Karataş Gölü Nerede?

Karataş Gölü Nerede?
17.08.2022 17:09
Karataş Gölü, Türkiye’nin dikkat çekici gölleri arasında yer buluyor. Karataş Gölü nerededir, efsanesi nedir, derinliği ne kadardır? Karataş Gölüne nasıl gidilir, açık havza mıdır, çevresi kaç kilometredir? Karataş kurudu mu, balık avı ne zaman?

Karataş Gölü; Burdur Tefenni ovasında yer almakta olan sığ bir tatlı su gölü olarak tanımlanır. Karamanlı ilçesi sınırlarında ve 1190 hektar büyüklüğünde yer aldığı bilinen Karataş Gölü, uluslararası sulak alanlar listesinde bulunmaktadır. Karataş Gölü, 1985 senesinde yaban hayatını koruma alanı olarak kabul edilmektedir. Karataş Gölü’nün rakımı 1050 metre, en derin yeri ise 2 metredir. Akçay Gölü ve Bademli Dere beslerken, çevre tarlaların sulanması amacıyla da suları kullanılmaktadır. Gölde bol miktarda sazlık alan da bulunmaktadır. Buralarda tespit edilen 122 kadar kuş türü için yuvalama alanı olarak tanımlanmaktadır. Yaban hayatı ve av faaliyetlerini koruma alanı olarak kabul edilen bu göl, Karataş Tepesi ile Kağılcık Dağları yakınında yer almaktadır. Balık popülasyonu açısından bol miktarda sazan ve yayın balığı bulunmaktadır. Karataş Gölü; 2021 yılı Eylül ayında tamamen kurumuştur.

Karataş Gölü Kurudu Mu?

Karataş Gölü, Türkiye’nin eşsiz doğası ile tanınan gölleri arasında yer bulmuştur. Ancak geçtiğimiz senelerde Karataş Gölü’nün kuruduğu haberleri doğaseverleri derinden üzmüştü. Bu durum da günümüzde Karataş Gölü’nün kuruyup kurumadığının sorgulanmasına neden oluyor. Karataş Gölü’nün 2021 yılı Eylül ayında kuruduğu belirtiliyor.

Karataş Gölü Balık Avı Ne Zaman?

Karataş Gölü 2021 yılı Eylül ayında tamamen kurumadan önce balık avının yaygın olarak yapıldığı göller arasında yer buluyordu. Karataş Gölü balık avında bol miktarda sazan ve yayın balığı avlanıyordu. Karataş Gölü balık avı genelde yaz aylarının sonlarına doğru yapılıyordu. Mart ve Haziran aylarında bölgede avlanma yasağı uygulanabiliyordu.

Karataş Gölü Hangi İlimizde?

Karataş Gölü; göl çevresinde yaşam hayatı sürdüren 61 su kuşu, 48 ötücü, 12 gündüz ve bir gece yırtıcı kuş türü tespit edilmişti. Alanda görülen başlıca kuşlar arasında; Boz, Angıt, Sakarca Kazı, Kaz, Fiyu, Gri Balıkçıl gibi türler bulunuyordu. Göl ve çevresinde bulunan balık, amfibi ve sürüngen türleri ise şu şekildeydi; havuz balığı, sazan, kızılkanat, sudak, gece kurbağası, ova kurbağası, çizgili kaplumbağa, tosbağa, dikenli keler toros kertenkelesi, tarla kertenkelesi, karayılan, hazer yılanı, yarı sucul yılan ve su yılanı gibi canlılar. Karataş Gölü’nü bu özelliklerinden dolayı ziyaret etmek isteyenler için gölün Burdur ilimizde yer aldığını belirtmekte fayda var.

Karataş Gölü Derinliği Ne Kadar?

Burdur’un Karamanlı ilçesinde yer alan ve Göller Yöresinin önemli sulak alanları biri olarak yer alıyor. Karamanlı ovasında bulunan 1190 hektar büyüklüğündeki tatlı su gölü olan ve uluslararası sulak alanlar listesine giren Karataş Gölü, 1985 yılında yaban hayatı koruma alanı olarak ilan edilmişti. 2021 yılı Eylül ayında şok bir şekilde tamamen kuruyan Karataş Gölü derinliği 2 metre olarak kaydedilmiştir. Karataş Gölü, günümüzde kuruyarak varlığını yitirmiş göl bölgeleri arasında yer buluyor. Bölge canlı hayatının özellikle kanatlı hayvanlar tarafından sürdürüldüğü söyleniyor.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir