Renk Körlüğü Nedir?

Renk Körlüğü Nedir?
28.08.2021 11:30
Dünyada mevcut olan renklerin bazılarını görememe veya farklı bir renk görme olayına renk körlüğü denir. Bizler de renk körlüğü tedavisi, renk körlüğü lensi, renk körlüğü askerliğe engel mi?, renk körlüğü belirtileri, renk körlüğü çürük raporu, renk körlüğü çocuğa geçer mi?, renk körlüğü genetik mi?, renk körlüğü lensi ile polis olunur mu?, renk körlüğü nasıl anlaşılır?, renk körlüğü olanlar ehliyet alabilir mi?, renk körlüğü sonradan olur mu? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık

Dünyada mevcut olan renklerin bazılarını görememe veya farklı bir renk görme olayına renk körlüğü denir. Bazı kişiler, renk körü olduğunu fark etmekte zorluk yaşayabilirler ama sanılanın aksine çok yaygın bir rahatsızlıktır. Renk körü olan bireyler, toplumda herkesin gördüğü renkleri onlar gibi görmekte zorluk yaşarlar.

Renk Körlüğü Tedavisi Nedir?

Renk körlüğü tedavisi, ilaçla ya da ameliyatla tedavi edilemese de 2009 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde maymunlar üzerinde yapılan gen tedavisi yöntemiyle renk körlüğü tedavisi gerçekleştirilmiştir. Ne yazık ki insanlarda gen tedavisi yöntemi gerçekleştirilemediğinden renk körlüğü hastalığına kalıcı bir tedavi sağlanamamaktadır.

Renk Körlüğü Lensi Nedir?

Renk Körlüğüne özel olarak üretilen renkli kontakt lensler ve gözlükler hastaların şikayetlerini azaltabilmektedir. Bu tedavi türünde öncelik olarak hastaların renkleri saptamasına bakılarak özel renk filtrelerine sahip Chromagen isimli özel lens sistemiyle saptanan farklı renkler denetilerek hastanın ihtiyaç ölçeğince ayarlanır. Mevcut optik cihazlar her ne kadar renk körlüğü hastalığında tam bir tedavi sağlamıyor olsa da hastaların günlük yaşamını kolaylaştırma açısından fayda sağlamaktadır.

Renk Körlüğü Askerliğe Engel Mi?

Diskromatopsi, yani halk arasındaki adıyla renk körlüğü hastalığına yönelik en sık sorulan sorulardan biri de askerliğe engel olup, olmadığıdır. Bu durum Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği tarafından 8 Ekim 1986 yılında belirlenmiş olup renk körlüğüne sahip olan hastalar Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev alamaz kararına tabidir. Yine Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yönetmeliği’nde belirtilen hususça erbaş, uzman çavuş, astsubay, subay olmayan renk körü hastaları yalnızca zorunlu askeri görevlerini tamamlamakla görevlidirler. 

Renk Körlüğü Belirtileri Nelerdir?

Renk körlüğüne dayalı toplumda oluşan yanlış algılar arasında; renk körlüğü rahatsızlığı yaşayan bireylerin hiçbir rengi göremeyip görüş alanını siyah ve tonlarından ibaret oluştuğunun zannedilmesidir. Ancak bu durum büyük bir çoğunluk için doğru değildir. Aslında renk körlüğü sanılanın aksine çok fazla belirtisi bulunan hemen anlaşılabilecek bir hastalık değildir hatta toplumda renk körü olsa da bu gerçeği bilmeyen pek çok birey mevcuttur. Renk körlüğü hastalığında yaygın olarak kırmızı ve yeşil rengini görememe durumu vardır. Buradan da anlaşılacağı üzere renk körü aslında renkleri görememe hastalığı değildir. Tabi bu durum bazı kişilerde ender olarak üç renk görememe durumu da olarak da karşılaşılabilmektedir. Buna total renk körlüğü denilmektedir. Renk körleri genellikle kırmızı yeşil ya da mavi renkleri gri tonları olarak görmektedirler. Hastalar bu renkleri tam ayırt edici olarak algılayamasa da tam renk körlüğüne sahip hastalarda bu renkler siyah ve beyaz olarak görülmektedir. Günlük hayatta kişiye zorluk yaşatan bu durum özellikle trafikte önem taşımaktadır.

Renk Körlüğü Çürük Raporu Alabilir Mi?

Günümüzde renk körlüğü yaşayan bireyler her ne kadar Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Müdürlüğünde görevlerinde hizmet veremeyip, pilot, denizci, göz doktoru, grafikerlik gibi mesleki gruplarda hizmet verememektedir. Ancak renk körlüğü hastalığı vatani görevi yerine getirmeye engel değildir. Dolayısıyla renk körü hastaları askerlik görevini yerine getirmekle hükümlüdür.

Renk Körlüğü Çocuğa Geçer Mi?

Yapılan araştırmalara göre renk körlüğü hastalığı kadınlarda bulgusal olarak görülemezken erkeklerde ise bariz belirgin olarak görülmektedir. Bu konuda Op.Dr.Şeyda Atabay’ın yaptığı açıklamaya göre hastalık cinsiyete bağlı olarak genler yoluyla geçmektedir. Araştırmanın detaylı içeriğinde görüyoruz ki hastalık anneden oğula yani kadınların taşıyıcı olmasıyla geçmektedir.

Renk Körlüğü Genetik Mi?

Dünya üzerinde var olan renkleri sizce insan gözü kaç farklı tonda fark edebilmektedir? Bu sorunun cevabını çevrenize bakarak cevap verebilir misiniz? Hiç sanmıyoruz, inanın bu cevabı tahmin bile edemezsiniz. İnsan gözü 15 bin farklı renk tonunu algılayabilmektedir. Dünya çapında renk körü hastalığının olduğunu bilen sayısı ise 180 milyon… İstatistiklere baktığımızda kadınların 0,5’i renk kör iken erkeklerde bu veriyi yüzde 8 olarak görmekteyiz ki bu durum bir önceki yazımızda da bahsettiğimiz gibi kadıların taşıyıcı özellik gösterdiğini onaylıyor. Dolayısıyla renk körlüğü hastalığı genetik yollarla geçtiğini görmekteyiz.

Renk Körlüğü Lensi ile Polis Olunur mu?

Renk körü hastasısınız ve “polis olabilir miyim?” diye merak mı ediyorsunuz. Bu yazımızda renk körü hastaları “Polis olabilir mi? Koşulları nelerdir?” konularına değineceğiz. Öncelikle renk körlüğü hastalığına yönelik İç İşleri Bakanlığı Sağlık Yönetmeliği ve Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yönetmeliği’nde görmekteyiz renk körü (diskromatopsi) hastalığına yönelik engel teşkili bulunmaktadır. Her ne kadar bu hastalığa yönelik optik cihazlarla tedavi sağlanmaya çalışılsa da kalıcı tedavi sağlanamadığın hastalık polislik mesleğinde engel teşkil etmektedir.

Renk Körlüğü Nasıl Anlaşılır?

Bilinenin aksine renk körlüğü renkleri görememe, etrafı siyah beyaz görme hastalığı değildir. Bu hastalıkta belirtiler Çoğu zaman kişinin günlük hayatında kolaylıkla edinebileceği bir şekilde de rastlanamamaktadır. Renk körü hastalığına sahip bireyler renkleri görebilmektedir fakat çoğu zaman bir rengi diğer renklerden daha soluk görmektedir. Renk körlüğüne yönelik geliştirilmiş olunan testlerle kişinin kolayca renk körü olup olmadığı anlaşılmaktadır.

Renk Körlüğü Olanlar Ehliyet Alabilir Mi?

Renk körlüğü hastalığına sahip olan bireylerin ehliyet alıp alamayacağı tartışmalı konulardan biri olarak görülmektedir. Bu konuda Resmi Gazete’ de yapılan açıklamayla tek gözü ya da tek gözüyle görebilen bireyler belirlenen koşulları taşıyor olmalarıyla sürücü belgesine sahip olabilecekler. Uzman hekimler tarafından gerçekleştirilen sağlık muayenesiyle yapılacaktır. Tek gözünde problem olanda bireylerin gözünün görmesi 10’da 2’den aşağı olmamak şartıyla her iki gözünün görme derecesi 20’de 10 olanlara (A1),(A2),(B),(F) ve (H) sınıfı ehliyet verilecektir. Öte yandan iki gözünün de görme derecesi 20’den 14 olanlar için de (C),(D),(E) ve (G) sınıfı ehliyet verilecektir.

Renk Körlüğü Sonradan Olur Mu?

Renk körlüğü hastalığı bireylerde genetik olarak görüldüğü gibi sonradan geçirilen çeşitli göz hastalıkları sonucu da oluşabilmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir