Kabakulak Nedir?

Kabakulak Nedir?
30.07.2022 23:30
Kabakulak nedir, kabakulak neden olur, kabakulak belirtileri nelerdir, kabakulak bulaşıcı mıdır soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Kabakulak, kabakulak virüsünün sebep olduğu, bulaşıcı bir rahatsızlıktır. Hafif ateş, tükürük bezlerinde ya da lenf bezlerinde şişme, baş ağrısı, kas ağrısı, yorgunluk ve iştahsızlık belirtileri gözlemlenebilir. Virüsü alanların yaklaşık olarak %30’unda tüm bulguları ile rahatsızlık gelişmektedir. Yaklaşık %30’luk bir grubunda ise hiçbir bulgu gözlemlenmez. Fakat bu hiç bulgu geliştirmeyen insanlar da çevresine virüsü saçarak, diğer insanların hastalanmalarına sebep olur.

Kabakulak Neden Olur?

Kabakulağa paramiksovirus familyasına mensup zarflı bir RNA virüsü olan kabakulak virüsü sebep olur. Bu virüs, ocak ve mayıs ayları içerisinde daha rahat yayılma fırsatı sağlar. Bu sebeple bu aylarda rahatsızlığa daha çok rastlanır. Kabakulak aşısı bulunmadan evvel enfeksiyon sıklığı çok büyük düzeylerdeyken, çağımızda bu oran erken ve etkin aşılama ile fazlaca aşağılara çekilmiştir.  Kabakulak rahatsızlığı, insandan insana hızla bulaşan bir enfeksiyon çeşitlidir. Virüs; tükürük, burun salgıları ve yakın kişisel temas sebebiyle bir kişiden diğerine kolaylıkla yayılır. Etrafta rahatsız kişinin varlığı ve bu kişi ile direk temas rahatsızlıktan şüphelenmek adına yeterlidir. Patojen virüsün vücuda girmesinin ardından ilk çoğalma solunum yolunun iç yüzeyini döşeyen hücrelerde meydana gelmektedir. Daha sonraları kola viremi kısaca virüslerin artması ile bez dokuları ve sinir hücreleri istila altına alır.  Toplu yaşam yerlerinde; özellikle de çocukların beraber olduğu, okul, kurs, kreş, park, oyun alanı tarzı yerlerde, bu rahatsızlığın kolayca yayıldığı dile getirilebilir. İnsanların bağışıklığının zayıf olması rahatsızlığın şiddetini belirleyen önemli faktörler arasındadır. Bu nedenle enfeksiyonlara duyarlı kişilerin rahatsız olan kişilerle teması engellenmeli, yaşam koşulları iyileştirilmeli, semptomatik tedaviler ile bağışıklığı desteklenmeli. Kabakulak rahatsızlığı bulaşma yolları aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

·        Hapşırma ya da öksürme yoluyla yayılan virüsle temas edilme durumu

·        Enfekte bir birey ile ortak çatal bıçak ve yemek kaplarının kullanmak

·        Enfekte olan biriyle yiyecek ve içecek paylaşmak

·        Enfekte bireyle öpüşmek

·        Enfekte bireyin burnuna ya da ağzına ve sonrasında başka bölgelere dokunarak bu yüzeyleri kontamine etmesi

Kabakulak Belirtileri Nelerdir?

Etki eden  virüs ile enfekte olmuş bazı kişiler herhangi bir kabakulak belirtisi gözlemlenmeye bilir ya da belirtileri çok hafif olabilir. Belirtiler çoğunlukla kişi virüse maruz kalmasının ardından yaklaşık iki ila dört hafta sonra ortaya çıkmaktadır. Virüsle temastan sonraki belirtisiz geçen bu zaman kuluçka süreci adı verilir. Bu vakit diliminin sonrasında ilk klinik belirtiler ortaya çıkar. Kabakulak ilk belirtileri aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

·        Hafif ateş

·        Yorgunluk

·        İştah kaybı

·        Vücut ağrısı

·        Halsizlik

Kabakulak Bulaşıcı mıdır?

Virüsü almış olan bireyler, öksürük, hapşırık, konuşmaları esnasında, boğaz, burun ve ağızlarından tükürük ya da salgıların damlacıklarının havaya karışması ile beraber diğer bireylere  geçer, harici bu damlacıkların çevrede bulunan eşyaların üstüne gelmesi ve ardından bir başka bireyin bunlarla teması ile de rahatlıkla kişiye bulaşmasına yol açar.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir