Toplumumuzda kanal tedavisi ile ilgili merak edilen pek çok konu bulunmaktadır. Kanal tedavisi genellikle ağrılı bir işlem olarak kabul edildiğinden çoğu hasta tedavi sürecini erteleme eğilimindedir. Ancak modern teknikler sayesinde sadece bir veya iki seansta kanal tedavisi konforlu ve nispeten ağrısız bir şekilde yapılabilmektedir. Sanılanın aksine kanal tedavisi yaptıran hastalar işlem sırasında ağrı hissetmezler. Ağrı hissediyorsanız, bölgenizdeki bir enfeksiyona bağlanabilir. Kanal tedavisinin amacı hastayı rahatsız eden ağrılardan kurtulmaktır. Tedavi; dişlerin ve çevre dokuların etkili bir şekilde uyuşmasının sağlanması ile başlar ve seansın tamamlanması ortalama 45 dakika sürer. Hastanın tedavi sürecini geciktirmek kök dokuda enfeksiyonlara neden olabilir. Bu kemik ve diş kaybına neden olabilir. Kanal tedavisi gerektiren hastalıkların başlangıcı dişlerin kemiklerinde derin çürükler ve çatlaklardır. Diş iyileşemeyecek kadar hasarlıysa, dişi korumak için pulpayı çıkarın. Bu nedenle kanal tedavisinin en büyük avantajı ölü dişleri koruması ve dişlerin kemik yapısını kaybetmemesidir. Diş hekimi, diş köklerinin yapısını kontrol etmek ve herhangi bir enfeksiyon belirtisi olup olmadığını görmek için bir röntgen çekecektir. Bu sayede dişteki hasar değerlendirilir ve kanal tedavisine ihtiyaç olup olmadığı belirlenir. Pulpa ciddi şekilde hasar görmüşse kanal tedavisine başlanır. Dişlerde oluşan apsenin neden olduğu ağrı şiddetli ise, tedaviden önce lokal anestezi kullanılır. Kanal tedavisinde ilk adım dişin içindeki pulpayı dikkatlice çıkarmaktır. Pulpanın çıkarılmasından sonra diş hekimi kanal tedavisinin ne kadar süreceğine karar verir.
Kanal Tedavisi Baş Ağrısı Yapar Mı?
Kanal tedavisinin baş ağrısı yapıp yapmadığı merak konusu haline gelmiştir. Kanal tedavisinden sonra genel olarak tedavi edilen bölgede ağrı hissedilmektedir. Ancak bu ağrı bazen baş ağrısına de sebebiyet verebilmektedir.
Kanal Tedavisi Diş Ağrısı Nasıl Geçer?
Kanal tedavisinden sonra oluşan diş ağrısının nasıl geçeceği araştırılmaktadır. Ağrıyan bölgeye buz uygulayarak, bir çay bardağı ılık suda bir çay kaşığı tuzla gargara yaparak veya bol su içerek su alımınızı artırabilirsiniz. Hasta bu önerileri dikkate alıp uygulamaya geçtikten sonra kanal tedavisi yapıldıktan sonra oluşan diş ağrısı geçecektir.
Kanal Tedavisi En Fazla Kaç Seansta Biter?
Kanal tedavisinin en fazla kaç seansta biteceği öğrenilmek istenir. Dişteki hasara göre bir veya iki seansta kanal tedavisi yapılır. Diş enfeksiyonları çok yaygın ise kanal tedavisi 3 seansta tamamlanabilir.
Kanal Tedavisi Uyuşukluk Ne Kadar Sürer?
Kanal
tedavisindeki uyuşukluğun ne kadar süreceği merak edilir. Kanal tedavisinde
bölgenin uyuşması için yapılan iğnenin etkisi genellikle beş saat sonra
geçmektedir.