MS Hastalığı Nedir?

MS Hastalığı Nedir?
06.09.2022 23:06
MS hastalığı pek çok kişiyi zor durumda bırakmaktadır. Bu yazımızda MS hastalığı nedir, öldürür mü, tedavisi nasıldır, nedenleri nedir, belirtileri nedir, bitkisel tedavisi nasıldır? Sorularına çeşitli yanıtlar verdik.

MS (Multiple Skleroz),beyin ve omurilikte mesajlar taşıyan sinir liflerinin etrafındaki koruyucu kılıfın (miyelin kılıfı) bir hastalığıdır. Merkezi sinir sistemi ve organlar arasındaki iletişimi sağlayan omuriliğin miyelin kılıfının fiziksel  olarak bozulmasından kaynaklanır. Sklerotik doku (skleroz),kabuğun hasar gördüğü yerdir. Bu sertleşmiş bölgeye plak da  denir. Bu plaklar sinir sisteminin birçok yerinde oluşur ve mesajların sinirler boyunca hareket etmesini engeller.

MS Hastalığı Öldürür Mü?

Multipl skleroza sahip olmanın çok çeşitli bulgulara yol açabileceğini kaydeden Dr. Meral Üzel, "MS ölümcül bir hastalık değildir ve insandan insana geçemez. MS semptomları, etkilenen bölgeye bağlı olarak çeşitli şekillerde ortaya çıkar: görme azalması, bulanık görme veya çift görme, yürüme ve dengede zorluk, problemler, kollarda veya bacaklarda uyuşma, konuşma problemleri, baş dönmesi,  güç kaybı kollar veya bacaklar, cinsel sorunlar, hafıza ve düşünme sorunları, mesane ve barsak düzensizlikleri, idrara çıkma zorluğu, kas krampları, yorgunluk ve halsizlik gibi belirtiler yaşayabilirsiniz. MS hastalığı genellikle alevlenmeler ve iyileşmelerle ilerler.” demiştir.

MS Hastalığı Tedavisi Nasıldır?

MS'i tamamen durdurmak için kesin bir tedavi olmamasına rağmen, çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur. Bu tedavilerin amacı hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak ve atakların sıklığını ve şiddetini azaltmaktır. İlaç tedavisi MS ataklarının sıklığına ve şiddetine göre belirlenir ve hasar en aza indirilebilir. Hastalığın  kötüleşmesini önlemek ve olası alevlenmeleri (nüksler) azaltmak için ilaçlar kullanılır. İlaç tedavisine ek olarak, fizik tedavi  de hastanın yaşam kalitesini iyileştirebilir. Kronik  hastalık nöbetlerini azaltmak için egzersiz MS, zayıf kasları güçlendirmeye yardımcı olabilir. Multipl skleroz hastalarına ve ailelerine doğru bilgi ve ahlaki destek sağlanarak tedavinin etkinliği artırılabilir. Tedavi, spesifik semptomlara göre düzenlenir, çünkü her hastada hastalığın farklı bir seyri vardır.

MS Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

MS'de sinir liflerini çevreleyen koruyucu miyelin kılıfı hasar görür. Bu hasarın bağışıklık sistemi tarafından yapılan bir saldırının sonucu olduğuna inanılıyor. Çalışmalar, virüsler ve toksinler gibi çevresel faktörlerin bağışıklık sistemi saldırılarını tetikleyebileceğini ve bağışıklık sistemi miyeline saldırdığında iltihaplanmaya neden olduğunu düşündürmektedir. Bu  skar dokusuna veya lezyonlara yol açar. Enflamasyon ve yara dokusu, beyin ve vücudun geri kalanı arasındaki sinyalleri bozar. Bu sayede de MS hastalığı oluşur.

MS Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

MS hastalığı hızla gelişebilir ve gördüğünüz belirtiler çok hafif olduğu için gözden kaçması kolay olabilir. MS'in en yaygın erken belirtilerinden ikisi şunlardır:

 Kol, bacak veya yüzün bir tarafında uyuşma ve karıncalanma. Bu,  uzun süre otururken oluşan karıncalanma hissine benzer. Görünür bir sebep olmadan gerçekleşebilir. Dengesiz, zayıf bacaklar. Yürürken veya diğer fiziksel aktiviteleri yaparken dengenizi kaybedebilir ve sendeleme eğiliminde olabilirsiniz. Ayrıca MS hastalığının belirtileri şunlardır: Çift görme, bulanık görme veya kısmi görme kaybı, göz ağrısı. Bu ilk semptomların kaybolması ve ardından geri dönmesi de yaygındır. Ataklar arasında haftalar, aylar hatta yıllar geçebilir. Bu semptomların birçok  nedeni olabilir. Tüm bu semptomların varlığı mutlaka kişinin MS hastası olduğu anlamına gelmez.

MS Hastalığının Bitkisel Tedavisi Nasıldır?

Hakan Özkul, MS rahatsızlığının tedavisi için bitkilerin araştırılmadan kullanılmasının hastada rahatsızlıklara neden olabileceğini ve bitkisel tedavi uygulanırken hastanın profesyonel gözetim altında tutulmaları gerektiğini söylemiştir. Şifalı bitkiler , birçok hastalığın tedavisinde başarıyla kullanılmaktadır. Ancak şifalı bitkileri aşırı kullanmak yanlıştır. İhtiyacınız olan antibiyotikleri reçetesiz satın alıp kullanamazsınız. Bu aynı zamanda tıbbi bitkiler ve bu bitkilerden elde edilen bitkisel ürünler için de geçerlidir. Bitkisel ürünler ekstre adı verilen bitki ekstraktlarını içeren çok güçlü ürünlerdir. Laboratuvar analizlerinden sonra bitkinin istenmeyen kısımları ayrıştırılır ve faydalı kısımlarının ekstraktları modern teknolojik imkanlar kullanılarak elde edilir. Bir bitkisel ürün kapsülü, onlarca kilogram faydalı bitki özü içerir. Bundan dolayı internetten okuduğunu bitkisel tedaviler size daha da zarar verebilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir