Ergenliğe Geç Girmek

Ergenliğe Geç Girmek
23.04.2022 22:30
Ergenliğe geç girmek pek çok insanın yaşayabileceği bir durum. Ergenliğe geç girmek özellikle erkeklerde gözlenen bir olay olarak karşımıza çıkıyor. Ergenliğe geç girmek ve ilgili sorunlar bu durumdan şikâyetçi kişiler tarafından araştırılıyor.

Ergenliğe geç girmek, fiziksel gelişimin geç tamamlanmış olduğu bir döneme geçiş yapmak anlamına gelir. Çocukluk döneminden erişkin dönemine geçerken vücutta meydana gelen değişimler normal süreden daha geç başlarsa bu durum geç ergenlik olarak tanımlanır. Geç ergenlik kız çocuklarında 14, erkek çocuklarında 18 yaş ve sonrasında başlayan belirtileri kapsar. Günümüzün modern bir çağında çocuklar arasında giderek artmakta olan obezite hem erken hem de geç ergenlikte diyet büyük rol oynayan bir etkendir. Ergenliğe geç girmek özellikle erkeklerde sık görülen bir durumdur.

Geç ergenliğin sebepleri arasında yapısal büyümenin gecikmiş olması, kronik sistemik hastalıkların yaşanması, iç salgı bezleri bozukluklarından kaynaklanan hastalıklar, yetersiz ve dengesiz beslenmeler, anoreksiya, ruhsal ve fiziksel stres gibi etkenler yer almaktadır. Harici olarak geç ergenlik; yumurtalık ve tesislerde sorunlar olması, kronik bir hastalığın varlığı, yeterli ve iyi şekilde beslenememe, ideal kilonun altında olmak, gereğinden fazla egzersize maruz kalmak ve genetik sebeplerden de kaynaklanabilir.

Ergenliğe Geç Giren Erkeklerin Özellikleri

Geç ergenlik, anne ya da babanın kaybına bağlı ortaya çıkan duygusal travmalar, ebeveynlerin boşanması, sınav stresi ve ağır spor aktiviteleri gibi durumlarda ortaya çıkabilir. Ergenliğe geç girmek özellikle erkeklerde sık görülen bir olaydır. Ergenliğe geç giren erkeklerin özellikleri; testislerin büyümemesi, kıllanmanın henüz başlamaması, sakal ve bıyık çıkmaya başlamaması şeklinde sıralanabilir. Ergenliğe geç giren erkekler fiziksel anlamda pek çok sorun ile karşılaşırken ruhsal anlamda dalgalanmalar da yaşamaya başlarlar. Ergenliğe geç girmenin en önemli etkilerinden biri de obezite, fiziksel, ruhsal etkenler, genetik anlamda yaşanan problemler ve testislerde önceden var olduğu tespit edilen sorunlardan oluşuyor.

Ergenliğe Geç Giren Kadınların Özellikleri

Ergenliğe geç girmek erkeklerde olduğu kadar kadınlarda da gözlenen bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Günümüzde modern çağın getirilerine göre fiziksel ve ruhsal aktivitelerin, beslenme şekillerinin oluşturduğu bir sorun olarak değerlendirilen geç ergenlik can sıkıcı bir problem halini alabiliyor. Kadınlarda erkekler kadar sık gözlenmeyen geç ergenlik kendini belli başlı fiziksel durumlar ile gösteriyor. Ergenliğe geç giren kadınların özellikleri şu şekilde sıralanıyor; 13 yaşına basan kız çocuklarının meme bölgelerinde gelişimin başlamamış olmaması, meme gelişimi başladıktan sonra 5 sene içerisinde adet görememe durumunun yaşanması, 16 yaşına gelmiş kız çocuklarında henüz adet görme durumunun gerçekleşmemiş olması olarak nitelendirilmiştir.

Ergenliğe Geç Girmenin Zararları

Ergenliğe geç girmenin fiziksel anlamda zararlı etkileri olduğu kaçınılmaz bir gerçektir. Ergenliğe geç girmenin zararları, vücudun fiziksel işlevlerini olduğu gibi gerçekleştirememesi olarak değerlendirilebilir. Ergenliğe geç girmek, erkekler ve kadınların fiziksel anlamda daha geç olgunlaşmalarına neden olur. Ergenliğe geç girenlerde, geleceğe kaygılı bakmak ve devamlı depresyon halinde olmak daha sık görülmektedir. Ergenliğe geç giren kişilerde ayrıca çevreye karşı aşırı duyarlılık gözlenmektedir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir