar doğurmayacak hastalıklar görülebilmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir