İnsan yaşamını devam ettirebilmek için enerjiye ihtiyaç duyarken, bu enerjiyi besinler sayesinde almaktayız. İnsan vücudunun ihtiyacı yağlar, protein ve karbonhidrat olurken, bu üç temel yapı vücut için olmazsa olmazlardandır. Bu üçlünün içinde doğada en çok bulunan ise karbonhidrat olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsan vücudunun temel yapı taşlarından olan karbonhidrat, insan vücuduna alındıktan sonra glikoza dönerek, vücuda enerji vermektedir. Vücudun birçok sistemi için büyük bir öneme sahip olan karbonhidrat, çok tüketildiği zaman ise kilo sorunlarına ve obeziteye neden olabilmektedir. Ayrıca çok kalitesiz karbonhidratlı besinler tüketmek, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Sağlıksız karbonhidratlar yerine, daha sağlıklı ve faydalı karbonhidratlar tüketmek sağlık açısından daha iyi bir seçenek olarak karşımızda durmaktadır. Sağlıklı karbonhidrat olarak, tam tahıllar, meyveler, nişasta sebzeler, sebzeler ve baklagiller iyi karbonhidrat kaynaklarıdır.
Karbonhidrat İşlevi Nedir?
Karbonhidratın vücuttaki en temel işlevi, insan vücuduna enerji sağlamak olarak karşımıza çıkar. Beynin de enerji kaynağı olan karbonhidrat, vücutta protein yapımı ve kastaki protein onarımının kullanımını da sağlamaktadır. Bunlardan başka bir işlevi de bağırsakta ki yararlı bakteri oluşumunda yer almaktadır. Bu yüzden sindirim sisteminde de büyük bir işleve sahip olan karbonhidratlar, insan vücudunun kullandığı ilk enerji kaynağıdır.
Karbonhidrat Değeri Yüksek Besinler Hangileri?
Tükettiğimiz birçok besinde karbonhidrat varken, bunlar tahıllı yiyecekler, ekmek, pirinç, makarna, patates, baklagiller ve krakerlerdir. Bunun dışında sağlıklı karbonhidratlar; tam tahıllı besinler, sebzeler, meyveler, süt ve süt ürünleri gibi besinlerden meydana gelmektedir. Yüksek değeri olan karbonhidratlı besinleri çok aşırı tüketmek, çeşitli sorunlara neden olmaktadır.
Karbonhidrat Diyeti Nasıl Yapılır?
Karbonhidrat diyetini birçok insan denerken, bazıları bundan olumlu sonuçlar alabilmektedir. Bu diyetin temeli sağlıksız olan yani makarna, pilav, şeker gibi karbonhidratlı besinleri kısmaya dayalıdır. Bunlar yerine sağlıklı, tam tahıllı ürünler, kuru yemiş, protein ve sağlıklı yağların yenmesi ile bu diyet yapılmakta olup, bunlar yeteri kadar tüketilmelidir.
Karbonhidrat İle Şeker Arasındaki Fark?
Karbonhidrat besinlerde bulunan bileşik organiklerden oluşurken, şeker ise tat verici olarak gıdalarda kullanılıp, suda çözülen bir yapıdadır. Şeker vücutta hemen glikoza dönüşürken, karbonhidratlar ise belli bir sindirimden sonra glikoza dönüşen yapıdadır. Bunların ışığında ikisi birbirinden farklı yapı ve tatlarda bulunur.
Karbonhidrat Sporcular İçin Neden Önemlidir?
Karbonhidratlar vücuttaki enerjiyi sağlarken, sporcular içinde temel enerji kaynağı olarak büyük önem taşımaktadır. Sporcuların uğraştığı iş gereği yoğun tempo gerekirken, bunun için enerji olmalıdır. Bu enerjinin ilk kaynağı ise karbonhidratlar olarak önümüze çıkmaktadır. Bunun yanında sporcuların kas sistemi içinde önemli olan karbonhidrat, kas büyümesi ve güçlenmesinde ki aşamada da vardır.
Karbonhidrat Ne Kadar Sürede Yağa Dönüşür?
Sağlıklı karbonhidratlar vücutta yavaş salınırken, diğer karbonhidratlar çabuk kana karışırlar. Karbonhidratlar yendikten sonra sindirilip, glikoza dönüşüp, kana karışır ve vücuda enerji sağlar. Fazlası ise yağa dönüşerek deri altında depo edilir buda kilo sorunlarına neden olur. Karbonhidratlar bu aşamalardan sonra yağa dönüşüp, bu dönüşüm 24 saat gibi bir zamanda gerçekleşir.
Karbonhidrat Ne Kadar Tüketilmeli?
Normal ve yetişkin bireyler günlük enerjilerinin neredeyse yarısını yani %55 ya da %60’ını karbonhidrattan sağlarken, 1 gram karbonhidratın hemen hemen 4 kalori olarak bilmekteyiz. Karbonhidratların fazla tüketimi çeşitli sorunlara neden olurken, insanlar az bir karbonhidrat ile de yaşamlarına devam edebilmektedir. Buna göre diyetlerde ya da normal karbonhidrat alımı bazı durumlarda değişse de, günlük 100-120 gram karbonhidrat tüketmek yeterli olabilmektedir.
Karbonhidrat Mı Protein Tozumu Kilo Aldırır?
Karbonhidrat doğal olarak besinlerde bulunurken, sporcular için özel tozlar halinde de ek gıda olarak satılanı da vardır. Karbonhidrat hızlı kilo alımı sağlarken, protein tozu daha çok kas büyümesi ve kas onarımında kullanılan bir toz olarak karşımıza çıkar. Protein tozu kas büyümesinden dolayı kilo aldırsa da, karbonhidrat ya da tozu kilo alımında daha etkili olmaktadır.
Karbonhidrat Eksikliğinde Ne Olur?
Karbonhidrat tüketimi az bir şekilde olsa da insan yaşamına devam edebilirken, enerji için karbonhidrat tüketimi az da olsa gerçekleşmelidir. Sağlıklı karbonhidratlarla bu az kullanımı daha da verimli hale getirebilirler. Karbonhidrat hiç tüketmemek sağlıksızken, depresyon, halsizlik, sinir sistemi bozuklukları, sindirim bozuklukları, yorgunluk ve unutkanlık gibi birçok sorun oluşur.