İşsizlik Ödeneği Haczedilebilir Mi?

İşsizlik Ödeneği Haczedilebilir Mi?
16.12.2022 00:51
İşsizlik sigortası kanununca, belirtilen şartları taşıyan çalışanlara işsiz kalmaları sonucunda ödenen bir miktar ödemeye işsizlik ödeneği, işsizlik maaşı denilmektedir. Peki işsizlik ödeneği haczedilebilir mi, nereye başvurulur, kaç ay veriliyor? Kaç yılda bir alınır, ne zaman onaylanır, ödenek için kaç gün lazım? Merak edilen detaylar yazımızda.

İstifa (işten kendi iradesiyle ayrılma isteği) ya da kendi kusuru dışında işten çıkarılan kimselere devlet tarafından sigortalı çalıştıkları dönemin oranında bir işsizlik ödeneği ödenmektedir.  İşsizlik maaşı bloke edilemez ve maaş haczedilemez. Ancak işsizlik kanunun 50. maddesince kişi nafaka ödemekle hükümlü ve nafakasını ödememişse ve bu süreçte işsizlik maaşı alıyorsa, nafaka bedeli işsizlik maaşından kesilmektedir.

İşsizlik Ödeneği İçin Nereye Başvurulur?

İşten ayrılma yani hizmet akdinin, iş akdinin feshinden sonraki 30 gün içerisinde işlem gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Ancak mücbir sebepler ( ölüm, hastalık, tutukluk gibi) bu sürenin aşılmasını göz ardı edecektir. İşsizlik maaşına İŞKUR üzerinden başvuru yapmanız gerekecektir. Başvuru şahsen ya da www.iskur.gov.tradresi üzerinden bilgilerinizi girerek gerçekleştirebilirsiniz.

İşsizlik Ödeneği Kaç Ay Veriliyor?

Öncelikle işsizlik maaşı alabilmeniz için işsizlik ödeneğini hak etmiş olmanız gerekmektedir. Ayrıca ödeneği hak ediyor olsanız bile iş yerinden istifa etmeniz ya da işçinin kendisinden kaynaklanan bir kusur sebebiyle işine son verilmesi gibi durumlar işsizlik ödeneği alamamanıza sebep olacaktır.

Sigortanızın başladığı günden iş akdinizin sonlandığı bir önceki güne kadar 120 gün boyunca sigortalı çalışmış yani 120 gün hizmet akdine tabi olmuş olmanız gerekmektedir. Bunun altında kalan günler için devlet işsizlik sigortası ödememektedir.

İşsizlik maaşını kaç gün ve ne kadar alacağınızı da çalışma süreniz belirler. Ayrıca çalıştığı zaman boyunca işsizlik sigortası primi ödemeleri gerekmektedir.

600 gün sigortalı çalışana, 180 gün

900 gün sigortalı çalışana: 240 gün

1080 gün sigortalı çalışana: 300 gün

Boyunca işsizlik maaşı verilmektedir. Ödemeleri her ay ayın 5’nde PTT’ye yatmaktadır. İşsizlik maaşı almaya hak kazanan kişiler en yakın PTT şubelerinden kimlikleriyle birlikte maaşlarını alabilirler.

İşsizlik Ödeneği Kaç Yılda Bir Alınır?

Şartları sağladığı taktirde her işçi hayatı boyunca birden fazla kez işsizlik maaşı alabilir. Ancak bunun için tekrar işe başlaması ve işsizlik şartlarını aynen yerine getiriyor olması hükmü bulunmaktadır. Çünkü işsizlik maaşından yararlanabilmenin şartı 3 yıl içerisinde en az 600 gün sigorta priminin yatmış olması şartıdır. Yani kişi bir işsizlik maaşı süresini doldurduktan sonra tekrar işe başlamalı ve üzerine 600 gün daha çalışarak aynı şartları oluşturmuş olmalıdır.

İşsizlik Ödeneği İçin Kaç Gün Lazım?

İşsizlik maaşı kişinin kendi iradesi dışında işsiz kalması sonucunda devletin verdiği bir süre için geçerli olan geçim parasıdır. Bu maaşı alabilmek için iş akdinin sonlanmasından 1 gün önce en az 120 gün boyunca sigorta priminin yatmış olması şartı bulunmaktadır. Çalışma süresi boyunca işsizlik sigortası priminin ödenmiş olması şartı bulunmaktadır.

İşsizlik Ödeneği Ne Zaman Onaylanır?

İş akdinin sonlanmasından sonra takip eden 30 gün içerisinde işsizlik ödeneği talebinizi İŞKUR’a şahsen veya resmi web sitesi üzerinden bildirmelisiniz. Şartları sağladığınız taktirde başvurunuzu talip eden ayın sonunda başvurunuz sonuçlanacaktır. Onaylanması durumunda maaşınızı her ayın 5’nde PTT’den alabilirsiniz.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir