Ankilozan Spondilit Nedir?

Ankilozan Spondilit Nedir?
11.03.2023 23:11
Ankilozan spondilit nedir? Ankilozan spondilit tedavisi nasıldır? Ankilozan spondilit belirtileri nelerdir? Ankilozan spondilit beslenme nasıl olmalıdır? Ankilozan spondilit baş ağrısı yapar mı? Ankilozan spondilit boyun egzersizleri nasıl yapılır? Gibi hastalık hakkında merak edilen konular vardır. Söz konusu hastalık hakkında detaylı bilgiye sahip olabilmek için yazımıza göz atabilirsiniz…

Ankilozan spondilit (AS),kronik bir iltihabi romatizmal bir hastalıktır. Genellikle omurga ve kalça eklemlerini etkiler ve aynı zamanda diğer eklem gruplarını da etkileyebilir. AS, vücudun bağışıklık sistemini hedef alan bir otoimmün hastalıktır ve bu nedenle bağışıklık sistemi, eklemlerde ve diğer dokularda iltihaplanmaya neden olan yanlışlıkla kendi dokularına saldırır.

AS'nin belirtileri arasında kronik sırt ağrısı, sertlik, hareket kısıtlılığı, sabah tutukluğu, göğüs ağrısı, göz iltihabı, yorgunluk, kilo kaybı ve ateş bulunabilir. AS ilerleyici bir hastalıktır, bu nedenle erken teşhis ve tedavi önemlidir. Tedavide, iltihaplanma, ağrı ve hareket kısıtlılığı ile mücadele etmek için anti-enflamatuar ilaçlar, kortikosteroidler ve egzersiz gibi bir dizi yöntem kullanılabilir.

Ankilozan Spondilit Tedavisi Nasıldır?

İlaç tedavisi: AS tedavisinde kullanılan ilaçlar genellikle ağrıyı azaltmak, inflamasyonu kontrol altına almak ve eklem hasarını önlemeye yardımcı olmak için kullanılır. Nonsteroidal anti-inflamatuar ilaçlar (NSAID'ler),kortikosteroidler ve immün modülatörleri (örneğin, TNF alfa inhibitörleri) gibi ilaçlar, AS semptomlarını azaltmak için sıklıkla kullanılan ilaçlar arasındadır.

Egzersizler: Egzersizler AS tedavisinin önemli bir parçasıdır. Egzersizler, eklem hareketliliğini artırarak, kasları güçlendirerek ve sertliği azaltarak semptomların şiddetini azaltmaya yardımcı olabilir. Bir fizyoterapist, AS hastalarına uygun egzersizler konusunda yardımcı olabilir.

Fizik tedavi: Fizik tedavi, özellikle hareketliliği arttırmak için önemlidir. Fizik tedavi programı, bireysel ihtiyaçlarına uygun olarak belirlenebilir. Bu program genellikle, egzersiz, kas güçlendirme, esneme egzersizleri ve sıcak / soğuk tedavisi gibi çeşitli terapileri içerebilir.

Ankilozan Spondilit Belirtileri Nelerdir?

Bel ağrısı: En yaygın belirti, sırtın alt kısmında ağrıdır. Sabahları daha yoğun olabilir ve hareketle azalır.

Sırt ağrısı: Göğüs kafesinin üst kısmındaki omurgada ağrı.

Kalça ağrısı: Kalçaların yanında ağrı ve sertlik hissi.

Sabah sertliği: Sabahları sırtın alt kısmında, kalçalarda ve omuzlarda sertlik hissi.

Hareket kısıtlılığı: Sırt ve kalça eklemlerinde hareket kısıtlılığı, özellikle sabahları daha belirgin olabilir.

 Göğüs ağrısı: Ankilozan spondilitin ileri aşamalarında, göğüs kafesi sertleşebilir ve nefes almada zorluklar yaşanabilir.

Diğer belirtiler: Yorgunluk, kilo kaybı ve nadiren ateş gibi diğer belirtiler de olabilir.

Ankilozan Spondilit Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Anti-enflamatuar besinler tüketin: Somon, sardalya, keten tohumu, ceviz, badem, avokado, brokoli, karnabahar, lahana, kırmızı turp, sarımsak, zencefil ve zerdeçal gibi anti-enflamatuar özellikleri olan besinlerin tüketimi AS hastaları için faydalıdır.

Omega-3 yağ asitleri tüketin: Somon, sardalya, uskumru, keten tohumu, ceviz ve chia tohumu gibi omega-3 yağ asitleri içeren gıdalar, iltihaplanma düzeyini azaltmaya yardımcı olabilir.

Antioksidanlar alın: Yaban mersini, böğürtlen, ahududu, nar, portakal, kırmızı biber, ıspanak, kereviz ve yeşil çay gibi antioksidanlar içeren gıdalar, vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyarak iltihaplanma düzeyini azaltabilir.

Gluten ve süt ürünleri alımını sınırlayın: Bazı AS hastaları gluten ve süt ürünlerine karşı duyarlı olabilir. Bu nedenle, semptomlarınızı takip ederek bu gıdaları tüketmenizi sınırlayabilirsiniz.

Şekerli ve işlenmiş gıdalardan kaçının: Şekerli ve işlenmiş gıdalar, iltihaplanmayı artırabilir ve AS semptomlarını kötüleştirebilir.

Ankilozan Spondilit Baş Ağrısı Yapar Mı?

Servikal baş ağrısı: Boyun bölgesindeki kaslar, bağlar ve omurların iltihaplanması veya hasarı sonucu ortaya çıkan bir baş ağrısı türüdür. AS hastaları sıklıkla boyun ağrısı ve tutukluk yaşadıkları için bu tür bir baş ağrısı da sık görülür.

Temporal arterit: Bu durum, başın yan tarafında ve göz çevresinde şiddetli ağrıya neden olabilir. AS hastaları arasında daha az yaygın olsa da temporal arterit semptomları görülebilir.

Migren: AS hastalarında migren atakları daha sık görülebilir. Migren, genellikle tek taraflı, şiddetli ve pulsatil bir baş ağrısıdır ve sıklıkla ışığa, sese veya kokulara hassasiyet, mide bulantısı veya kusma eşlik edebilir.

Ankilozan Spondilit Boyun Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Boyun bükme egzersizi: Ayakta durun ve ellerinizi omuzlarınıza koyun. Sol veya sağa doğru dönmeye başlayın ve başınızı bu yöne doğru çevirin. 5-10 saniye bekleyin, ardından diğer yöne çevirin. Her yöne 5-10 kez yapın.

Boyun eğme egzersizi: Ayakta veya otururken, başınızı öne doğru bükün ve çeneyi göğsünüze yaklaştırın. Bu pozisyonda 5-10 saniye bekleyin, sonra başınızı geriye doğru bükün ve gökyüzüne doğru bakın. 5-10 kez tekrarlayın.

Boyun döndürme egzersizi: Ayakta durun ve kollarınızı yanlara açın. Başınızı sol omzunuza doğru çevirin ve 5-10 saniye bekleyin, sonra başınızı diğer omzunuza doğru çevirin ve 5-10 saniye bekleyin. 5-10 kez tekrarlayın.

Boyun esnetme egzersizi: Ayakta veya otururken, sol elinizi sağ kulak arkasına koyun ve başınızı sol omzunuza doğru eğin. Sağ elinizi sol elinizle tutun ve başınızı yavaşça öne doğru çevirin. Bu pozisyonda 5-10 saniye bekleyin, sonra diğer yöne çevirin. Her yöne 5-10 kez yapın.

Boyun kasılmaları egzersizi: Ayakta veya otururken, ellerinizi ensenize yerleştirin ve başınızı yavaşça geriye doğru bükün. Bu pozisyonda 5-10 saniye bekleyin, sonra başınızı öne doğru bükün. 5-10 kez tekrarlayın.

 

 

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir