İşitme Kaybı Hakkında Çok Merak Edilenler

İşitme Kaybı Hakkında Çok Merak Edilenler
03.11.2022 21:29
İşitme kaybı, kulağın herhangi bir kısmı veya işitme sistemi normal şekilde çalışmadığında meydana gelmektedir. İşitme kaybı çınlama yapar mı, görülme sıklığı nedir, düzelir mi? İşitme kaybı ile ilgili en çok merak edilenleri sizler için derledik.

İşitme sisteminde yaşanan sorun sonucunda işitme kaybı oluşur.  İşitme sisteminizdeki bu sorun, kulaklarınızdaki hassas saç hücreleri hasar gördüğünde ve beyne ses gönderemediğinde işitme kaybına neden olmaktadır. İşitme kaybının birincil belirtisi, daha önce yaptığınız gibi konuşma veya diğer sesleri duyamamaktır. İşitme kaybı nedeniyle söylenenlerin tekrar edilmesini isteyebilir ya da sosyal etkileşimden uzak durabilirsiniz. Bununla birlikte birçok kişi işitme kaybı ile birlikte kulakta çınlama da yaşayabilmektedir. Yaş, genetik, gürültüye maruz kalma, enfeksiyon ve kulak zarı yaralanması gibi birçok faktör işitme kaybına neden olabilmektedir. Bu faktörlerden bir veya daha fazlası muhtemelen işitme bozukluklarınızdan sorumludur. İşitme kaybı genellikle fizik muayene ve işitme testi ile teşhis edilir.

İşitme Kaybı Çınlama Yapar Mı?

İşitme kaybı çınlamaya sebep olabilir. İşitme kaybında çınlaması geliştirirseniz, buna neyin sebep olduğunu öğrenmek için bir sağlık uzmanını ziyaret etmeniz önemlidir. Doktorunuz, kulak çınlamasının işitme kaybıyla bir bağlantısı olup olmadığını kontrol etmek için bir işitme testi yaptırmanızı isteyecektir. İşitme kaybı tespit edilirse, doktorunuz kulak çınlaması ile başa çıkmanıza yardımcı olacak çeşitli tedavi seçeneği tavsiye edebilmektedir. Kulak çınlamasına neden olan  nedenler işitme kaybının nedenleri ile benzerlik gösterir.

Kulağın içindeki hasarlı saç hücreleri beyne yanlış sinyaller gönderir, bu da duyduğunuz çınlama veya uğultu sesiyle sonuçlanır. Kulak çınlaması, işitme kaybının bir belirtisi olabilir. İşitme kaybının ve kulak çınlamasının benzer tetikleyicileri olabilmektedir. Bu sebeple hem kulak çınlamasını hem de işitme kaybını aynı anda deneyimleyebilirsiniz. Bu tetikleyiciler arasında kulak yaralanması, doğal yaşlanma sonucu kulaktaki saç hücrelerinin hasar görmesi, orta kulak hastalıkları ve anormal kemik büyümesi yer almaktadır. Bunlara ek olarak kulak kiri sebebiyle oluşan tıkanıklık, yüksek ses ve baş veya boyun travması da bu tetikleyiciler arasındadır.

İşitme Kaybı Görülme Sıklığı Nedir?

İşitme kaybı görülme sıklığı yaşa bağlı olarak artış göstermektedir. Bu nedenle tam bir rakam belirtmek doğru değildir. İşitme kaybı sonradan veya doğuştan olabileceği gibi, biyolojik sebeplerden ötürü de ortaya çıkabilir.

İşitme Kaybı Düzelir Mi?

İşitme kaybı birçok durumda tedavi edilebilirdir. Ancak bu durum, işitme kaybının türüne bağlı olarak farklılık göstermektedir. Sensörinöral, iletken ve karışık olmak üzere üç tür işitme kaybı vardır. Sensörinöral işitme kaybı, sinir hasarının sonucunda oluşur ve genellikle işitme cihazlarıyla tedavi edilebilir. İletim tipi işitme kaybı tipik olarak kulak kanalı, kulak zarı veya iç kulakla ilgili bir sorundan kaynaklanır ve tipik olarak tıbbi müdahale gerektirir. Karışık işitme kaybı ise hem sensörinöral hem de iletim tipi işitme kaybının birleşimi olduğu için tedavi kişiye bağlı olarak farklılık gösterir.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir