İstinaf Mahkemesi Cezayı Yükseltir Mi?

İstinaf Mahkemesi Cezayı Yükseltir Mi?
26.12.2022 17:43
İstinaf mahkemesi, bir davada alınan sonuca itiraz etmek için gidilen daha üst dereceli bir mahkeme kuruludur. İstinaf mahkemesi cezayı, yükseltir mi, onarsa ne olur, bozarsa ne olur? İstinaf mahkemesi adli tatilde çalışır mı, duruşma yapar mı? İstinaf mahkemesinde karara çıkmış ne demek? Ceza davası istinaf mahkemesi ne kadar sürer? İstinaf mahkemesi hakkında merak edilen soruları sizler için cevapladık.

İstinaf mahkemesi, ilk derece olan hukuk ve ceza mahkemelerinden daha yetkili bir mahkemedir. Ceza davasında varılan karara itiraz etmek için istinaf mahkemesine başvuru yapıldıktan sonra istinaf kurulu, sanığın daha fazla ceza alma kanaatine varsa bile, kararı ceza miktarı yönünden aleyhe bozmamaktadır.

İstinaf Mahkemesi Cezayı Onarsa Ne Olur?

Bir sanık, mahkemede alınan kararın adil olmadığına kanaat getirirse istinaf mahkemesine başvurma hakkına sahiptir. İstinaf mahkemesi bu dava hakkına yeniden yargılamaya gider veya istinaf başvurusu hakkında esastan red kararı verir ya da ilk derece mahkemenin verdiği kararı kaldırarak yeniden hüküm verir. Onamak kelimesinin Türkçedeki anlamı doğru bulmak ya da onaylamaktır. Yani istinaf mahkemesinin cezayı onaması, kararı onaylaması anlamına gelir. Cezada bir değişiklik olmaz.

İstinaf Mahkemesi Cezayı Bozarsa Ne Olur?

Hukuk ya da ceza mahkemesinde ilk mahkemenin aldığı kararın adil olmadığına kanaat getirirseniz daha yüksek rütbeli olan istinaf mahkemesine davayı taşıyabilirsiniz. İstinaf mahkemesi, ilk mahkemede verilen kararı ya bozar ya da onar. Cezayı bozması durumunda dava ilk derece mahkeme tarafından tekrar açılır. İstinaf mahkemesi ilk derece mahkemesinin kararını kaldırarak dosyayı tekrar açabilir, delil toplayabilir, duruşma yapabilir ve esas hakkında yeniden karar verebilme hakkına sahiptir.

Ceza Davası İstinaf Mahkemesi Ne Kadar Sürer?

İstinaf mahkemesi, ilk dereceli mahkemelerden daha üstündür. İlk dereceli mahkemelerde verilen kararları bozabilme yetkisine sahiptir. İstinaf mahkemeleri 2 haftada karara varmaktadır. Ceza istinaf süresi kararın verildiği günden itibaren 7 gün sürmektedir.

İstinaf Mahkemesinde Karara Çıkmış Ne Demek?

İstinaf mahkemeleri, ilk derece mahkemeler tarafından verilen kararların şikayet edilmesi durumunda kararı inceleyen üst dereceli mahkemelerdir. İstinaf mahkemeleri ilk dereceli mahkemeler tarafından verilen kararı onama ya da bozma hakkına sahiptir. İstinaf mahkemesinde karara çıkmış demek, dava sürecinde nihai karar varıldığını yani son kararın verildiğini ifade etmektedir.

İstinaf Mahkemesi Adli Tatilde Çalışır Mı?

Adli tatil, kanunda yer alan istisnai durumlar haricinde, hali hazırda açılmış bulunan dava ve görülmeye başlanmış olan işler hakkındaki yargısal faaliyetleri ertelemeye verilen isimdir. Adli tatil sürecinde yeni dava açılabilmekte ve savcılığa şikayette bulunulabilmektedir. Adli tatil sürecinde dava, karşı dava, istinaf ve temyiz dilekçeleri ile bunlara karşı verilen cevap dilekçelerinin alınması işlemleri yapılabilmektedir.

İstinaf Mahkemesi Duruşma Yapar Mı?

İlk dereceli mahkemelerde alınan kararların adil bulunmaması sebebi ile davalar istinaf mahkemesine taşınabilmektedir. İstinaf mahkemesi, genellikle dosya üzerinden inceleme yapmaktadır. Ancak mahkemenin dosya incelemesi yapmak yerine duruşma açarak da istinaf incelemesi yapabilmektedir. Duruşmalı inceleme yapılması için bir talepte bulunulmasına gerek yoktur.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir