Burdur Gölü Hangi İlimizdedir?

Burdur Gölü Hangi İlimizdedir?
24.06.2022 11:17
Türkiye, gölleri ile oldukça meşhur olan ülkelerden biridir. Ülkenin dört bir yanında bulunan göller, ülke turizmine büyük bir katkı sağlamaktadır. Ülkedeki en ünlü göllerden biride Burdur Gölü’dür.

Burdur Gölü, Burdur il merkezinde yer almaktadır.

Burdur Gölü Derinliği Nedir?

Burdur Gölü’nün derinliği 110 metredir.

Burdur Gölüne Nasıl Gidilir?

Burdur Gölü, Burdur il merkezine oldukça yakın bir konumdadır. Burdur il merkezi ile Burdur Gölü arasında 44 km bir uzaklık bulunmaktadır. Bu göle, Burdur-Fethiye yolunu takip ederek gidebilirsiniz.

Burdur Gölü Nerede?

Burdur Gölü, Burdur il merkezinden 44 km uzaklıkta yer almaktadır.

Burdur Gölü Volkanik Bir Göl Müdür?

Burdur Gölü, oluk şeklinde tektonik bir çöküntünün su ile dolmasıyla oluşmuştur. Yani Burdur Gölü, tektonik bir göldür.

Burdur Gölü Hangi Şehre Bağlıdır?

 Burdur Gölü, Burdur şehrine bağlıdır.

Burdur Gölü Özellikleri

Burdur Gölünün suyu, arsenikli ve tuzludur. Kapı burnu bölgesindeki derinliği 100 metredir. Bu göl kapalı bir havzada bulunmaktadır ve bu sebeple dışarıya akıntısı bulunmamaktadır. 250 kilometrelik bir alana sahip olan bu gölün uzunluğu ise 34 metredir. Uzay rakımı yaklaşık olarak 834 metredir. Tektonik hareketlerin sonucunda oluşmuştur ve bu gölün çevresinde 100 türe yakın kuş yaşamaktadır.

Belli başlı bir büyüklüğe sahip olan göller arasında yedinci sırada yer almaktadır. Göldeki tuz oranı, denizlere oranla iki kat daha fazladır. Göle yakın olan yer altı sularının çiftçiler tarafından sondaj vurularak alınması sonucu ile göldeki su seviyesi azalmıştır. Göl, turizm açısından Burdur iline birçok ziyaretçi gelmesini sağlamaktadır. Göl üzerinde yelken sporları da yapılmaktadır. Tuzluluk açısından diğer göllerden daha fazla tuzlu olduğu için bu gölde balıklar yaşamamaktadır. Gölün çevresine yapılan mermer ocakları ve diğer tesisler, göl suyunun azalmasına ve gölün küçülmesine sebep olmuştur. Bu tesisler sebebi ile gölün yok olma ihtimalide bulunmaktadır.

Burdur Gölü Tarihi

Burdur Gölü, kapalı bir havzada bulunur. Bu sebeple gölün dışarıya bir akıntısı bulunmamaktadır. Suyu arseniklidir. Tektonik hareketler sonucunda ortaya gelmiştir. Küresel ısınma sebebi ile Burdur Gölü son zamanlarda kuruma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Aynı zamanda bu göl uluslararası bir öneme sahiptir. Ayrıca göl çok tuzlu olması sebebiyle kış aylarında donmamaktadır.

Burdur Gölü Canlı Çeşitliliği

Burdur Gölü, kuşlar için hem üreme hem de kış döneminde barınma için oldukça sulan bir alandır. Gölde üreyen kuşlar arasında nesli büyük ölçüde tehlike altında olan dikkuyruk kuşu bulunmaktadır. Göl, yakın bir zamana kadar dikkuyruk kuşunun %70’ni barındırmasına rağmen, son yıllarda türün sayısı oldukça azalmıştır.

Göl aynasındaki su bitkileri yok denecek kadar azdır. Gölün çevresindeki nemli alanlarda, tuzcul olan su bitkileri yer almaktadır. Gölün yakınındaki soğan sazlığı, dere ve çaylarda, tatlı su bitkileri de bulunmaktadır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir