Kanser Neden Olur?

Kanser Neden Olur?
15.11.2022 19:32
Kanser, günümüzde birçok insanın savaştığı ve ciddi sonuçları olan hastalık türüdür. Kanser neden olur, genetik mi, bulaşıcı mı ve geçer mi? Kanser yapan yiyecekler nelerdir? Kanser ile ilgili en çok merak edilenleri listeledik.

Kanser hastalığı, günümüzde oldukça yaygın ve sıkça rastlanılan bir hatalık türüdür. Bu anlamda kanserin nedenleri ve hastalığın etkileri ile ilgili birçok merak edilen nokta bulunmaktadır. Kanser ile ilgili olarak, gelişen teknoloji ve ilaçlar neticesi ile, tedavi edilebilir oluşu oran bakımından daha çok artmakta olduğu söylenebilmektedir. Kanser hastalığı, eski dönemlere nazaran, öldürücülüğü daha azalmakta ve hastaların kanserden hayatlarını kaybetme riskleri daha azaldığı görülmektedir. Bunun nedeni gelişen tıbbi yöntemler ve ilacalardır. Kanserlerin oluşmasında, birçok farklı neden bulunmaktadır. Kanserlerin oluşmasında en sık karşılaşılan etkiler, genetik faktörler ve kalıtım yolu ile aktarılmasıdır.

 Yıkıma ve hasara uğrayan DNA hücreleri, görevini eksik veya hiçbir şekilde yerine getirememesi ile oluşmaktadır. Bu nedenle gelişen komplikasyonlar, kanser hücrelerinin oluşmasında doğrudan etkili ve birincil etkileri arasındadır. Yıkıma uğrayan DNA hücreleri iyileşemez ve bu kansere dönüşen DNA hücreleri çoğalarak, organlara sirayet etmektedir. Organların işlevini yerine getirememesi durumunda ise kanser hastalığı ileri derece seviyelere ulaşır. Bu anlamda kanserin erken teşhisi, kanser hastalığının onarılmasında büyük etkiye sahiptir. Erken teşhis birçok hastalıkta olduğu gibi kanser oluşumunda da oldukça önemli bir etkidir. Kanser oluşumunda etkili olan bir diğer etmenler ise şu şekilde sıralanabilir; sigara ve alkol kullanımı, radyasyona maruz kalma, virüsler, beslenme alışkanlıklarındaki sağlıksız tüketimler, tükettiğimiz besinlerdeki katkı maddeleri, hava kirliliği, güneş ışığına aşırı derecelerde maruz kalınması gibi nedenler, kanser hastalığına yol açabilmektedir.

Kanser Genetik Mi?

Kanser hastalığına yakalanmak, birçok etkenin bir araya gelmesi ile oluşabilmektedir. Bu anlamda kanserin sadece genetik faktörlere bağlı olmadığını belirtmek gereklidir. Birçok insanda, kanserin oluşması genetik nedenlere bağlanabilmek ile birlikte, çoğu zaman ise kişinin beslenme ve hayat tarzı ile de ilgili olabilmektedir. Kanseri tetikleyen ve genetik faktörler dışında etkisi bulunan bir diğer noktalar da şu şekilde gösterilebilmektedir; sigara ve alkol kullanımı, besinlerde bulunan katkı maddeleri, havada oluşan zehirli gazlar ve zehirli gazlara fazlaca maruz kalmak, çeşitli yapıda virüsler. Radyasyon gibi etkiler, kanserin oluşumunda genetik faktörler dışındaki yegâne etkilerdir.

Kanser Bulaşıcı Mı?

Kanser hastalığı, birçok nedenler ve etkiler sayesinde meydana gelebilen bir hastalık türüdür. Bu anlamda kanserin genetik yolu ile aktarımı dışında, oluşumunda başka etkiler de bulunabilmektedir. Bazı hastalıklar, yayılım göstererek bulaşıcı etkiler gösterebilmektedir. Bu anlamda kanser hastalığı bu hastalıklar arasında yet almamaktadır. Kanser hastalığı sadece şu şekilde bulaşabilmektedir; nakledilen organın, kanserli olması nedeni ile diğer hastaya da bulaşması.

Kanser Geçer Mi?

Kanser, erken teşhisi ve erken tedavi edildiği durumlarda tedavi edilebilmektedir. Bu anlamda gelişen teknoloji ve tıbbi yenilikler, kanser hastalığını geçirebilmektedir.

Kanser Yapan Yiyecekler Nelerdir?

İşlenmiş gıdalar, rafine şeker, işlenmiş et, hazır cipsler, alkol, sigara, gazlı ve karbonlu içecekler.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir