İlaç Zehirlenmesi Kaç Saatte Belli Olur?

İlaç Zehirlenmesi Kaç Saatte Belli Olur?
24.06.2022 12:17
İlaç zehirlenmeleri, günümüzde birçok insanın başına gelen bir durumdur. İlaç zehirlenmeleri ve oluşturduğu etkiler ile ilgili olarak; aradığınız her şeyi bu yazımızda bulabileceksiniz.

Zehirlenmek, vücudun alınan maddeyi istemediği veya kabul etmediği durumlardır. Bu anlamda vücutta oluşan komplikasyonlar sonucu, zehirlenmeler ortaya çıkmaktadır. Zehirlenmelerin birçok çeşidi ve türü bulunmaktadır. Kişiden kişiye etkileri bulunan zehirlenmeler, ölüme varan ciddi sonuçlara kadar gidebilmektedir. Bu noktada erken teşhisin ve tanının yapılması, zehirlenme yaşayan kişide hayati öneme sahiptir. Zehirlenmeler farklı sebeplerden dolayı meydana gelebilmektedir. Bunlardan bir tanesi ise, ilaç zehirlenmeleridir. İlaç zehirlenmeleri, her kişide farklı yan etkilere yol açmaktadır. Bunun yegâne sebebi herkesin bünyesinin, farklı yapıda bulunmasıdır. Yani bir kişi yuttuğu bir hap yüzünden zehirlenebilir, bir diğerinde ise hiçbir yan etki göremeyebiliriz. Zehirlenmelerin nedeni, kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte, zehirlenen kişilerde yan etkilerini ortaya çıkması, her zaman belli saatler içinde olmamaktadır.

İlaç zehirlenmeleri, kimi durumlarda öldürücü hale gelebilmektedir. Kimi durumlarda ise sadece alerjik etkiler gösterebilmektedir. İlacın hangi tür ve bileşenlerinin ne olduğu ile de bağlantılı olan, zehirlenmelerin belirtileri için kesin bir saat belirtmek çoğu zaman mümkün değildir. Zehirlenmelerin yaşanmaması için, ilaçların yan etkileri ve kullanan kişide oluşturacak alerjik tepkimelere dikkat edilmelidir. İlaç zehirlenmelerine karşı, bir diğer çözüm yolu ise, eğer yakalanılan hastalık bitkisel tedaviler ile geçebilecek bir hastalık ise, bitkisel çözümlere yönelmektir. Genel anlamda vakalar sonrası iletilen bilgilere göre, ilaç zehirlenmeleri çoğunlukla 5-6 saat içinde kendini belli etmektedir.

İlaç Zehirlenmesinde İlk Yardım

İlaç zehirlenmelerinde, insanlar genellikle panikler ve yaşanılan olay daha karmaşık hale gelebilmektedir. Bu anlamda eğer bir ilaç zehirlenmesi yaşanılıyor ise, öncelikle sakin olunması gerekmektedir. Zehirlenen kişi eğer çevreden ya da herhangi biri ise temiz hava alması ve rahatlatılması sağlatılması gerekmektedir ilk olarak. Bunun dışında ilaç zehirlenmelerinde ilk yardım olarak eğer cilde ve kıyafetlere bulaşım gerçekleşti ise, dezenfekte edilmelidir. Su ve deterjanlar ile bu işlem gerçekleştirilmelidir. Cilde yayılan zehrin ise, yayılması önlenmeli ve ciltten arındırılması sağlanmalıdır.

İlaç Zehirlenmesi Sonrasında Ne Yapılmalı?

İlaç zehirlenmesi sonrası yapılacak müdahaleler hayati önem taşımaktadır. Zehirlenmeler sonucunda yapılacak ilk yardım ve hasta kontrolü, zehrin yayılmasını önleyerek ölümcül sonuçları engelleyebilmektedir. Olay yerinde bulunulan havanın boğucu ve basık olmaması gerekmektedir bu anlamda içeriye temiz hava girmesi gerekmektedir. Bunun dışında olay ilk yaşandığı sırada 112 aranmalı ve konum detaylı bir şekilde tarif edilmelidir.

İlaç Zehirlenmesi Belirtileri

İlaç zehirlenmesi belirtileri, kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Bunun nedeni bünye farklılıklarıdır. İlaç zehirlenmelerini genel anlamda şöyle sıralamak mümkündür; mide bulantıları ve neticesinde kusma. Kasılma ve kramplar, karın ağrısı, hızlı soluk almak, nabzın yükselmesi, uyuklamak, ve baygınlık gibi ilaç zehirlenmesi belirtileri bulunmaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir