Kadınlarda Sistite Ne İyi Gelir?

Kadınlarda Sistite Ne İyi Gelir?
05.11.2022 17:35
Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülen sistit, bazı hastalarda ağrılı ve acılı bir şekilde gözlemlenirken, bazı hastalarda ise hafif ve birkaç gün içerisinde kendinden geçebilen şekilde gözlemlenmektedir. Kadınlarda sistite ne iyi gelir, bitkisel tedavisi nasıldır, neden olur ve ilacı var mı?

Ani bir şekilde meydana gelem sistit, bazı zaman kendi kendine geçebilmektedir. Sıcak tutmak, sıvı tüketimini arttırmak ve dinlenme gibi önlemler ile geçmeyen sistit için uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Sistit belirtilerinin ortaya çıkması ile birlikte bol bol su tüketilmesi, yaşanacak olan sorunların hafif bir şekilde atlatılmasını sağlayacaktır. İdrar ihtiyacı duyduğunuz az zaman kaybetmeden tuvalete gitmelisiniz. Tuvalet sonrası genital bölge temizliği önden arka tarafa olacak şekilde yapılmalıdır. Bu temizleme şekli mesaneye mikrop bulaşmasını engelleyecektir. Ayrıca genital bölge temizliğinde kimyasal içeren ve parfümlü ürünler kullanılmamalıdır.

Cinsel ilişki sonrasında mesanede biriken idrar en kısa sürede vücuttan atılmalıdır. Ayrıca sistit belirtisi olduğu zaman cinsel ilişkiden uzak durmak sizin için en iyisi olacaktır. Kasıklara ve karına koyulan sıcak su torbası sistit ağrılarını hafifletecektir.

Tüm bunların yanı sıra sistit oluşumunu önlemek için pamuklu iç çamaşırlarının tercih edilmesi gerekir.

Mesanenin tahriş olmasına neden olacak çikolata, gazlı içecek, alkol, kafein ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulması gerekir.

Kadınlarda Sistit Bitkisel Tedavisi Nasıl Olur?

İlk olarak hem sistit sırasında hem de sistitten korunmak için hijyeninize dikkat etmelisiniz. Sistit boyunca tampon kullanmamalısınız ve vajinal florayı bozmamak için kimyasal içeren sabun ve duş jellerinden uzak durmalısınız.

Sistit belirtilerinin azalması için bitki çayları tüketebilirsiniz. Özellikle maydanoz, karanfil, ebegümeci, yaban mersini, ekinezya ve kekik sistit için en etkili olan doğal bitkilerdendir. Kaynattığınız su içerisine bu bitkilerden bir tutam atarak 5 dakika demlemelisiniz. Ardından süzerek çayınızı içebilirsiniz. Bitki çaylarından günde en fazla 2 fincan içmelisiniz. Hamileler için maydanoz suyu kullanımı önerilmemektedir.

Kadınlarda Sistit İçin İlaç Var Mı?

Sistit hastalığında kullanılan ilaçlar kişilerin bünyelerine ve hastalıklarının şiddetine göre değişiklik gösterebilir. Bu sebeple bir hekime başvurmadan bilinçsiz ilaç kullanmamalısınız.

Kadınlarda Sistit Neden Olur?

Normal olarak bakteriler üreme organları ve anüste yaşamaktadır. Bazı durumlarda bu bakteriler alt idrar yollarını aşarak mesaneye ulaşabilir. Mesane bölgesine ulaşan bakteriler işdrar ile dışarı atılmaktadır. Ancak mesane kısmına gelen bakteri sayısı atılandan daha fazla ise mesanede ve bir sonraki aşamada böbreklerde iltihaplanmaya yol açar.

Bulaşma genital bölgenin az temizlenmesi ve cinsel ilişki sırasında olabileceği gibi uzun süre idrar tutulması, idrar yolunu daraltan hastalıklar ve menopozda düşük östrojen seviyesi neden ile de oluşabilmektedir.

Kadınlarda uretra bölgesi erkeklerinkinden çok daha kısa olduğu için bakterilerin mesaneye ulaşması daha kolaydır. Bu sebeple kadınlarda sistit görülme oranı erkeklere oranla daha fazladır. Nadirde olsa sistiti oluşturan bakteriler idrar yolları ve böbrek aracılığı ile yukarıdan aşağıya ya da yakın dokulardaki enfeksiyon odaklarından lenf yolu ile mesaneye ulaşabilir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir