Geç Doğum Nedir?

Geç Doğum Nedir?
22.04.2022 23:30
Geç doğum, 42 ​​haftalık gebelikten sonra doğan bebeği ifade etmektedir. Geç doğum nedenleri, geç doğumlarda doğum izni süresi ve doğumun en geç kaçıncı haftada olacağı hakkında merak ettiğiniz tüm sorulara bu yazı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Geç doğum, 42. gebelik haftasından sonra veya annenin son adet kesilmesinin ilk gününden 294 gün sonra doğan bebek için kullanılır. Normal hamilelik süresi 37 ile 41 haftadır. Tüm bebeklerin büyük çoğunluğu yüzde 6'sından ve 42 haftasında ya da daha sonra dünyaya gelir. Bu geç doğumları tanımlamak için sıklıkla kullanılan diğer terimler, post-dönem, postmatürite, uzamış gebelik ve post-date gebeliktir.

Geç Doğum Nedenleri

Geç doğum gibi gebeliklerin neden diğerlerinden daha uzun sürdüğü bilinmemektedir. Bir annenin daha önce bir veya daha fazla dönem sonrası hamilelik geçirmesi durumunda, geç doğum yaşaması daha olasıdır. Bazen bir annenin son adet döneminden emin olmadığı için hamileliğin son tarihi yanlış hesaplanır. Yanlış bir hesaplama, bebeğin beklenenden daha erken veya daha geç doğduğu anlamına gelebilir.

Geç Doğumlarda Doğum İzni

Geç doğumlardaki doğum izni, normal doğuma nazaran farklılık göstermez. Doğumun normal doğum tarihinden sonra gerçekleşmesi durumunda, normal tarih itibariyle geçen süre doğum izni süresinden düşürülmemektedir.

Doğum için tıpta kabul edilen süre 40 haftadır. Bir kadın, hamileliğinin 40. Haftasında doğumu gerçekleştireceği beklenir. Ama doğumların çoğunluğu erken veya daha geç gerçekleşir. Doğumun geç gerçekleşmesi durumunda, yasada toplam 16 hafta olarak belirlenmiş sürede doğum gerçekleşmiş olur.

Doğumu beklenen tarihten daha geç gerçekleşen işçinin, doğumdan önceki ve sonraki 8 haftaya denk düşen iş göremezlik ödeneği “analık iş göremezlik ödeneği” olarak ödenirken; bu süreyi aşan süreler için “hastalık iş göremezlik ödeneği” gündeme gelmektedir.

Doğumu 40. Haftadan sonra gerçekleşen işçilerde doğum izni süresi raporunun uzaması ile birlikte uzayacaktır.

Doğumu, 40. Haftayı 7 gün geçmiş bir işçi, 112 gün (8 hafta+8hafta) analık iznine ek olarak 7 gün daha raporlu olacak, 119 gün istirahatli sayılacaktır.

Doğum En Geç Kaçıncı Haftada Olur?

Doğum en geç 37. haftadan 42. haftaya kadar olabilmektedir. Tam süreli bir hamilelik 40 haftalık süreci kapsamaktadır. Erken doğum 37 hafta ile 38 hafta, geç doğum ise 41 hafta ile 42 haftayı içermektedir.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir