Hamilelikte Kansızlık Nedir?

Hamilelikte Kansızlık Nedir?
22.05.2022 13:17
Hamile olan anne adaylarının en çok karşılaştığı sağlık sorunlarından biri kan değerlerinde yaşayabilecekleri düşüklüktür.

Anne adayı hamilelik ayında değişim gösterecek olan fiziki değişimlerin içerisinde kan değerlerini ve hormonlarını konu olduğu faktörler ortaya çıkmaktadır. Anemi yani demir eksikliği de bu tür durumların başında gelen sıkıntılardan biridir. Vücudun demire olan ihtiyacı sonucu hamile olan anne adayının ve bebeğin sağlık durumunu direkt olarak etkileyebilme potansiyeline sahip olabilmektedir. Maalesef demir ihtiyacının yeteri kadar karşılanamadığı takdirde bebekte ölüm durumlarının gerçekleşebilmektedir. Bebeğin bağışıklık sisteminde görülen güçsüzleşme sonucu enfeksiyon kapma gibi durumlar ile karşılaşılabilinmektedir. WHO (Dünya Sağlık Örgütü) verilerine göre, yapılan bir araştırma sonucu, hamilelik durumu taşımayan kadınlarda hemoglobin değerlilerinin 12 gr/dl, erkeklerde ise hemoglobin değerlerinin 14 gr/dl’nin altına düşmesi ‘anemi’ olarak adlandırılmaktadır.

Hamilelik döneminin rahat olabilmesi için, anne adayının beslenme biçiminde yapılacak olan küçük ama oldukça etkili değişiklikler demir eksikliğinden uzak sağlıklı bir dönemin geçirilmesine olanak sağlayabilmektedir.

Hamilelikte Neden Kansızlık Olur?

Yetersiz demir alımı, demir eksikliği anemisinde karşılaşılan en sık sebeplerden birisidir. Demirin en çok bulunduğu gıdalar; hayvansal gıdalar ve yeşil yapraklı sebzelerdir. Aneminin oluşma sebebi ise folik asit yetersizliğidir. Vücuttaki kan hacminde gözlemlenebilinecek birtakım değişimler gebe kalındığı andan itibaren anne olacak olan kişinin kendisine daha çok dikkat etmesi gerektiği gerçeğini kanıtlar. Hamilelik sonucu kan hacminde görülebilecek artışlar, hamile olan anne adayının ihtiyacı olduğu kadar bebekte de duyulan ihtiyacı etkilemektedir. Kan hücrelerinde oluşan artış sonucu organlar tümüyle etkilenir ve aynı zamanda rahmin içerisine yerleşen bebekte de plesenta aracılığı ile oksijen taşıyacak olan hücrelerdir. Anne adayının demir ihtiyacı da bu hücrelerin üretilebilinmesi için vardır.

Demir eksikliğini etkileyen faktörler; beslenme bozukluğu, çoğul hamilelik, alkol kullanılması, sigara kullanılması(besin maddelerinin emilimini azaltır),bazı ilaçların kullanımı, sindirim sistemindeki hastalıklardır.

Demir Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Demir eksikliğinde karşılaşılan en sık belirtiler; çabuk yorulma, halsizlik, çarpıntı, soluk bir görünüm, baygınlık, baş dönmesi, yürüyüş veya merdiven çıkma tarzı aktivitelerde çabuk yorulma, başta ağrı, tırnak diplerinde soluklaşma, nadiren karın ağrısı ve sarılık.

Hamilelikte Kansızlığın Tedavisi Nedir?

Anne adayının demir depoları, tedavi esnasında tekrardan doldurulması asıl amaçtır. Bu yüzden anne adayına demir bakımından zengin olan beslenme programı uygulanır ve ağızdan alınan ilaçlar verilir. Günlük olarak alınacak olan doz 200 mg/gün elementer demirdir. Anemi tedavi sonunda iyileşse bile tedaviye demir depolarının dolmasını sağlamak için 3 ay daha devam edilir.

Anemi tedavisine bağlı olarak görülebilen yan etkiler; bulantı, kabızlık, ishal, midede görülen rahatsızlık olabilir. Yan etkilerin sonuçlarından kurtulmak için yemeklerin ardından haplar alınabiliniz. Anne olacak kişilerin, anemi tedavisi sırasında demir emilimini azaltan besinleri tüketmemeleri ve bu tür ilaçları almamaları gerekmektedir. Demir emilimini azaltan besinlerin arasında; yumurta, antiasit ilaçlar, süt ve süt ürünleri, kalsiyum tuzları, tetrasiklin tarzı antibiyotikler vs. yer almaktadır. Demir ilaçlarının, demir emilimini arttırması için portakal suyu, protein olarak zengin olan gıdalar ile beraber ve aç karnına alınması gerekmektedir. Aynı zamanda demir yönünden zengin olan yumurta, kırmızı et, karaciğer, tahıl, kuru bakla, kuru meyve, taze sebze gibi gıdaların tüketilmesi gerekmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir