Kansızlık Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kansızlık Hakkında Bilinmesi Gerekenler
15.11.2022 19:39
Kansızlık belki de birçok kişinin problemidir. Günümüzde, doktora gitme alışkanlıkları çok az insanda mevcuttur. Kansızlık hakkında bilinmesi gerekenleri yazımızda sizler için bir araya getirdik. Kansızlık lösemiye çevirir mi, polisliğe engel mi?

Kansızlık diğer adı ile anemi oluşumunda, 15-45 yaş aralığında her ay periyotlarla takip edilen kanla birlikte önemli miktarda demir de vücudu terk etmiş oluyor. Eğer kaybedilen demir beslenme ile yerine getirilmez ise 3-4 ay içinde kan eksikliği tablosu ortaya çıkıyor. Bu hastalığa, en çok kırmızı etten uzak duran veya vejetaryen beslenen kadınlar yakalanıyor. Araya birde, düzensiz adet görme ve aşırı kanama dönemleri de girmiş, üst üste hamilelikler eklenmişse kansızlık kaçınılmaz bir son oluyor. Kan kaybı ve buna bağlı demir eksikliği ayrıca başka sebeplerle oluşabilen bir sorundur. Erkek ya da kadın fark etmeden gizli bir mide ülseri kanaması ya da sinsi bir bağırsak damarı çatlaması ve kronik bir basur tekrarlaması durumlarında da demir eksikliği devreye giriveriyor bu rahatsızlıklar da kansızlık rahatsızlığını oluşturuyor. Kansızlığın, sizlerin de takip edip anlayabileceğiniz birçok belirtisi var. Halsizlik, yorgunluk, uykusuzluk, nefes darlığı ya da kalp çarpıntıları, unutkanlık, uyku sorunları, saç dökülmeleri, tırnaklarda çatlamalar veya çukurlaşmalar, ağız köşelerinde yaralar, dilde aşırı kırmızılaşma ve düzleşme gibi belirtiler sıklıkla kansızlık olan kişilerde görülen problemlerdir. Kansızlığı olan bir kişiyseniz ya da kansızlık oluşumunu engellemek istiyorsanız, bol bol siyah erik ve incir tüketilmeniz önerilmektedir. Kayısı ve keten tohumu da kansızlık problemine bire bir fayda sağlayan gıdalar arasındadır.

Kansızlık Lösemiye Çevirir Mi?

Kansızlık, löseminin ilk bulgularından birisidir. Kişinin, renginin giderek soluklaşması ve halsizlik şikayetleri kansızlığın ilk belirtileri arasında yer almaktadır. Kemik iliğindeki kırmızı kürelerin azalması, kansızlık gelişimine katkı sağlar. Çocuklar için, doğumdan sonraki altı ay ile bir yaş arasında fizyolojik anemi yaşanabilir. Fakat, kansızlık asla normal bir durum olarak kabul edilmemelidir. Mutlaka doktora gidilmelidir. Her yaş grubuna göre belirli hemoglobin değerleri mevcuttur. Bu değerlerin altında olması her zaman anormal olarak kabul edilmektedir. Toplumda en çok, demir eksikliği kansızlığa neden olur. Lösemi de sıklıkla bu sebeple, fark edilememektedir. Ülkemizde, demir eksikliği tedavisi ile teşhisi daha geç konulan lösemi hastası sayısı oldukça fazla orandadır. Bu sebeple, demir eksikliği tedavisine cevap vermeyen kansızlığı olan çocukların, durum ve belirtileri mutlaka iyice araştırılması gereklidir.

Kansızlık Polisliğe Engel mi?

Anemi yani kansızlık, vücudun dokularına yeterli oksijen adına yeterince sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin vücudumuzda bulunmadığı bir durumdur. Hemoglobin kırmızı kan hücrelerinin ana parçası olarak kabul edilir ve oksijeni bağlamaktadır. Çok az veya anormal sayıda kırmızı kan hücreniz mevcut ise veya hemoglobininiz anormal sayıda veya düşükse, vücudunuzdaki hücreler yeterince oksijen almıyor demektedir. Bu durumda, size kendinizi yorgun, uykusuz, halsiz ve zayıf hissetmenize neden olacaktır. Bu sebeple de , polis olmanıza engel olan bir madde olarak sayılır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir