Jinekolojik Muayene Korkusu Nasıl Yenilir?

Jinekolojik Muayene Korkusu Nasıl Yenilir?
05.11.2022 16:20
Jinekolojik muayene kadınlarda sıkça görülen vajinal akıntılar, çikolata kistleri, adet düzensizlikleri gibi hastalıkların, doktor kontrolü ile belirlenmesi ve düzenli kontrolünün sağlanması, değerlendirilmesi için gereklidir. Peki; jinekolojik muayene korkusu nasıl yenilir, orucu bozar mı, bu muayenede hamilelik anlaşılır mı?

Jinekolojik muayene korkusunun nasıl yenileceği konusu, bu korkuya sahip kadınlar tarafından oldukça merak edilen bir konudur. Jinekolojik muayene genellikle kadınlar için pek istenmeyen, utanılan ve tedirgin olunan bir durum olduğundan dolayı, pek çok kadın jinekolojik kontrollerini sırf vajinal muayene olmaktan hoşlanmadığı için ya erteler, ya geciktirir ya da hiç gitmez.

Doğum yapmak, kürtaj vb. deneyimlere ait yaşa uygun olmayan dinlemelere ya da görüntülere maruz kalmak sonucu ortaya çıkabilen bu korku, aynı zamanda cinsel taciz, istismar ya da küçük yaşlarda yaşanan bedene müdahaleyi gerektiren hastalıklar tarafından da tetiklenebilir. Jinekolojik muayene korkusunu yenmek için, öncelikle hasta gidilen doktorla bu tür kaygılarını paylaşmalı ve muayene esnasında duygusal olarak çok zorlanması durumunda, bunu doktoruna aktarmalıdır.

Eğer hasta hiç muayene olmuyorsa, muayene olma fikri ya da görüntüsü kaygısını çok üst düzeye çıkarıyorsa, titreme, bayılma hissi, bağırma dürtüsü geliyorsa, bu durumda bir ruh sağlığı uzmanından destek almalıdır.

Jinekolojik Muayene Orucu Bozar Mı?

Jinekolojik muayenenin oruç bozup bozmadığı birçok kadın tarafından merak edilen konulardan biri arasında yer alır. Jinekolojik muayene herhangi bir ağızdan ilaç almayı gerektirmediği için orucu da bozmaz. Jinekolojik muayeneden dolayı oruç bozulmadığı gibi smear işlemi, rahim ultrasonu ve ağızdan ilaç almayı gerektirmeyen biyopsi yaptırmak da oruç tutan birinin orucuna zarar vermez.

Jinekolojik Muayenede Hamilelik Anlaşılır Mı?

Jinekolojik muayenede hamileliğin belli olup olmadığı özellikle anne adayı veya hamile kadınlar tarafından sık sık merak edilen konular arasında yer almaktadır.  Jinekolojik muayene sırasında hasta muayene masasına yatırılır ve belden aşağısı tamamen soyunmuş bir şekilde ve üzerine bir örtü örtülerek, bacaklarını masanın her iki yanında bulunan kısımlara koyarak oturulur.

Litotomi adı verilen bu pozisyonda, spekulum adı verilen 2 parçalı muayene aleti vajinanın içine yerleştirilir. Bu şekilde doktor vajina ve rahim ağzını daha net bir şekilde görür. Bu muayene sırasında üreme organları, rahim ve yumurtalıklar kontrol edildiğinden dolayı olası bir hamilelik durumunun doktor tarafından anlaşılması mümkündür. Ancak kesin bir yöntem değildir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir