Bu iş isterseniz büyük bir kurum, isterseniz de küçük ölçekli işletmeler olsun hiç fark etmez. Mutlaka karşı tarafın tarafımıza soracağı sorular, bizim kendimizi ifade ediş şeklimiz, giyimimiz, tecrübelerimiz kafamızda farklı farklı dünyalar saniyeler içerisinde gelip geçiyor. Görünüşümüzün, davranış şeklimizin, beden dilimizin, güvenilirliğimizin ve daha pek çok unsurun ayrı ayrı irdelendiği iş görüşmelerinde heyecan unsuru da işin içine girince, çok iyi fırsatlar kaçıp gidebiliyor. İşte bunu önlemek için hazırlıklı olmak ve iş başvurusunda bulunduğumuz iş yeri hakkında bilgi sahibi olmak işimizi önemli ölçüde hafifletiyor. Öte yandan herhangi bir aksiliğe mahal vermemek adına iş görüşmesinin yapılacağı gün erken gitmek, şık ve temiz giyinmek önemli bir hale geliyor. Hemen hepimiz adına oldukça zorlu geçen iş görüşmesi hakkında vereceğimiz ipuçları umarım bir yerde işinize yarar. Keyifli okumalar.
İş Görüşmesinde İyi Bir İzlenim Bırakmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
İyi bir iş görüşmesi geçirmek ve işveren ya da insan kaynakları uzmanının aklında olumlu intiba bırakabilmek için dikkate alınması gereken pek çok ipucu bulunuyor. Eğer bunlardan kısaca bahsedecek olursak şunları söylemeliyiz;
· İş alanınız, uzmanlığınız her ne olursa olsun yapmanız gereken ilk şey kesinlikle profesyonel bir görünüm elde etmek olmalı. Ayrıca ne istediğinizi bilmek ve bunu karşı tarafa vurucu imleçlerle bildirmeye özen gösterilmelidir.
· Konuşmalar, gülme, jest ve mimikler ne çok donuk ne de çok abartıya kaçmamalı. Denge burada gerçekten büyük bir öneme sahip.
· Beden dilinin gücüne inanın. Dolayısı ile kendinizi sadece sözlerle değil, göstergesel imgelerle de ifade edebilin.
· Karşılık oturma halinde iken oturmanıza, pozisyonunuza dikkat kesilin. Şöyle ki asla kambur durmayın. Bu durumun özgüvenle doğrudan bir ilintisi bulunuyor.
· Tüm bunların yanı sıra yalnızca kendin olmaktan ve doğallıktan korkma.
· Bu görüşmenin senin için bir fırsat olduğunu unutmadan kelimelerine ve kendini ifade ediş şekline odaklan.
İş Görüşmesi Ne Kadar Sürer?
İş görüşmesi için ayrılan süreler genelde başvuru yoğunluğuna, sizinle ilgilenecek insan kaynakları uzmanı ya da işverenin yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilir. İşte bu nedenle net bir süreden bahsetmenden önce pek çok değişken de bulunabilir. İş görüşmesi aynı zamanda başvuruda bulunduğunuz kurumun kurumsallığına ya da küçük çaplı bir işletme olup olmadığın a göre de değişebilir. Bu nedenle net bir süreden bahsedilmez. Fakat ortalama olarak bakıldığında iş görüşmesi için çağrılan bir kişi için ayrılması gereken süre zarfı yarım saat ile 50 dakika arasında değişkenlik gösterebilir.
İş Görüşmesinde Karşı Tarafa Sorulacak Sorular Nelerdir?
İş görüşmesinde soru sorma yetkisi yalnızca İK uzmanının ya da işverenin gibi gelse de bizlere de aslında öyle değildir. İşe yeni başlayacak birisi olarak sizin de talip olduğunuz iş hakkında ve kurum hakkında bilgi edinmeniz normaldir. Bu kapsamda karşı tarafa sorabileceğiniz pek çok soru bulunur. Bu sorular arasında ise şunlar yer alabilir;
· Şirketiniz ile ilgili genel bir bilgi verebilir misiniz?
· Bu şirkette kaç kişi ile birlikte çalışacağım?
· Benim bölümümde halihazırda kaç kişi çalışıyor?
· Sizin işe alacağınız kişide aradığınız temel özellikler nelerdir?