İstanbul’un Fethinde Bizans İmparatoru Kimdi?

İstanbul’un Fethinde Bizans İmparatoru Kimdi?
30.11.2022 20:58
Tarihi şehir İstanbul’un fethi hakkında bilinmeyenleri araştırdık. İstanbul’un fethinde Bizans imparatoru kimdi, Bizans’a yardım eden devletler hangileridir, imparatoruna ne oldu? İstanbul’un fethinde ilk Cuma namazını kim kıldı, dini sebepleri nelerdir, sonra ilk arşiv nerede kurulmuştur? Bizim için tarihi önemi büyük olan İstanbul’un fethini meraklıları için yazımızda doğru araştırmalar neticesinde paylaşımını yaptık.

Yedi tepeli şehir, Galata, Eminönü gibi birçok mekana sahiptir olan İstanbul, ne şartlarda fethedilerek Türk yurdu olmuştur. İstanbul, Fatih fethetmeden önce Bizanslıların elindeydi. İstanbul ve çevresinde Bizans’a ait yapılar bu yüzden vardır. Hala da bu yapılarla beraber karışık şekilde insanı kabul eden yerlerdendir. Medeniyetin ilk yerlerinden biri de diyebiliriz. Fetih sırasında da Bizans devletinin başında Konstantinos Paleologos vardı.

İstanbul’un Fethinde Bizans’a Yardım Eden Devletler Hangileridir?

O dönemde İslam’a ve Müslümanlığı yurt edinmişi kişilere isyan ve katliam fazlasıyla vardı. Osmanlı devletinin güçlenmesi Katolik kilisesini endişe haline düşürdüğü için taraflarını yanına çekerek Haçlı seferlerini başlattılar.

İstanbul’un fethinde Bizans’ın yanında Venedik, Ceneviz, Macaristan gibi devletler vardı. Bu devletlerin yardımı ile İstanbul kutsal yer kabul edilmesi ve ellerinden alınırsa siyasi anlamda güçlerini kaybedeceği anlamına gelirdi. Bu yüzden Avrupa’dan Osmanlıya Haçlı seferleri düzenlenerek bir nevi onları durdurmak ve kaybedilen toprakları alınması istenmiştir. Maalesef Avrupa’nın yanlış planları ve güçsüz ordusu İstanbul’un fethine engel olamamıştır.

İstanbul’un Fethinde Bizans İmparatoruna Ne Oldu?

Bizans imparatoru Konstantinos Paleologos İstanbul’un fethedildiği gün ölmüştür. Onun ölüm yıldönümü Osmanlılar için yeni bir dönemin başlangıcı olmuştur. Tüm Hristiyan dünyasını İstanbul’dan yönetilmesi Fatihin aklına gelerek burayı almak için gerekli ordu ve savunmayı kurduktan sonra kısa sürede alması için bütün engeller ortadan kalkar.

İstanbul’un Fethinde İlk Cuma Namazını Kim Kıldırdı?

İstanbul’u fetheden komutan ve Osmanlı devletinin padişahı Sultan Fatih Sultan Mehmet ilk namazı kıldırmıştır. İstanbul’un fethi Müslümanlık için büyük bir gelişmedir. Bir nevi Hristiyanların en büyük kalesini almak onların yok olmasını sağlamak olarak da görülebilir. Bu yüzden hem dini hem de tarihi bakımdan her daim anlatılan ve akıllardan düşmeyen olaylar arasında gelir.

İstanbul’un Fethinin Dini Sebepleri Nelerdir?

Hz. Muhammed tarafından İstanbul’un fethi ile bir hadi vardır. Fatih bu hadisi gerçekleştirmek istemesi. Hristiyanlar için önemli Ortodoks’a sahip olmak. Bu sayede tüm Hristiyanlığı yönetmeye çalışmak gibi Fatihin farklı şekilde fikirleri vardı. Nitekim de o planlarını düzenli şekilde yerine getirdi. İstanbul’da yaptığı yeniliklerle kısa sürede Osmanlı devletinin daha büyük rütbeye ulaşmasına vesile olmuştur.

İstanbul’un Fethinden Sonra İlk Arşiv Nerede Kurulmuştur?

Arşiv daha düzenli şekilde kurumsal ve devletin işlerini yerine getirmek için gereklidir. İstanbul fethedildikten sonra ilk arşiv Yedikule’de kurulmuştur. Devletin istikrarı ve daha güvenli şekilde ilerlemesi açısından arşiv kaynakları önemlidir. Herhangi bir usulsüzlüğe karşı kaynak gösterilmesi bu mekanlardan elde edilir. Fetih tamamladıktan sonra ilk iş arşiv kurulması oldu. Bu da Yedikule’de açılmıştır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir